Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не се очаква сериозно намаление на цените на стоки и услуги, въпреки по-ниската цена на природния газ, смятат от Института за пазарна икономика

Намалението на цената на руския природен газ е добра новина за бизнеса, тъй като това ще намали разходите най-вече на топлофикационните дружества и компаниите, които произвеждат строителни материали. Ефект също може да се очаква и в химическата промишленост, както и за предприятията, които използват газ за енергийна суровина. Те обаче работят предимно на външния пазар. Това коментира за Радио Стара Загора експертът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Той каза още, че не може да се очаква сериозен ефект върху потребителите, тъй като много малка част от домакинствата са на газ. Не може да се очаква и сериозно намаление на цените на различни стоки и услуги, прогнозира Калоян Стайков.

Калоян Стайкова коментира още, че все още е рано да се оцени влиянието на коронавируса върху световната икономика. Според него се наблюдава забавяне на международната търговия още преди да се появи това заболяване. По думите на Стайков, прогнозите са, че световната икономика ще се забави, което поставя под въпрос бъдещето на инвестициите и икономическия растеж. Не е обосновано обаче да се говори, че тези процеси се дължат на разпространението на опасния вирус.


Още от категорията

Снимка:Фейсбук групата на Община Харманли

Община Харманли инициира създаването на групата "Моят весел Великден Харманли 2020"

Идеята на групата е хората от Харманли да споделят едни с други как отбелязват най-големия християнски празник - Възкресение Христово, заедно със своите близки, информират от общината. "Нека чрез снимка или видео разкажем за обичаите, които спазваме у..

публикувано на 03.04.20 в 07:27

Шофирането с повишено внимание в област Стара Загора

Пътната обстановка в старозагорска област тази сутрин е спокойна. Затворен за движение, поради ремонт, е проходът Шипка. Няма други въведени ограничения на движението.  От Областно пътно управление – Стара Загора призовават за повишено внимание на..

публикувано на 03.04.20 в 06:41

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, в област Стара Загора остават 3

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25. Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София...

обновено на 02.04.20 в 17:39

Зърнопроизводители даряват американски респиратор на УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович"

Тракийският съюз на зърнопроизводителите е закупил американски микропроцесорен респиратор, който стопаните ще дарят за нуждите на Клиника по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това обяви председателят..

публикувано на 02.04.20 в 17:11

Близо 43 000 събраха дарители в община Ямбол

Близо 43 000 лева събраха дарители в кампанията, организирана от община Ямбол за справяне със сложната ситуация свързана с разпространението на COVID-19. Градът продължава да е извън списъка на населените места у нас, засегнати от болестта, общината..

публикувано на 02.04.20 в 16:52

Областните дирекции на институциите към Министерство на земеделието с благотворителна инициатива

Служителите на Областните дирекции на институциите към Министерството на земеделието, храните и горите в Стара Загора се обединиха в благотворителна инициатива за събиране на средства, нужни за диагностика и лечение на пациенти COVID-19. Сумата..

публикувано на 02.04.20 в 16:43

Футболният "Берое" с дарение за ЦСМП и УМБАЛ "Проф. д-р. Стоян Киркович"

Футболният "Берое" подкрепи работата на лекарите от Спешна медицинска помощ и УМБАЛ "Проф.д-р. Стоян Киркович" в Стара Загора. Днес изпълнителният директор на клуба Илко Русев и клубният лекар Николай Борисов от името на "зелено-белите" дариха на..

публикувано на 02.04.20 в 15:56

92 училища в област Стара Загора са въвели изцяло обучението в електронна среда

92 училища от област Стара Загора от общо 125 вече са обхванати изцяло в обучение в електронна среда до края на миналата седмица, съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова. "В първата..

публикувано на 02.04.20 в 15:19

Предложения за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ могат да бъдат правени и онлайн

Във връзка с въведените противоепидемични мерки, Община Стара Загора информира, че предложения за награда „Стара Загора“ за 2020 година могат да бъдат изпращани и по електронен път. Желаещите да се възползват от тази възможност е необходимо да се..

публикувано на 02.04.20 в 14:05

Чети и се снимай!

15 маратон на четенето в Стара Загора започна традиционно на 2-ри април – Международния ден на детската книга, но в условията на извънредно положение това се случва онлайн. Затова новото мото на фестивала е „Чети и се снимай“. Организаторите..

публикувано на 02.04.20 в 13:06