Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекуват дискова херния с подводна екстензия

Разтягането на гръбначния стълб при определени условия във водна среда може да прибере дисковата херния до степен да не притиска нервното коренче. По този начин пациентът се връща към нормалния си начин на живот. Това коментираха по време на участието си в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Гергана Гечева и д-р Стоимен Гечев.

Методиката, въведена от проф. Георги Гечев, успешно се прилага в съвременните условия от неговите внуци д-р Гергана Гечева и д-р Стоимен Гечев. За своите успехи в сферата на физиотерапията и рехабилитационната медицина те получиха наградата на Районната колегия на Български лекарски съюз „Лекар на годината” за област Стара Загора в категорията за млади медицински надежди на България „Ти си нашето бъдеще”.

Методиката им за лечение на дискова херния се базира на 3 основни ортопедични принципа:

-  гръбначният стълб се релаксира (отпуска) заедно с цялата мускулатура на тялото, за да се избегне болезненото й изопване по време на следващата стъпка. Целта се постига чрез цялостно потапяне на тялото в минерална вода с помощта на специални съоръжения за разтягане.

-   Екстензията(разтягането) се извършва с максимална тяга, която болният добре понася, и то вобезболяваща поза. Тази поза в 95% от случаите е на гръб със свити крака. След екстензията се осигурява обездвижване в същата поза до 2-3 седмици.

-   По този начин нервно-тъканните елементи в гръбначния стълб се освобождават от притискане, започват да функционират нормално и процесът на възстановяване протича по-бързо в сравнение с лечението, което включва много процедури или медикаменти, без да се осигурят условия за коригиране на дисковия дефект.

Повече за метода чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Гечеви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19

21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата не е избрана случайно. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.  За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум..

публикувано на 21.03.24 в 11:40

Акупунктура помага на тялото да се излекува

Акупункурата  е метод, при който с иглоубождане в биологично активна точка се стимулират всички жлези с вътрешна секреция. Това помага да се постигне вътрешният баланс в организма. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 16.03.24 в 12:49

Влизаме през телефона в здравното си досие

QR код за достъп на гражданите до електронното им досие се предвижда от здравните власти. Идеята е всеки, който има смартфон или таблет, да направи справка  без електронен подпис.  За активирането на новата, по-лесна възможност на услугата,..

публикувано на 15.03.24 в 15:29

Безплатни логопедични консултации за 1400 деца

Близо 1400 деца от цялата страна ще се включат в кампанията на www.logopedia.bg и ще получат безплатна логопедична консултация в рамките на месеца. В инициативата участват повече от 130 български логопеди. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 09.03.24 в 12:05

Ин йога успокоява съзнанието

Ин йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан,..

публикувано на 02.03.24 в 12:05

Акушерки от Стара Загора с безплатни лекции за бременни

Една от най-отговорните задачи на жените е майчинството. Ако предстои тепърва да се гмурнете в дълбокото на родителството, то трябва да знаете на какви източници може да се доверите. За бъдещите майки и техните първи тревоги след като видят..

публикувано на 28.02.24 в 13:27

Щитовидната жлеза – честа причина за проблеми със забременяването

Щитовидната жлеза влияе на функциите на различни органи и системи в тялото. Хормоните, които тя отделя, имат влияние върху функцията на яйчниците и фазите на оплождането. Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са често срещани при жените..

публикувано на 24.02.24 в 12:57