Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Снимка: www.starazagora.bg

На 10 октомври се отбелязва световният ден на психичното здраве. По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.

Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

Целта е в този ден да се насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да се предизвикат обществени дискусии свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания. По този повод в Стара Загора ще се проведе дискусионно студио на тема „Смъртта не е изход. Животът е надежда”. То е организирано от Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“ и в него ще участват Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник), разкри в интервю за Радио Стара Загора ръководителят на центъра Гинка Михайлова.

Студиото ще се проведе от 15 до 16.30 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Партньори в провеждането му са Община Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра “Социални дейности” към Тракийски университет.

Цялото интервю с Гинка Михайлова чуйте в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Бал в ефира организира БНР за клас 2020

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май в специално издание на „Нощен Хоризонт“, а всички регионални..

обновено на 24.05.20 в 15:26

Днес отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

С тържествен молебен в катедралата „Свети Александър Невски“ в София ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничното богослужение ще бъде оглавено от патриарх Неофит. Българското книжовно дружество и..

публикувано на 24.05.20 в 08:17

„Седмица на Европа“ организират в Стара Загора

Международният младежки център към Община Стара Загора провежда онлайн "Седмица на Европа",  посветена на 9 май - Деня на Европа. В рамките на седмицата, младежите от целевата група на Международния младежки център имат възможност да се включат в..

публикувано на 08.05.20 в 14:56

4-ти конкурс за детска рисунка и фотография на тема "Земята, пчелите и хората"

За 4-та поредна година Пчеларско сдружение Бургас и ОД Земеделие Бургас обявяват конкурс за детска рисунка и фотография на тема "Земята, пчелите и хората", посветен на Денят на Земята 22-ри април. Поради извънредното положение в страната, се..

публикувано на 22.04.20 в 13:17

51 са новите случаи на заболели от коронавирус за последното денонощие, двама са починалите

51 са новите случаи на заразени с Covid-19 за последното денонощие като от тях 16 са настанени в болница.  Това съобщи ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски тази сутрин. "Общо 966 са..

публикувано на 21.04.20 в 08:42

929 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

929 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщи здравното министерство. През днешния ден са доказани още 14 нови случая, като 11 са в област София, 1 в област Смолян, 1 в област Сливен и 1 в област Хасково...

публикувано на 20.04.20 в 19:07

Възобновяват детските и женските консултации, както и задължителните имунизации

Със своя Заповед министърът на здравеопазването нарежда от 21 април да бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Детските консултации..

публикувано на 20.04.20 в 17:13

Умишлен палеж на лек автомобил в Стара Загора

През изминалата нощ в 00.30 ч., в Първо Районно полицейско управление - Стара Загора е получено съобщение за горящ лек автомобил в гр. Стара Загора, на бул. "Митрополит Методий Кусев". На място е установено, че е счупено предното ляво стъкло на лек..

публикувано на 20.04.20 в 13:32

Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ се отлага за 2021 година

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година, заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът..

публикувано на 20.04.20 в 13:13

31 новозаразени с Covid-19 за последните 24 часа, 915 са случаите общо в страната

31 са положителните проби за изминалото денонощие. От тях 16 са настанени в болница. Случаите стават общо 915. Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен..

публикувано на 20.04.20 в 08:58