Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Рашев, експерт по управление на околната среда:

Маришкият басейн е обречен заради Зелената сделка

Скъп ток с "ТЕЦ Марица Изток 2" на газ

"ТЕЦ Марица изток 2"
Снимка: Венелина Попова


Сериозни глоби застрашават България за решението на НС да защити въглищните централи, това прогнозира в интервю за Радио Стара Загора експертът по управление на околната среда Боян Рашев. По думите му актът на депутатите противоречи на всички подписани досега от страната ни ангажименти за Зелената сделка на ЕК и представлява директен случай на държавна помощ към електроцентрала. Рашев определи действията на народните представители и управляващите като "класическо и елементарно бягане от отговорност" и посочи, че България има само две опции в ситуацията: или да се работи за постигане на целите на Зелената сделка, защото тя е факт, или не я подписваме, както направи Полша". 

"ТЕЦ Марица Изток 2" най-вероятно ще премине на работа с газ, тъй като той е единствената алтернатива в контекста на високите цени на въглеродните квоти, но крайната цена на енергийния микс у нас ще стане много висока с увеличаването на инвестиционните и оперативни разходи на дружеството, каза още експертът и допълни, че България няма и собствен добив на газ, като Румъния например. За бъдещето на двете частни електроцентрали в региона Рашев изрази по-оптимистична прогноза за дейността им в дългосрочен план, защото не са амортизирани, имат налети скорошни инвестиции и могат да постигнат изискванията за емисии на серни и азотни оксиди.

В дългосрочен план добивът на лигнити в Маришкия басейн е обречен, защото много моменти бяха пропуснати и не спряхме навреме безумната и самоубийствена зелена политика, в каквато посока тръгна новата Европейска комисия, допълни той. Според Рашев Зелената сделка е обречена и ще засегне най-сериозно държавите, които са в периферията на ЕС.  Единственият начин да проработи този пакт, който експертът вижда, е ако на световно ниво има договореност за цени на въглеродните емисии, но за такава индикации няма.

Боян Рашев подчерта, че заради плащането на емисионни квоти България вече е нетен вносител на ток и сме неконкурентни на Турция и Сърбия. Той припомни, че в Турция например, делът на енергията от газ и въглища в енергийния микс остава стабилно висок - 68% за 2018г. Турция не плаща квоти за въглеродния диоксид, но като доставчик на електроенергия има възможност да продава и на България. При студени зими обаче без българските производители на ток от въглища цялата енергийна система на Балканите е обречена, допълни той.

Рашев уточни, че 458 млн. евро са изключително недостатъчни средства за преход на цялата ни енергийна система към газ и ВЕИ. По груби разчети за целта са необходими не по-малко от 20 млдр. евро.

Цялото интервю с експерта по управление на околната среда Боян Рашев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път край Николаево

Временно движението по Подбалканския път в участъка между град Николаево и село Ветрен се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". По първоначална информация два..

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха. Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев съобщи, че..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министри обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16