Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталация за рециклиране на CO₂ до 85% в кислород прилагат пробно в ТЕЦ "Марица Изток-2"

Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев, предстои и международно обсъждане на голям форум през февруари в Стара Загора

До 2 месеца трябва да завършат изследователските дейности по въвеждане в пробна експлоатация в ТЕЦ 2 на инсталация за физико-химично окисление на въглеводороди и рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев, а способът е уникален, без еквивалент в световната практика. По думите на проф. Ганев първоначалните резултати от проби, анализирани в Стара Загора в последните месеци, са много обнадеждаващи. 

Очакванията са за пробив в рециклирането на въглеродния двуокис в мащаб 80-85%, а капацитетът на инсталацията е 500 кг/час въглеродни емисии. През юни месец тази година, при направените проби мащабът на рециклираните емисии беше 60-65%. Според проф. Ганев е възможно достигане на 95% неутралност, но икономически целесъобразно за централата е емисиите да се намалят дори с 20%.

За метода си проф. Ганев уточни, че със система от реактори въглеродният диоксид се трансформира до органични съединения и кислород, което става и в природата.

От ТЕЦ 2 вече има възлагателно писмо, а дали ще бъде приложена инсталацията, на практика зависи от решението на държавата в лицето на Министерството на енергетиката.

Освен приложение в такива крупни инсталации с отделяне на големи количества въглероден диоксид, като въглищните централи, разработката ще намира приложение и в автомобилостроенето, където по предварителни разчети поне 70% от въглеродните емисии ще бъдат трансформирани до кислород и органичен въглерод, допълни проф. Жеко Ганев.

Инсталацията ще бъде подложена на многостранен анализ от български специалисти и международни експерти – от Япония и страни-членки на ЕС, каза още проф. Ганев. През втората половина на февруари догодина в Стара Загора ще се проведе Международен симпозиум по въпросите на въглеводородите, посочи още ученият.

Отделно електрофизикът работи по иновационен микроканален ускорител за генериране на електрически ток. А тази година получи наградата за иновации от Националния конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА за инженерна инсталация за осигуряване на чиста от химикали и хлор вода.

Повече за трите разработки на старозагорския инженер проф. Жеко Ганев можете да чуете от разговора на Нели Ангелова в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Тодоров: Отпуснатите средства за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и сигурност на..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетичните празници "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

Д-р. Слави Славов: Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения за разпространението на коклюш

Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения относно създалата се ситуация около разпространението на коклюш. Кабинетите работят и лекарите поставяме ваксини по график. Това коментира за Радио Стара Загора д-р. Слави Славов председател на..

публикувано на 25.04.24 в 14:35

Отпускат по 250 млн. лева годишно на "Мини Марица-изток" за рекултивация

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица-изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация. Решението беше прието със 168..

публикувано на 25.04.24 в 14:12