Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късни две попадения донесоха важен успех за "Берое"

7
Радио Стара Загора - Живко Иванов

"Берое" победи тима на "Етър" с 2:0 в първа среща след подновяването на шампионата. Двете попадения дойдоха в заключителните минути на срещата, а техни автори станаха дебютантът Октавио и легендата Мартин Камбуров. Двубоят бе наблюдаван от около 1500 зрители на стадион "Берое". 

Старши треньорът на "Берое" Димитър Димитров започна двубоя в схема 3-5-2, с която игра през цялата зимна подготовка. Като титуляри започнаха четири от новите попълнения, дошли през зимната пауза, а след почивката се появиха още двама. Единствено последният нов Пиер Фонкеу остана извън групата, поради липса на картотека. Контузии продължават да лекуват Александър Василев, Карлос Охене и Зоран Йосипович, а Педро Еуженио изтърпяваше наказание. Тримата централни бранители бяха Георги Ангелов, Теди Мезаг и Ахмед Туба, като халф-бекове по фланговете действаха Стив Фуртадо и Крум Стоянов, в средата на терена оперираха Александър Цветков, Иван Минчев и Гаюс Макута, а в атака голове се очакваха от Ибрахима Конте и неостаряващият голмайстор и капитан на отбора Мартин Камбуров.

Срещата започна с минута мълчание в памет на най-голямата легенда в историята на "Берое" Петко Петков, който си отиде от този свят на 10 януари. Мачът бе прекъснат в 9-та минута, за да може още веднъж публиката на стадиона под "Аязмото" да почете своя любимец.

От самото начало обновения беройски състав започна по-активно, с желание да зарадва публиката на "Храма", която този път бе по-многобройна, в сравнение с ниската посещаемост в края на миналата година. За съжаление на всички беройци обаче, до чисти голови ситуации пред вратата на Христо Иванов така и не се стигаше. Често домакините грешаха последния пас или не успяваха да центрират добре в наказателното поле. Все пак в 21-та минута Камбуров върна добра топка към Макута в пеналта, който обаче с плътен шут прати кълбото встрани от целта. Гостите от Търново очаквано бяха по-затворени и чакаха своя шанс, който можеше да дойде в 26-та минута, когато Флорен Боджадж центрира, Педро Лагоа върна топката към непокрития Александър Дюлгеров, чийто удар разтресе напречната греда зад Душан Перниш. В 40-та минута имаше нова кричина ситуация пред вратата на старозагорци. При едно центриране по земя отдясно бранителят на домакините Георги Ангелов отклони топката към собствената си голлиния, но Перниш внимаваше, след което последва добавка на Дино Мартинович, отново отразена с вещина от словашкия страж.

Второто полувреме започна с добра възможност за "Берое". Александър Цветков навлезе в наказателното поле, пусна хубав пас към Ибрахима Конте, но бившият бероец Здравко Илиев успя да неутрализира опасност с решителен шпагат. След тази ситуация последва затишие от около 20 минути, в което нито старозагорци, нито "болярите" успяваха да измислят нещо смислено. През това време двамата треньори направиха няколко промени в опит да променят случващото се на терена. Педро Лагоа отстъпи мястото си на ветерана Иван Стоянов, а Милчо Ангелов замени Димо Мартинович за "Етър". В "Берое Фал влезе на мястото на Конте, а малко по-късно Октавио Мантека смени Гаюс Макуота. Промените вляха известен тонус в играта на терена, като видимо по-добре се отразиха те в лагера на домакините, които в 68-та минута бяха много близо до попадение. След хубав пробив отдясно топката попадна в Иван Минчев, който от дъгата на наказателното поле стреля по земя. Коженото кълбо влизаше във вратата на Христо Иванов, но за нещастие на пътя й се оказа влезлият преди малко Октавио, който бе и в положение на засада. Още в следващото нападение "зелените" бяха близо до попадение, но отново пропуснаха. Този път Крум Стоянов бе изведен сам срещу стража на гостите, но ударът му намери външната страна на мрежата. След тази ситуация последва и трети пропуск за "Берое". Октавио Мантека бе оставен непокрит в наказателното поле на "Етър", но ударът му с глава попадна в напречната греда. 

"Болярите" отговориха с опасна контра, при която бяха много близо до попадение, но първо самопожертвователен шпагат на Ангелов, а след това и добра намеса на Перниш запазиха мрежата на беройци суха. Нулевото равенство все пак беше нарушено. Напълно закономерно с оглед на случващото се на терена попадението дойде в полза на "Берое". При поредното нападение на старозагорци топката попадна в Милен Желев, който центрира отдясно. Топката попадна на главата на непокрития Октавио, който се разписа за 1:0. 

Не бяха изминали и две минути от гола за старозагорци, когато домакините нанесоха и втори удар. Ново центриране отдясно завърши със страхотно попадение с глава на Мартин Камбуров, което бе негово десето за сезона и под номер 229 в българския футболен елит. Така "Берое" победи своя опонент с крайното 2:0.

Във временното класиране "Берое" се изкачи на пето място с актив от 31 точки. След седмица отново от 12 часа беройци гостуват в софийското село Бистрица на местния "Витоша".

"Берое" - "Етър" 2:0 Октавио 88 мин., Мартин Камбуров 90 мин.

"Берое": Душан Перниш, Георги Ангелов, Теди Мезаг, Ахмед Тоуба, Стив Фуртадо( 70 мин. - Милен Желев), Крум Стоянов, Александър Цветков, Иван Минчев - 25 мин. жълт картон, Гаюс Макута( 66 мин. - Октавио - 88 мин. жълт картон), Ибрахима Конте( 56 мин. - Алиун Фал), Мартин Камбуров - капитан; старши треньор: Димитър Димитров

"Етър": Христо Иванов, Здравко Илиев - 84 мин. жълт картон, Иван Скерлев, Божидар Кацаров, Александър Дюлгеров, Никола Колев( 88 мин. - Иван Петков), Педро Лагоа( 51 мин. - Иван Стоянов), Красимир Станоев, Антон Огнянов, Флорент Боджадж - 7 мин. жълт картон, Дино Мартинович( 59 мин. - Милчо Ангелов); старши треньор: Петко Петков

Главен съдия: Волен Чинков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Атанас Апостолов: Заслужено победихме в Нова Загора

"Изиграхме добър мач като гости в Нова Загора. Смятам, че заслужено победихме с 2:1. Още в самото начало поведохме в резултата, след това удвоихме преднината си около 20-та минута. Домакините върнаха един гол в нашата врата в края на първата част...

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Живко Желев: Загубихме след наши грешки в Пловдив, разликата за съжаление вече е немалка

"Твърде лесно допуснахме две попадения още в началото на мача ни в Пловдив срещу местния "Спартак". Върнахме един гол, а имахме и лек натиск в края на срещата и поне в два случая имаше доста странни съдийски отсъждания в наша вреда. Но срещата е..

публикувано на 18.04.24 в 13:18

Днес БК "Берое" излиза в първа финална среща срещу "Монтана 2003"

"Днес излизаме в първа финална среща от срещу тима на "Монтана 2003". Срещата е от 18.30 часа в Общинска зала (екс ДЗУ/. Отборите са равностойни, но се надявам с фактора домакинство да победим. Освен това смятам, че интереса към мача е голям и ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:54

Турнир „Стоян Пенчев“ предстои в Стара Загора

От утре до неделя в Стара Загора ще бъде проведен традиционния турнир по спортна стрелба „Стоян Пенчев“. В спортна зала „Общинска“ и на стрелбище „Лозенец“ ще бъде надпреварата с малокалибрено и пневматично оръжие за момичета и момчета и юноши и..

публикувано на 18.04.24 в 10:46

Възобновяват класическата борба в Стара Загора

В Стара Загора е създаден нов клуб по борба. Той ще се нарича СКБ „Берое класически стил“. Президент е Милен Манов. Треньор е утвърден състезател като Николай Николов, който преди време направи кариера и в ММА. Помощник треньори са Деян Аврамов и..

публикувано на 18.04.24 в 10:14

Стара Загора – Лекоатлетическа столица на България през 2024г.

Тази неделя, 21 април, в Стара Загора за втора година ще се проведе маратонът "Берое 5К". Стотици участници ще бягат по улиците на града на дистанция от 5 километра. Трасето стартира от обновеният парк Артилерийски в 11ч.. В маратона ще се включат и..

публикувано на 17.04.24 в 15:52

Каратисти подготвят пореден турнир „Верея“

На 27 април в старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ ще бъде поредното издание на традиционния турнир по киокушин карате „Верея“. Надпреварата ще бъде за възрасти юноши и девойки младша и старша, както и за мъже и жени. Както всяка година входът..

публикувано на 17.04.24 в 14:02

Млади тежкоатлети мериха сили в турнир

В Стара Загора бе проведен традиционния турнир „Павел Костов“. Надпреварата за възрасти момичета и момчета и кадети и кадетки. Участваха 80 възпитаници на клубове по вдигане на тежести от Стара Загора, Хасково, Сливен и др. Класирането бе формирано..

публикувано на 16.04.24 в 09:07

Пет медала извоюваха кадети и кадетки от „Берое“

В Бургас бе проведен Държавният лично-отборен шампионат по борба за кадети и кадетки. „Кадетките ни се представиха на добро ниво“, съобщи за радио „Стара Загора“ Даяна Стойчева, треньор в старозагорския клуб по борба „Берое“. Нейната възпитаничка и..

публикувано на 15.04.24 в 14:06

Старозагорските бадминтонисти с доминация на Държавното първенство

"Стара Загора бе домакин на Държавното първенство по бадминтон до 17 години за момчета и момичета от петък до неделя. Силно се представиха бадминтонистите от Града на липите. При момчетата Теодор Митев стана първи, а Боян Боев е трети . При девойките..

публикувано на 15.04.24 в 10:53