Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Международния ден за безопасен интернет експертите отчитат:

Все повече родители търсят съвет за онлайн поведението на децата си

Снимка: Радио ВИДИН

По 521 случаи са работили през миналата година специалистите от Българския център за безопасен интернет на Фондация „Родители“, съобщи по повод Международния ден за безопасен интернет  Антоанета Василева - експерт.

По-голяма част от сигналите на Консултативната линия за онлайн безопасност  са били свързани с потенциално вредно съдържание, което включва и разговори с непознати. Следващи по брой са били случаите на интернет тормоз, който е и най-големият риск за децата особено във възрастта 10-14 години, отбеляза Антоанета Василева.

За изминалата 2019 г. не са били малко и консултациите свързани с техническите настройки на дигитални устройства. Въпреки че подрастващите активно боравят с тях им липсват умения как да създадат и поддържат безопасни профили в социалните мрежи, показват наблюденията на специалистите. Задават въпроси за това на кого да докладват и как да блокират недобронамерени ползватели или такива, които се опитват да осъществят с тях онлайн комуникация.  Като положителна тенденция Антоанета Василева посочи увеличаващия се брой на родителите, които търсят съвети на Консултативната линия за онлайн безопасност по отношение на поведението на техните деца в интернет пространството .

Цялото интервю по темата на Теодора Иванова с Антоанета Василева може да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Близо 43 000 събраха дарители в община Ямбол

Близо 43 000 лева събраха дарители в кампанията, организирана от община Ямбол за справяне със сложната ситуация свързана с разпространението на COVID-19. Градът продължава да е извън списъка на населените места у нас, засегнати от болестта, общината..

публикувано на 02.04.20 в 16:52

Областните дирекции на институциите към Министерство на земеделието с благотворителна инициатива

Служителите на Областните дирекции на институциите към Министерството на земеделието, храните и горите в Стара Загора се обединиха в благотворителна инициатива за събиране на средства, нужни за диагностика и лечение на пациенти COVID-19. Сумата..

публикувано на 02.04.20 в 16:43

Футболният "Берое" с дарение за ЦСМП и УМБАЛ "Проф. д-р. Стоян Киркович"

Футболният "Берое" подкрепи работата на лекарите от Спешна медицинска помощ и УМБАЛ "Проф.д-р. Стоян Киркович" в Стара Загора. Днес изпълнителният директор на клуба Илко Русев и клубният лекар Николай Борисов от името на "зелено-белите" дариха на..

публикувано на 02.04.20 в 15:56

92 училища в област Стара Загора са въвели изцяло обучението в електронна среда

92 училища от област Стара Загора от общо 125 вече са обхванати изцяло в обучение в електронна среда до края на миналата седмица, съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова. "В първата..

публикувано на 02.04.20 в 15:19

Предложения за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ могат да бъдат правени и онлайн

Във връзка с въведените противоепидемични мерки, Община Стара Загора информира, че предложения за награда „Стара Загора“ за 2020 година могат да бъдат изпращани и по електронен път. Желаещите да се възползват от тази възможност е необходимо да се..

публикувано на 02.04.20 в 14:05

Чети и се снимай!

15 маратон на четенето в Стара Загора започна традиционно на 2-ри април – Международния ден на детската книга, но в условията на извънредно положение това се случва онлайн. Затова новото мото на фестивала е „Чети и се снимай“. Организаторите..

публикувано на 02.04.20 в 13:06

Първи пациент с ковид-19 в Стара Загора пред изписване

Първият пациент, постъпил в старозагорската болница с ковид-19, е пред изписване. На 61-годишния мъж от Казанлък предстои да бъде извършена първа проба за вируса, след 24 часа втора. Ако и двете проби са отрицателни ще бъде дехоспитализиран, съобщи за..

публикувано на 02.04.20 в 09:58

ОД МВР към пенсионерите: Бъдете бдителни и не се предоверявайте

За повишена бдителност апелират от полицията към възрастните хора, на които им предстои на 7 април да получават месечните си пенсии. Телефонни измами от началото на годината в област Стара Загора не са регистрирани, но има засечени измами по схемата..

публикувано на 02.04.20 в 08:46
Проф. Венцислав Мутафчийски

37 са новите случаи на коронавирус у нас, 25 са оздравели

Общо 449 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това каза началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг.  За последното денонощие са установени нови 37 случаи, от..

публикувано на 02.04.20 в 08:35

Над 100 кандидат-студенти ще участват в първите онлайн изпити на Тракийския университет в събота

Поради извънредната ситуация с разпространението на коронавирусната инфекция, Тракийският университет в Стара Загора ще проведе предварителните си кандидатстудентски изпити онлайн. Първата дата, на която ще се осъществят онлайн изпити е 4 април,..

публикувано на 01.04.20 в 17:31