Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парламентът задължи правителството да спаси ТЕЦ „Марица-изток 2“, независимо от становището на Европа

Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание задължи правителството да не поема ангажименти за закриване на въглищни централи и до края на февруари да вземе всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица-изток 2“. От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова увери депутатите, че България стои твърдо зад тези енергийни мощности.

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг" с цел финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица - Изток 2" ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Това се случи след разискванията, инициирани от депутатите на БСП за бъдещето на въглищните централи. Първоначалното предложение на левицата претърпя редакция и бе допълнено с по предложение на парламентарната група на ГЕРБ. Това доведе и до необичайното единодушие по въпроса като със 156 гласа „За“ народните представители задължиха Министерски съвет да предприеме необходимите мерки в защита на въглищната енергетика.

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя бе категорична, че без въглищните централи България не би могла да функционира нормално. Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

"По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова. Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет", посочи Петкова. По думите й Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност.
Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза Теменужка Петкова.
Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страна която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", каза Теменужка Петкова.

Председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ подчерта, че страната ни не е готова да се раздели с въглищната енергетика, нито е готова за бърз преход.

От трибуната на парламента народният представител Таско Ерменков изтъкна значението на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттам - на националната сигурност на страната. „В находището на Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на тон“, посочи Ерменков.

„Във въглищните централи са инвестирани 50 - 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 процента от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо“, добави Таско Ерменков.
В разкриването на въглищните пластове в района на "Марица- Изток" са инвестирали милиарди левове, изкопана е огромно количество земна маса за тяхното разкриване, прокарани са десетки километра жп. линии, пътища и електропроводи. Нивата на серен диоксид от ТЕЦ "Марица - Изток" са под екологичните норми, а филтрите на комините на централата улавят 99 процента от емитираните прахови частици. По думите на Таско Ерменков само през последните години в централите в района са инвестиран един милиард евро. Депутатът посочи, че в сектора на въгледобива и ползването на въглища са заети пряко и косвено 100 хиляди души.
Загубите на ТЕЦ "Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лева за първото полугодие на 2019 година, а дълговете на дружеството са в размер на 1,54 млрд. лева. Ако не се вземат бързи мерки, тази година ще последната за централата, каза Ерменков.
В разработването на находището са инвестирани милиарди лева, отчуждени са земите на цели селища, както и горски площи, преместени са течения на реки и са построени десетки километра електромрежа, жп. мрежа и пътища, изкопани са милиарди куб. метра земна маса, за да се открият въглищните пластове. В през последните години са инвестирани един милиард евро за модерна техника и оборудване за копаене на въглища, каза Ерменков.

Единствено от ДПС се обявиха в защита на Зелената сделка на Европейския съюз, Рамадан Аталай , член на енергийната комисия, припомни че закриването на въглищни централи е свързано с инвестиции за чиста енергия. „Трябва да се направи всичко възможно да се включим в механизма за справедлив преход и в платформата за въглищни региони“, заяви Аталай.

Още от категорията

Над хиляда души се включиха в антиправителствения протест в Стара Загора

Втора вечер на протести в Стара Загора. Над хиляда души се включиха в мирното шествие по улиците на града. Протестиращите отново настояха за оставките на правителството и главния прокурор. Протестът премина в шествие по улиците на града. Живко Иванов с..

публикувано на 13.07.20 в 21:01

Транспортират пострадалото в катастрофата дете в столичната болница "Пирогов"

Двугодишното дете, което пострада тежко при вчерашната катастрофа на АМ „Тракия“, е било транспортирано за лечение в „Пирогов“.  Състоянието му продължава да бъде критично.  Около 17:00ч. линейка е откарала детето от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“..

публикувано на 13.07.20 в 18:15

Тонове отпадъци са извадени при почистването на река Тунджа

Почистването на коритото на река Тунджа в Ямбол ще приключи до няколко дни. Премахнати са тонове отпадъци, наноси и саморасла растителност.  Предвижда се водата в почистения градски участък  да бъде пусната в края на юли, но срокът може да не бъде..

публикувано на 13.07.20 в 17:27

Продължава да бъде ограничено движението на АМ "Тракия" в района на тежката катастрофа

Към настоящия момент продължава да бъде ограничено движението в двете изпреварващи ленти, ляво и дясно платно на Автомагистрала „Тракия“ в района на пътния инцидент, при който загинаха петима души. Това съобщи за Радио Стара Загора директорът на..

публикувано на 13.07.20 в 17:20

Филм за живота на Вапцаров прожектират от 19 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Старозагорци ще могат да видят филма „Песен за човека“  от 19 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Творбата е  реализирана с изключително старозагорско участие. Сценарият и режисурата са на Петър Дойчев, а в ролята на поета  ще видим..

публикувано на 13.07.20 в 16:32
ГПЧЕ -

Обявиха първото класиране при седмокласниците, записванията са до 16

Днес бяха обявени резултатите от първото класиране на държавния план-прием за 8 клас за учебната 2020-2021 година. Записването също започна от днешния ден и ще продължи до 16 юли включително , съобщи в ефира на Радио Стара Загора Татяна Димитрова,..

публикувано на 13.07.20 в 15:23
Община Сливен

Два протеста в Сливен тази вечер

Два протеста на едно и също място са организирани в Сливен днес. Единият е под надслов „Махане с ръка пред общината." Той започва от 18.00 часа пред сградата на община Сливен. За по-късен час е насрочен вторият озаглавен „Протест срещу мафията" -..

публикувано на 13.07.20 в 14:54

Жители на Старозагорските бани разтревожени от незаконна сеч

Жителите на село Старозагорски минерални бани са разтревожени от сериозната сеч в гората, непосредствено след последните къщи на ул. „Пирин“. В почивните дни са били изсечени голям брой здрави дървета – дъб и бор. Работниците не са показали на хората..

публикувано на 13.07.20 в 14:47
УМБАЛ

Лекарите се борят за живота на пострадалото при катастрофата дете

Състоянието на детето, пострадало при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ вчера, остава тежко. Лекари се борят за живота му. Информация на Живко Иванов:

публикувано на 13.07.20 в 13:53
Радина Велчева , фондация „Искам бебе“

В община Павел Баня ще заработи програма за инвитро процедури

Много скоро в община Павел Баня ще заработи програма за инвитро процедури, това съобщи за Радио Стара Загора Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе" и обясни, че все по-чето получават обаждания от цялата страна - малки и големи общини за..

публикувано на 13.07.20 в 13:21