Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Радка Аргирова, национален консултант по вирусология

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Коронавирусът – предизвикателство, за което светът не е готов

Еволюцията в природата не спира, а коронавирусът е пример как човечеството не е готово все още бързо да се противопостави на такива нововъзникващи инфекции. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора/БНР вирусологът проф.д-р Радка Аргирова. Най- рано след година научната общност ще разработи ваксина срещу заразата, която е следствие на генетични и негетични взаимодействия между вируси, както и между вируси и клетки. Това явление трябва да бъде във фокуса на изследвания в световен мащаб,смята проф.Аргирова.

Коронавирусът няма потенциал да прерасне в пандемия, тъй като засегнатите са предимно в Китай, допуска вирусолог номер едно на България. По думите й ширещият се страх от разпространение на заразата е неоснователен. В подкрепа на това тя цитира актуални данни, според които извън епицентъра на епидемията Китай, в 24 други държави има също регистрирани в контакт с вируса хора. Но там общо 447 са диагностицирани и само двама пациенти са починали. Проблемът не е глобален, а локален, защото засегнат е предимно Китай. Влечуги и риби, с които местните се хранят, вероятно са преносители на този нов щам, поразил азиатската държава.

Епидемия от ХИВ в България

Все повече нови случаи регистрират здравните власти. По последни данни около 3200 са носители на коварния вирус у нас. От тях около 700 са развили СПИН заради отслабен имунитет. Най – засегнати са хората с хомосексуални наклонности. Терапията на един ХИВ-позитивен струва на държавата между 6000-8000 лева на година. Новостите във фармацията и навлизането на ефикасни медикаменти дават шанс за по-дълъг живот на болните.Въпреки това,нерядко те са принудени да се борят срещу дискриминацията. Предразсъдъци и страх владеят обществото ни щом стане дума за стигмата СПИН, споделя с болка проф.Аргирова.

Подкрепя оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия

Адвокатът на подсъдимите в Либия български медицински сестри Владимир Шейтанов е потърсил проф. Аргирова, убеден, че само учен като нея може да стои рамо до рамо с него в трудната битка за доказване на тяхната невинност. Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Според професорката в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

За тласъка на науката: Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Тази прелюбопитна история е описана в детайли в книгата „Псевдоним вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Аргирова. Но всъщност това е историята на СПИН в България. През 1985 година Радка Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отнася в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи по онова време. Това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Но «будната» Държавна сигурност се намесва, за да изясни случая - започва разследване, следва и обвинение в шпионаж. Здравият разум все пак надделява и две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН, оглавява я проф. Аргирова до 1998 година. 

Това е само щрих от документалния разказ, който разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас. Автор е Юлия Пискулийска, дългогодишен журналист, поет и писател. Представянето на книгата в Стара Загора ще бъде на 1 април в музей “Литературна Стара Загора”.

Визитка:

Проф. Радка Аргирова, д.м.н. – вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.) Ползва английски, немски, френски и руски.Още от категорията

Предимствата на кърменето

Майчината кърма осигурява на новороденото най-прецизното съотношение между мазнини, белтъчини и въглехидрати. Кърменето има редица предимства пред адаптираните млека, които обикновено са произведени от краве мляко, коментира в здравното предаване..

публикувано на 23.05.20 в 12:49

Медицински колеж разкрива нови специалности

Две нови специалности ще бъдат разкрити в Медицинския колеж на Тракийския университет от новата учебна година. Това са Помощник-фармацевт и Медицинска козметика, съобщи в ефира на радио Стара Загора директорът на колежа проф. Анна Толекова. В здравното..

публикувано на 16.05.20 в 12:37

Дишането – мощен източник на енергия!

Основата на нашето обучение е серия от йогийски дихателни техники, включващи Сударшан крия, която значително намалява стреса и увеличава енергията, връщайки обратно ясното и позитивно състояние на ума. Това коментира в здравното предаване на..

публикувано на 09.05.20 в 12:53

Пациентите с астма се увеличават, като следствие на влошените показатели на околната среда

230 милиона души по света са засегнати от алергични заболявания, което е близо 30 % от човешката популация, статистиката посочва същите данни и за България. Това съобщи в световния ден за борба с астмата, в интервю за Радио Стара Загора, д-р Маргарита..

публикувано на 05.05.20 в 08:10

Д-р Узунов въвежда модела за ранна интервенция

Условията в Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора позволяват успешното въвеждане на модела за ранна интервенция на уврежданията. След като детето постъпи в институцията за него се полагат всички необходими грижи – диагностични,..

публикувано на 02.05.20 в 12:47

Как да се храним здравословно?

Здравословното меню трябва да включва 70 % пресни плодове и зеленчуци. В настоящата ситуация на изолация това е много трудно, коментира в ефира на радио Стара Загора диетологът Огнян Симеонов. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ той..

публикувано на 25.04.20 в 12:42

Детска хирургия работи с намален обем

Извънредното положение сериозно затруднява работата на клиниката по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Спрени са плановите операции, профилактичните и контролните..

публикувано на 18.04.20 в 13:13

Д-р Виолина Тодева: Нанасяйте по-често хидратиращи кремове на ръцете

Честото миене на ръцете и използването на дезинфектанти ни предпазва от заразяване с вируси и болестотворни бактерии, но това може да доведе и до проблеми с кожата на ръцете. Причината е, че прекомерната им употреба променя нормалния повърхностен биофилм на..

публикувано на 16.04.20 в 11:51

Ракът на устната кухина е лечим

90 % от случаите на рак на устната кухина са лечими. Установено е, че карциномът на устната кухина обхваща между 3 и 8% от всички злокачествени образувания. Тютюнопушенето и алкохолът са основните рискови фактори за развитие на рак на..

публикувано на 11.04.20 в 12:37

Болница „Тракия“ разширява дейността си

Плановете на ръководството на болница „Тракия“ са в близко бъдеще да разширим дейността си с разкриването на нови отделения в нова сграда. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ основателят на болницата Иван..

публикувано на 04.04.20 в 12:55