Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните за източването на радневската болница остават в ареста (обновено)

Апелативният съд в Пловдив потвърди мерките, наложени от Окръжен съд - Стара Загора на задържаните за източването на общинската болница "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево. С постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" остават доскорошната управителка на лечебното заведение д-р Мая Узунова, секретарката, която е изпълнявала и длъжността "личен състав" Марта Стефанова и служебният шофьор Слави Иванов.   Главната счетоводителка Мария Атанасова е с мярка „домашен арест“.

18 тома материали и доказателства са събрани до момента по делото, стана ясно в съдебната зала днес. Мотивите на апелативните магистрати да оставят обвиняемите в ареста са високата обществена опасност на престъпленията, за които са задържани, както и че може да се укрият или попречат на разследването. 

Лицата са обвинени в сложна и многообразна дейност, осъществявана с други лица извън болницата. Те са обвинени, че са действали в различни комбинации помежду си поради което делото е от висока фактическа и правна сложност. Предстоят множество разпити на свидетели и експертизи, поради което съдът счита, че най-адекватната, за настоящия ранен етап от разследването, е мярката „задържане под стража“,информираха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Марта Стефанова е привлечена в качеството на обвиняема за престъпление по чл.202, ал.2, т.1, вр. чл.201, вр. чл.20, ал.2, вр. с чл.26, ал.1 от НК, а именно за това, че в периода месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево, в условията на продължавано престъпление като извършител в качеството си на длъжностно лице – Специалист човешки ресурси  и ТРЗ на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков-Раднево“-ЕООД-Раднево, в съучастие с Марта Узунова като съизвършител, в качеството й на длъжностно лице – управител и Мария Атанасова като съизвършител, в качеството й на длъжностно лице – главен счетоводител, в същото лечебно заведение, както и със Слави Иванов като помагач, присвоила чужди пари – собственост на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков-Раднево“-ЕООД-Раднево в размер на 83 862 лв. , представляващи парични суми по граждански договори, връчени в това й качество и поверени й да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Със същото постановление Марта Стефанова е привлечена в качеството на обвиняема и за престъпление по чл.253, ал.2, вр.ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.26, ал.1 от НК, за това, че в периода м.април 2018 г. до м.декември 2019 г., в гр.Раднево и в гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление като извършител в съучастие със Слави Иванов като съизвършител,  придобила  имущество – парична сума в общ размер 192 399 лв., и я преобразувала в злато, апартамент и автомобили, като за сумата от 39 215 лева знаела към момента на придобиването и към момента на трансформирането, че е придобита чрез престъпление и за сумата от 153 184 лева е предполагала към момента на придобиването и при преобразуването, че е придобита от престъпление по чл.219 ал.3 вр. ал.1 вр. 26 ал.1 от НК.

Слави Иванов е привлечен в качеството обвиняем за престъпление по  чл.202, ал.2, т.1, вр. чл.201, вр. чл.20, ал.4, вр. с чл.26, ал.1 от НК, присвояване , както и за  престъпление по чл.253, ал.2, вр.ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.26, ал.1 от НК, за това че в периода м.април 2018 г. до м.декември 2019 г., в гр.Раднево и в гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление като извършител в съучастие с Марта Стефанова като съизвършител  придобил  имущество – парична сума в общ размер 192399 лв.  и я преобразувал в злато, апартамент и автомобили, като за сумата от 39215 лева знаел към момента на придобиването и към момента на трансформирането, че е придобита чрез престъпление.

Мая Узунова  е привлечена за обвиняема за престъпление по чл.202, ал.2, т.1, вр. чл.201, вр. чл.20, ал.2, вр. с чл.26, ал.1 от НК, за това чев периода месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево, в условията на продължавано престъпление, като извършител, в качеството си на длъжностно лице - управител на МБАЛ“Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ЕООД, в съучастие с Мария Ангелова като съизвършител, в качеството й на длъжностно лице – главен счетоводител и Марта Стефанова като съизвършител, в качеството й на длъжностно лице – Специалист Човешки ресурси и ТРЗ, в същото лечебно заведение, както и със Слави Иванов Славов като помагач, присвоила чужди пари – собственост на МБАЛ”Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 83862 лева, представляващи парични суми по граждански договори с различни лица, връчени в това й качество и поверени й да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Със същото постановление Мая Узунова е привлечена в качеството на обвиняема и за престъпление по чл.219, ал.3, вр. ал.1, вр. 26, ал.1 от НК за това, че периода от месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево,  при условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице - управител на МБАЛ”Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ЕООД, не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа,  и от това са последвали значителни щети на същото търговско дружество с парична равностойност 361 744 лева, представляващи обща сума изплатени допълнителни възнаграждения и ДМС на лицата М. У. в размер 106510 лева, М. А. в размер на 102050 лева, М. С. в размер на 131184 лева и С. С. в размер на 22000 лева, като деянието е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление.

За посочените обвинения и престъпление законът предвижда наказания, както следва:

-за престъплението по чл.202, ал.2, т.1, във вр с чл.201 от НК  /длъжностно присвояване/ - „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г;

-за престъплението по чл.253, ал.2 във вр с ал.1 от НК / изпиране на пари / „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г. и „глоба“ от 3000 до 5000 лв.;

-за престъплението по чл.219, ал.3 във вр с ал.1 от НК– „лишаване от свобода“ от 2 до 8 г.,  като съдът може да постанови лишаване право по чл.37, ал.1, т.6 от НК.

Определението на Апелативния съд в Пловдив по отношение на мерките е окончателно.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Примабалерината Анелия Димитрова и Ивайло Янев танцуват на 26 април в Сиена, Италия

Непосредствено преди Международния ден на танца, на 26 и 27 април 2024 г., танцовият фестивал Excelsior в памет на Бруно Весково се завръща в Teatro dei Rinnovati в Сиена със своето 12-то издание, организирано от Siena Ballet, под артистичното..

публикувано на 25.04.24 в 12:53

Не се стигна до вот за оставката на председателя на общинския съвет в Стара Загора

Предложената от съветниците на „Възраждане“ декларация за запазване престижа на институцията с призив за оставката на председателя на местния парламент Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ стана повод за три часови дебати още..

публикувано на 25.04.24 в 12:02
медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29
Росен Желязков

Депутатите освободиха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с..

публикувано на 25.04.24 в 11:26
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01