Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има мораториум на сметките за ток и вода, ще има разсрочване

| обновено на 16.03.20 в 16:53
Снимка: Радио Шумен

Във връзка с регистрираните случаи на Covid-19 на територията на България и въведеното извънредно положение ви информирам, че сме издали указания на ВиК операторите и ВиК дружествата да преустановят снемане на показания на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите, както на инкасаторите с потребителите, така и с цел запазване живота и здравето на самите потребители, информира на брифинг министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

За плащането на сметките за ток няма да има мораториум, ще има разсрочване

Ще има удължаване на сроковете за плащане на сметките за ток, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя беше категорична, че няма да се стигне до мораториум върху плащането на сметките:

„Възможността за разсрочване на определени плащания е 10-дневен. Този срок днес в рамките на заседанието, решихме, че ще бъде удвоен, като съществува възможност и опция - ако ситуацията изисква това, този срок да бъде и допълнително удължен, ако това се налага.

Така че хората трябва да бъдат спокойни, че ще им бъде дадена възможност, съобразно техните възможности, да могат да платят сметките си при максимален комфорт за това. Но се говори за преустановяване на плащанията, това е една много рискове стъпка“, каза Петкова.

Към ВиК операторите е дадено указание да спрат физическото отчитане на водомери

Дадени са указания на ВиК дружествата да преустановят снемане показанията на битовите абонати. Мярката важи до 29 март. Потребителите ще правят самоотчет и ще го съобщават  по указаните начини по телефона и интернет или с есемеси. Разсрочване ще има и за сметките за вода, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и допълни:

„Препоръчваме на потребителите да ползват възможните начини за плащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане, използвайки услугите на EasyPay, плащане на гишетата на Български пощи, естествено плащане и на касите на ВиК операторите, като за целта, за да съхраним здравето и на потребителите, и на клиентите ще прилагаме всички вече известни начини - като в помещенията, където са касите, ще се пускат ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението“.

Създава се организация за плащане на сметките, обясни министър Петя Аврамова.

За хората, които нямат достъп до електронни услуги, е предвидено да се създаде специална организация на работа в офисите, където се плащат месечните фактури.

„Моля всички потребители за търпение и ако евентуално има опашка пред подобни центрове, да знаят, че това се прави в името на тяхното здраве, на техния живот и в името на това да не се разпространява вируса на Covid-19 Така че моля за търпение и моля за разбиране в тази посока“, апелира Теменужка Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остарялата водопроводна мрежа и засушаването създават проблеми с питейната вода в община Болярово

В граничната община Болярово очакват с тревога летния сезон. Климатичните промени и продължаващото няколко поредни години засушаване, създават все повече проблеми с водоснабдяването на населените места и налага търсенето на нови водоизточници...

публикувано на 28.03.24 в 17:16

Ден на отворените врати във Военното поделение в Хасково

Заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев поздрави временно изпълняващия длъжността командир на 31 механизиран батальон Георги Пасков и военнослужещите от формирование 52 740 по повод 20 – тата годишнина от приемането на България в НАТО.  Днес и..

публикувано на 28.03.24 в 17:03

Работна среща на шестте града за 50-ия празник „Балканът пее и разказва"

Гурково бе домакин на работна среща за подготовката и организацията на традиционния празник "Балканът пее и разказва", който тази година ще се проведе на 15 юни. Зам.-кметове, секретари и експерти по културата от Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Котел..

публикувано на 28.03.24 в 16:57

Филиалът в Хасково на Тракийския университет дипломира 45 медицински специалисти

На официална церемония днес Филиал Хасково на Тракийски университет изпрати абсолвентите от випуск 2023.  Общо 45 дипломанти  от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“  положиха тържествено клетвата за вярност към професията на Флорънс..

публикувано на 28.03.24 в 16:52

Незаконно оръжие в автосервиз откриха ямболските полицаи

Голямо количество огнестрелно оръжие е открито в автосервиз в ямболското село Дражево. Арестуван е собственикът на автосервиза и му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Той твърди, че е колекционер.  При операция на Районната..

публикувано на 28.03.24 в 16:33
снимка: ОД на МВР Стара Загора

Полицията в Стара Загора с нов директор

Областната дирекция на полицията в Стара Загора временно се ръководи от старши комисар Красимир Христов . Заповедта на министъра на вътрешните работи е от 27 март.  Той поема поста от Лазар Христов , който е преназначен на друга ръководна длъжност в..

публикувано на 28.03.24 в 16:10
СНИМКА: Живко Иванов

Общинският съвет прие повторно изменението на ОУП, касаещо 9 декара терен на Баните

Мнозинството в старозагорския общински съвет повторно прие изменението на Общия устройствен план, касаещо терен от 9 декара гора в местността „Хамбар тепе“ в землището на село Сулица. Точката беше гласувана на февруарското заседание на местния..

публикувано на 28.03.24 в 16:06

Показ на въоръжение и техника организира 2 Тунджанска механизирана бригада

Показ на въоръжение и техника по случай 20 години от членството на България в НАТО организира 2 Тунджанска механизирана бригада. Събитието се провежда в рамките на Дни на отворени врати във военно формирование 24150, Стара Загора, а също и в..

публикувано на 28.03.24 в 15:57
Стефан Радев, кмет на община Сливен

Дават близо 150 хил. лв. на футболните клубове в община Сливен

Общинския съвет в Сливен гласува да бъдат дарени на футболните клубове в общината 157 хиляди лева от общинския бюджет. От тях 150 хиляди ще бъдат дадени на отбора на Йордан Лечков, който играе във Югоизточна „В" група и е последен в класирането с 13..

публикувано на 28.03.24 в 15:48

В Хасковската царска гимназия днес залесиха

В Хасковската гимназия по дървообработване и строителство днес бяха залесена дръвчета, с което бе сложено символичното начало на честването на седмицата на гората.  В царската гимназия традицията е от няколко години, а самото честване на седмицата на..

публикувано на 28.03.24 в 14:23