Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: По-гъвкави форми на заетост, за да се избегнат измамите с болнични

В България има проблем с бедността. Няма действащ механизъм за социално подпомагане на хората с непълен трудов стаж, коментира пред Радио Стара Загора Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Според него държавната политика не функционира добре в подкрепа на уязвимите групи.

Богданов препоръчва по-гъвкави форми на заетост, за да се избегнат измамите с болнични листове у нас. Темата с болничните не е релевантна на макроикономическата картина и дългосрочния потенциал за икономически растеж. "Това не е проблем, който пречи на растежа на българската икономика. Трябва да се търсят решения, адекватни за всеки отделен казус, за всеки отделен бизнес. Някъде вероятно това ще означава повече дни отпуск", пояснява той.

Защо се бави влизането на България в чакалнята на еврозоната?

Процесът не е особено явен, смята Богданов. Водят се преговори, които не се основават на ясни правила.

Анализаторът подкрепя валутния борд, който повече от 20 години доказва, че българската икономика се справя, въпреки фиксирания курс лев - евро. Има ръст на индустриалното производство и на износа.

Ще изместят ли финтех компаниите традиционните банки?

Консервативната банкова система има потенциал да отговори на иновативните продукти и услуги, предлагани от финтех сектора. Все повече кредитните институции ще се конкурират със стартъпите в търсене на клиенти. 


Още от категорията

Протест на хотелиери и ресторантьори

Символични протестни действия започват на 25 януари хотелиерите и ресторантьорите в страната.  Над 3000 са индивидуалните членове на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, 36 други организации от сектора също членуват в нея, каза за РСЗ..

публикувано на 24.01.20 в 10:00
Първан Симеонов

Институциите носят вина за водната криза

Институциите носят сериозна вина за водната криза - това е преобладаващото мнение след проучване на "Галъп интернешънъл", направено през този месец. За разлика от предишни кризи обаче, решението на сегашната водна криза зависи най-вече от природата...

публикувано на 24.01.20 в 09:00
Сградата на Община Хасково

Проект за включване в трудова заетост на хора с увреждания

Хасково е един от петте града у нас, в които социални работници предоставят безплатна помощ  на хора с удостоверения от ТЕЛК или на близки на пациенти с намалена работоспособност. Инициативата е на Националната пациентска организация и Българската..

публикувано на 24.01.20 в 08:57

Заледени и обработени пътни настилки по високопланинските проходи в старозагорска област тази сутрин

С добра видимост и движение без ограничение започва днешния 24 януари за водачите на моторни превозни средства на територията на старозагорска област. На прохода Шипка пътната настилка е заледена и обработена, а на прохода Република, където..

публикувано на 24.01.20 в 07:44
Мая Манолова

Мая Манолова: "Системите отказват една след друга, но народът започва да се изправя"

 „Цялата държава се превръща постепенно в един Перник. Системите отказват една след друга и е живо чудо как всичко това продължава“. Това заяви на пресконференция в Стара Загора бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая..

публикувано на 23.01.20 в 17:44

БСП смята въгледобивът и бъдещето на "Марица изток" за жизненоважни

Нашата политическа партия твърдо отстоява виждането, че комплекса „Марица изток“ и въгледобива са жизненоважни за българската промишленост и за българската икономика, коментира за Радио Стара Загора евродепутатът от БСП Петър Витанов. Той е..

публикувано на 23.01.20 в 17:23

Нов заместник-ректор и нови специалности ще има Тракийския университет

Нов заместник-ректор, който да отговаря за качеството и акредитацията ще има Тракийския университет в Стара Загора, бе решено на проведения вчера академичен съвет на висшето учебно заведение. Това се налага, защото въпросния сектор е важен за..

публикувано на 23.01.20 в 16:37

Български документален филм е в програмата на МЕНАР Филм Фест

За първи път късометражна селекция участва в старозагорското издание на МЕНАР Филм Фест. Единственото българско заглавие в нея е филмът "Сокотра - невидимият остров" на режисьорите Румяна Христова и Георги Кожухаров. Той разказва за природата и живота..

публикувано на 23.01.20 в 15:59

Над 300 работници на „Ремотекс М“ чакат заплати от март миналата година

Работници от радневския завод за машиностроителна техника „Ремотекс-М“ излязоха на пореден протест заради неизплатени заплати. Над 300 души не са получавали възнагражденията си от март миналата година, а административни спънки им пречат да получат..

публикувано на 23.01.20 в 15:30

Завишен бюджет 2020 в община Чирпан

19 192 000 лева ще бъде бюджетът на община Чирпан за 2020 година. Това съобщи за Радио Стара Загора кметът Ивайло Крачолов след проведеното обществено обсъждане. Той добави, че в сравнение с миналата година , бюджетът е завишен с около 1..

публикувано на 23.01.20 в 15:20