Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Благовещение се сади цвете

6
Снимка: Ани Петрова


Според народните вярвания  засадените на Благовещение цветя растат особено ароматни и красиви. Това е така, защото, когато пред  Дева Мария се явил архангел Гавраил с благата вест, че тя ще зачене от Светия Дух, той носел  бяло цвете. 

Нарциси, лалета и дъхави зюмбюли греят, в хасковските градини, въпреки мартенския сняг. Преди това разцъфтяха нежните теменужки и иглики за радостна очите в тези тежки дни. И днес, на празника, много хасковлийки ще спазят традицията да посадят цвете и да дочакат неговото ухание в едни по-добри дни, информира кореспондентът ни Златка Михайлова, като уточни, че пролетни цветя са разцъфнали не само по дворовете и на терасите, но и в обществените градини и паркове, в които сега за жалост може да се ходи само поединично.

Озеленяването на Хасково има стара история, разказа Михайлова. Още през 1892 година Общината решава да се благоустрои терена, където земеделските стопани сутрин изкарват добитъка за паша. По покана на градските управници в града пристига Марин Пенчев, изучил декоративно градинарство в Унгария. Той поставя началото на парковото строителство. Под негово ръководство в Хасково са засадени първите, цветни лехи. По-късно  Пенчев заминава за Стара Загора, където работи по създаването на парка “Аязмото”. През 1910 година в Хасково идва синът му Георги Пенчев, който след градинарско училище в Будапеща, изучава още 3 години декоративно градинарство в Париж. Той  продължава започнатото дело на своя баща и създава първата в Хасково оранжерия за производство на цветя. Благодарение на грижите му хасковлии се радвали на красиви фигури и лехи, оформени с голяма фантазия и майсторство. На входа на градината, всеки сезон, се появявали интересни килимни фигури, изобразяващи часовник, колесница, пеперуда.

През 60 те години на миналия век атракция за града и неговите гости са били екзотичните „живи вази” на площада, високи 2,5 метра, изцяло „изградени” с килимни цветя. Такива, по това време, е можело да се видят само в София и Русе.

През периода 1980 - 1984 година, по идея на Общината, в града започнало вертикално озеленяване. На живеещите по основните улици, били раздадени 12 000 пластмасови сандъчета, засадени с петуния и висящо мушкато.

Днес Хасково се гордее със своята зеленина и цветя. А християнският празник Благовещение ни подсеща, че забодем ли зелено стръкче в пръстта, ще забравим, поне за малко, стреса, напрежението и социалната изолация, в която сме поставени, ще се заредим с енергия и жизненост. Психолозите казват, че с цветя, и в празник и в делник, ще насърчим доброто си настроение и позитивизма, от които сега имаме нужда, повече от всякога.


Галерия

Още от категорията

Зелени Балкани удължава срока за онлайн викторините си

"Зелени Балкани" удължава срока за онлайн викторините си „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“ и „Лешоядите – санитари на природата" до 13 април 2020. Целта на викторината е запознаването на учениците с уникалните лешояди и техните..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Пенсионерите в Стара Загора са оптимисти за изхода от извънредната ситуация с COVID-19

От десетина дни хората над 60 годишна възраст пазаруват в часовете от 8,30 часа до 10,30 часа, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени от COVID-19. Дали те вече свикнаха с тази..

публикувано на 01.04.20 в 14:09

Започва кампанията „Експертите говорят - отговори на въпроси за четенето“

Идеята на организаторите е да улеснят родителите в отглеждането на четящи деца, а отговори на въпросите ще дават експерти с богат опит по темата.  Всяка седмица ще се избират въпроси, на които представители на екипа ще отговарят чрез абсолютно..

публикувано на 01.04.20 в 09:00

Старозагорката Надя Тончева с песен в БНР класацията Топ 20

Песента „Размисъл“ на старозагорската музикантка Надя Тончева влиза като ново предложение в националната седмична класация на БНР за българска музика Топ 20. Текстът е авторски, композитор е Ангел Заберски, в записа участват китаристът..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

Онлайн конкурс „Пролетта дойде, пролетта победи!“ събира най-добрата рисунка, есе или стихотворение

Детският и младежки център в Димитровград организират първия онлайн конкурс за рисунка, есе или стихотворение на тема „Пролетта дойде, пролетта победи!“  В него могат да се включат всички деца и ученици от 3- 18 годишна възраст, публикували творбите..

публикувано на 30.03.20 в 09:15

Детската ясла в Нова Загора отваря врати виртуално

Постоянна Детска Ясла в Нова Загора отваря врати за своите възпитаници от понеделник 30.03 от 9:30 до 10:30 часа, но чрез виртуална забавачница , съобщават от детското заведение.  Децата и родителите ще могат да се включват в конферентна връзка с..

публикувано на 28.03.20 в 13:59

Вече са 30 студентите-доброволци от Тракийски университет готови да се включат в борбата с COVID-19

Вече са 30 студентите-медици от Тракийски университет, които са изявили готовност да се включат в борбата с COVID-19 като доброволци, а трима вече помагат в инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.03.20 в 11:47

Театърът е училище за нацията

На 27-и март светът отбелязва магията на театъра. Датата е избрана  през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година.  Първият..

публикувано на 27.03.20 в 06:05
Момчил Цонев

Момчил Цонев ни кани да разказваме истории

Националният исторически сайт “Сторник” Stornik.org кани музеите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите архиви в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Заради..

публикувано на 27.03.20 в 09:50

"За теб" е песен за перфектната жена

Над 55 000 гледания в ютюб само за 20 дни събра вторият авторски сингъл на Борис Илиев. Песента „За теб“ беше промотирана в интернет на 6 март, но за жалост заради пандемията и извънредното положение остана без официална премиера.   Музиката на..

публикувано на 26.03.20 в 13:45