Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

6
Веселин Диманов

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата.

По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана Гунчева живеят в Бирмингам – градът, където е израснал, учил и  живял авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Ина Николова се запозна и разговаря с Веселин Диманов след негов пост от 16 януари в социалните мрежи, който публикуваме:

Преди близо една година, вдъхновен от магията на книгите му, както и от филмовата поредица, представена от Peter Jackson, се роди идеята ми да тръгнем по стъпките му и да напишем голям материал за живота му, който материал да ни отведе до наследника, завършил голяма част от книгите му - Кристофър Толкин.

Тази моя идея ме сблъска с добре познатите на всички фенове кули в Бирмингам, за които се смята, че са били вдъхновение за романа му "The Two Towers". Намерихме и посетихме църквата, където самият Толкин е бил Altar boy, ходихме и се разхождахме до училището, което е завършил. Открих много неща, които и до ден днешен ме изумяват и вдъхновяват. Един от най-хубавите моменти бе, когато посетихме “The Shire Country Park”, който парк много прилича на “Графството” или т.нар. “The Shire” - фантастична страна в Средна земя, описана в романите „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

През 2019 година, въпреки всички идеи и вдъхновения, на които волно или неволно попаднахме, тази идея се поотложи за едно “по-свободно време”, което ако го чакаш всъщност никога не идва.

Наистина...

През последните няколко дни, заедно с моята половинка Биана най-накрая планирахме да пътуваме до Франция, където живее Кристофър Толкин, за да го намерим и да му предложим да го интервюираме, както и да му разкажем за нашите пътешествия досега. Положихме големи усилия да намерим контакт или някаква следа, която да ни отведе до правилното място.

Днес разбирам от източници във Франция, че днес г-н Кристофър Толкин е починал на 95-годишна възраст. Светла му памет.

Той е човекът, завършил голяма част от творбите на своя баща.

Автор е на множество книги:

"The Return of the Shadow"

"The Letters of J. R. R. Tolkien"

"The War of the Ring" и т.н.

Съжалявам единствено, че лятото на 2019 година го загубих, занимавайки се с други, не толкова важни неща, които ме отдалечиха от главната ми идея. Сега това ще остане една моя неосъществена мечта, която обаче за пореден път ми доказа и припомни, че когато имате онова специално усещане за дадена идея – просто трябва да му се доверите.

Сега.

Защото времето не ни принадлежи, както и ние на него.

Бъдете смели. Рискувайте.

Веселин Диманов е от Пловдив, учил е политология в Пловдивския университет, след това живее в София и се занимава с политическа журналистика. Работил е за няколко медии, а най-дългогодишната му работа е като автор в Интернет-медията “Гласът на младите хора“. Преди няколко години заживява в Бирмингам, където и откъдето продължава да работи по свои журналистически проекти. Става почитател на Толкин и творбите му след излизането на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ на режисьора Питър Джаксън през 2001 година. Филмът и романите имат милиони фенове по цял сват, които почитат творбите му и непреходните послания в тях с различни събития – фестивали, масови гледания на филма и Денят за четене на Толкин.

Ще продължи ли проектът, какво значи да си почитател на Толкин, за това чуйте от разговора на Ина Николова с Веселин Диманов в звуковите файлове.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Марияна Рядкова: Избрах свободата пред сигурността

Днешният гост в рубриката се казва Марияна Рядкова. Тя е била медицинска сестра, а после – певица. Родена е по времето на социализма и в младостта си е живяла в условията, в които пътуванията по света са не са били толкова лесна работа. А една картичка..

публикувано на 11.04.24 в 17:51
Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещото училище на учителя Теодосий Теодосиев в габровско село

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05