Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Румен Райков: Стара Загора няма проблем с водата, въпреки засушаването

Във ВиК-Стара Загора са взети всички мерки за справяне със продължителното засушаване. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора инж. Румен Райков, управител на водното дружество.

Не само зимата е суха, цялото лято беше сухо, водните нива навсякъде паднаха значително. Но ние не се водоснабдяваме от повърхностни водоизточници, а от подземни“, допълни той и обясни, че те също са свалили нивата си с 2-3 метра през този период, но в ВиК- Стара Загора имат концепция за работа в такива ситуации, която включва превантивно удълбочаване на кладенците, което осигурява необходимия ресурс. „Сега имаме излишък от вода, засега нямаме проблеми. Бихме били застрашени ако не вали още поне 5-6 месеца, но това би било природно бедствие“, категоричен е Румен Райков.

Той коментира и експертната апомощ, която местното дружество осигурява на колегите си в Перник за справяне с водната криза. Като по думите му е преувеличено, че старозагорските инженери са поели управлението на тамошното дружество.

Помолиха ни от министерството да изпратим екипи, изпратихме главният инженер и още двама инженера. Помагаме, но не е точно, че сме поели трайни ангажименти. Когато ни поканят пак ще се отзовем“, обясни Райков.

Той припомни, че предстои и поетапното изпълнение на мащабния проект за обновяване на ВиК инфраструктурата в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. „От ЕС ще ни предоставят безвъзмездни около 97 млн. лв, съфинансирането от наша страна е за около 13-14 млн. В течение на 49 месеца трябва да се реализират всички проекти, разделени на лотове. Надяваме се с този проект да се подобри качествата на услугата и да се намалят загубите“, коментира още Райков. Той припомни, че по предходна програма тече и строителство на пречиствателната станция в Чирпан.

Инж. Райков коментира още и увеличението на цената на ВиК – услугите от 1-ви януари на 3 лева и 1 стотинка за Старозагорска област.

Като стойност на водата увеличението е само със стотинка и половина, а там където има и такса за пречистване и канализация цената общо става около 3 стотинки за кубик“, каза инж. Райков.

Той е категоричен, че старозагорци могат да са сигурни за качеството на водата в града. И не случайно от години консумира само такава вода. 

Още от категорията

Седем досъдебни производства за нарушаване на домашна карантина в Районната прокуратура в Ямбол

Седем досъдебни производства са образувани срещу лица нарушили задължителната домашна карантина, съобщиха от Районната прокуратура в Ямбол. Кметовете на общините в областта въвеждат по- строг контрол върху спазването на мерките против разпространението..

публикувано на 28.03.20 в 15:41

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

Точно в 03:00 часа след полунощ ще преместим стрелките на часовниците с един час напред и ще преминем към лятното часово време. Повечето хора имат оплаквания в първата седмица след смяната на времето.  Общественото негодувание срещу нарушения комфорт..

публикувано на 28.03.20 в 12:06

До 12 април остава безплатна "Зелената зона" за паркиране в Стара Загора

Удължава се безплатното ползване на „Зелена зона“ в Стара Загора до 12 април, съобщава пресцентърът на община Стара Загора. На 13 април (понеделник), платеното кратковременно паркиране ще бъде с обичайното си работно време - от 8:00 до 18:00 часа.

публикувано на 28.03.20 в 09:01

313 са установените случаи на Covid-19 у нас, починал е пациент в "Пирогов"

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски. Новите случаи за денонощието са 37, като..

публикувано на 28.03.20 в 08:20
Проф. Венцислав Мутафчийски

17 нови случая на Covid-19 у нас, 9 са изписаните

Общи 17 са новите случаи на коронавируса у нас, като общият им брой става 293, съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в София са 13, във Варна – един, в Пловдив..

публикувано на 27.03.20 в 17:24

Федерация "Български пациентски форум" започна инициативата "Доктор ОНлайн"

Федерация "Български пациентски форум" започна инициативата "Доктор ОНлайн". Днес се проведе и първата дистанционна консултация с вирусолога д-р Георги Тошев.  „Идеята дойде след множество питания на пациенти с различни хронични заболявания за това..

публикувано на 27.03.20 в 16:52

Чрез дарения болницата в Харманли си осигури генератор и захранващи устройства

МБАЛ - Харманли е осигурила спешно необходимите й генератор и устройства за непрекъсваемо елзахранване /UPS/, които са необходими за функционирането на апаратите за командно дишане в борбата срещу коронавируса, съобщиха от местната администрация...

публикувано на 27.03.20 в 15:52
Изображение на коронавируса, причинител на Covid-19

Хората да не търсят лечения в интернет, призова проф. Георги Момеков

По отношение на противовирусните лекарства разговора трябва да бъде експертен. Важно е хората да не търсят лечение, след прочетено в интернет, коментира за Радио Стара Загора проф. Георги Момеков, член на експертния медицински съвет за борба с корона..

публикувано на 27.03.20 в 15:22

55% от децата в училището в Болярово са обхванати от онлайн обучението

5 лица са под карантина, а 55% от децата в училището в Болярово и 8 деца от 61 ученици в училището в с. Стефан Караджа, са обхванати от онлайн обучението след въвеждането на извънредното положение. Няма необхванати възрастни и хора с увреждания от..

публикувано на 27.03.20 в 13:09

На 1 април ще тестват сирените в Стара Загора и Гълъбово

На 1 април, сряда, в 11 ч. на територията на цялата страна ще се проведе редовната техническа проверка и пълна профилактика на сиренните системи.  В Старозагорска област тя ще се извърши в общините Стара Загора и Гълъбово, информират от пресцентъра на..

публикувано на 27.03.20 в 12:35