Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

Снимка: Емил Енчев

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В отговор на въпрос за безпрецедентните действия на американската дипломация срещу наш високопоставен магистрат, уличен в корупция, Маркет изтъкна интензивното сътрудничество между София и Вашингтон за противодействие на престъпността.

Гарантирането на върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори, фокусирани върху България, и в това отношение страната е на прав път, смята Маркет, но намекна, че за бизнеса - стабилността и предвидимостта на политическата сцена също имат значение.

Той определи като „добри“ действията на НС и Министерския съвет, свързани с изготвяне на оздравителен план за държавния ТЕЦ 2 и поемането на ангажимент за запазване на въглищните централи в комплекса „Марица изток“. Експлоатационният им живот трябва да продължи години напред, въпреки рестриктивните екологични изисквания на ЕС, защото тези мощности са важни за страната, подчерта Маркет.

„Енергетиката е жизненонеобходима за икономическия растеж на една страна, а България силно разчита на производството от въглищните централи. Много е важно да се осигури тези активи да работят занапред, имайки предвид  европейското законодателство. Въглищните централи в Маришкия басейн – държавната и частните, са абсолютно необходими“, категоричен е Маркет.

В  Американската търговска камара в България членуват 350 мултинационални компании. САЩ са на шесто място по капиталовложения в страната, инвестициите надхвърлят 4 милиарда лева. Камарата работи по значими проекти у нас вече 25 години.

Очаква ли се поскъпване на тока заради по-строгите екологични критерии, които налага ЕС? Могат ли централите в "Марица изток" да преминат на природен газ? Как рестартът на проекта АЕЦ "Белене" ще засегне въглищната индустрия? Застрашени ли са работните места на хилядите заети в сектора? Подробностите в приложения звуков файл.Още от категорията

Аркади Шарков

Аркади Шарков: Лечението на коронавируса трябва да се плаща директно от бюджета

В момента лечението на пациенти с коронавирус минава през Спешна помощ, за тези които трябва да бъдат превозени до болницата, а другата част от финансирането идва от една от пътеките на Здравната каса, което е проблем, коментира за Радио Стара..

публикувано на 30.03.20 в 16:37

Д-р Андрей Митевски: Сега се нуждаем от вашата подкрепа

„Отделям малко време да ви напиша няколко реда, тъй като съм нощна смяна в реанимацията на болницата ми. Генералът-шеф на ВМА и председател на националния кризисен щаб не можеше да ви го каже по-ясно преди малко по телевизията. Да ви го кажа и аз като..

публикувано на 27.03.20 в 17:27
Проф. Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия

Българската държава трябва да е готова да посрещне тежка икономическа криза, предупреди в ефира на Радио Стара Загора икономистът Проф. Боян Дуранкев. По думите му кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия. „Светът е в етап на въвеждане на..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Владимир Иванов

Вдигат се цените на зеленчуците и плодовете в потребителската кошница заради забавянето при доставките

Наблюдаваме едно спокойствие при цените на основните цени на стоки, но при цената на картофите, морковите и зелето имаме увеличение с 15 стотинки в рамките на последните две седмици, това обобщи за Радио Стара Загора - Владимир Иванов,председател на..

публикувано на 27.03.20 в 09:00

Мадлен Алгафари: Важно е да обгрижваме възрастните хора с много любов и топлина в момента

Има хора, които в условията на сегашното положение компенсират с храна, алкохол или цигари,защото всеки го прекарва през собствената си призма, каза за Радио Стара Загора Мадлен Алгафари - българска психотерапевткa. " Някой хора са изключително напрегнати..

публикувано на 26.03.20 в 17:05

4 455 вече подкрепиха Сдружението на Тарловите пациенти в България

4 455 души са подкрепили петицията на Сдружението на Тарловите пациенти в България към момента. Петицията ще бъде част от пакет документи, с който тези пациенти  ще настояват пред Министерството   да се лекуват успешно. Целта е..

публикувано на 26.03.20 в 15:35

В Малка Верея събраха пари за строежа на православен храм

Жителите на старозагорското с. Малка Верея събраха средства за построяването на православен храм  на името на Свети Великомъченик Трифон. Тяхната дългогодишна мечта започна с отливането на основите на църквата през 2016 г. Различни обстоятелства не..

публикувано на 25.03.20 в 16:32

За първи път вестник "Стършел" няма да връчи наградата си за хумористичен разказ

Днес се навършват 130 години от рождението на големия хуморист и художник Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир. За първи път от 1969 година, поради въведеното извънредно положение в страната вестник „Стършел“ няма да връчи наградата си за..

публикувано на 25.03.20 в 09:34

М. Данева: Дарете кръв и спасете живот!

Рязък спад в броя на доброволните кръводарители отчитат от всички центрове по трансфузионна хематология в страната през последната седмица. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни...

публикувано на 24.03.20 в 16:40

Рая Стефанова: Виртуалната класна стая мотивира децата да учат

Дистанционното обучение не е новост за началната учителка от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора Рая Стефанова. Когато на 16-ти март училищата трябваше да преминат на дистанционно обучение в електронна среда, заради извънредното..

публикувано на 24.03.20 в 10:40