Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Михаил Вешим: Нарисувайте усмивки върху предпазните маски


Лекарите твърдят, че наложената социална изолация предпазва от разпространението на COVID- 19, психолозите и психиатрите допълват, че бавно и сигурно, тази изолираност ни хваща в капаните на отчуждението и депресията, а хумористите, избраниците на Съдбата, призвани да развеселяват с усмивка, лек присмех или сатирична стрела, препоръчват четенето на смешна литература. Забавните романи са добро средство за самочувствието и оцеляването на духа, припомни, в интервю, по повод 130 годишнина от рождението на Чудомир, главният редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим.

"Продължителното застояване по домовете крие опасност, да ни изведе от карантината със здраво тяло, но с болен дух, прогнозира Вешим, като подчерта, че сред най- уязвими от кризата са хората на свободните професии. "Актьорите няма къде да играят, музикантите няма пред кого да свирят, цирковите артисти нямат публика, вестникарите имат проблем с разпространението и потреблението на печатните издания. Положението е много сложно".

Историята на България познава кризи, преходни периоди, хиперинфлация, спекула и цензура, но за първи път, от 1969 година,  вестник "Стършел", няма да има възможност, да връчи наградата, учредена на името на Чудомир. По традиция това се прави на 25 март, рождената дата на писателя. Отменените "Чудомирови празници", тази година, няма да превърнат Казанлък в притегателен център за творци на четката, перото, музиката и словото от цялата страна. 

Пред слушателите Михаил Вешим разкри, че лауреат на наградата, на вестник "Стършел", за 2020 година, е Никита Нанков, за хумористичното четиво "Ръководство за сапунисване", публикувано в 41 брой на сатиричното издание, от 11.10 2019 година. Любопитен факт е, че авторът е преподавател в китайски университет. "Той, като че ли, е предусетил идването на този вирус и е написал упътване, което намираме в кутията за сапун, как да си мием ръцете", уточни Вешим, които призова всеки, да вземе томчето с разкази на Чудомир, за да отпразнува юбилея му, в семейна обстановка."Какво по- хубаво, преди лягане, да прочетеш четиво, което повдига тонуса. Вместо докторски съвети, прелиствайте доктор "Чехов", доктор "Булгаков", а след като ни казват, че сега сме във война, нека воюваме заедно с добрият войник Швейк, обоснова се авторът на "Английският съсед", "Руският съсед " и "Германският пациент". На всички, които спазват препоръките и носят маски, хумористът предписа рецепта за усмивка.  

Галерия

Още от категорията

Зелени Балкани удължава срока за онлайн викторините си

"Зелени Балкани" удължава срока за онлайн викторините си „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“ и „Лешоядите – санитари на природата" до 13 април 2020. Целта на викторината е запознаването на учениците с уникалните лешояди и техните..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Пенсионерите в Стара Загора са оптимисти за изхода от извънредната ситуация с COVID-19

От десетина дни хората над 60 годишна възраст пазаруват в часовете от 8,30 часа до 10,30 часа, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени от COVID-19. Дали те вече свикнаха с тази..

публикувано на 01.04.20 в 14:09

Започва кампанията „Експертите говорят - отговори на въпроси за четенето“

Идеята на организаторите е да улеснят родителите в отглеждането на четящи деца, а отговори на въпросите ще дават експерти с богат опит по темата.  Всяка седмица ще се избират въпроси, на които представители на екипа ще отговарят чрез абсолютно..

публикувано на 01.04.20 в 09:00

Старозагорката Надя Тончева с песен в БНР класацията Топ 20

Песента „Размисъл“ на старозагорската музикантка Надя Тончева влиза като ново предложение в националната седмична класация на БНР за българска музика Топ 20. Текстът е авторски, композитор е Ангел Заберски, в записа участват китаристът..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

Онлайн конкурс „Пролетта дойде, пролетта победи!“ събира най-добрата рисунка, есе или стихотворение

Детският и младежки център в Димитровград организират първия онлайн конкурс за рисунка, есе или стихотворение на тема „Пролетта дойде, пролетта победи!“  В него могат да се включат всички деца и ученици от 3- 18 годишна възраст, публикували творбите..

публикувано на 30.03.20 в 09:15

Детската ясла в Нова Загора отваря врати виртуално

Постоянна Детска Ясла в Нова Загора отваря врати за своите възпитаници от понеделник 30.03 от 9:30 до 10:30 часа, но чрез виртуална забавачница , съобщават от детското заведение.  Децата и родителите ще могат да се включват в конферентна връзка с..

публикувано на 28.03.20 в 13:59

Вече са 30 студентите-доброволци от Тракийски университет готови да се включат в борбата с COVID-19

Вече са 30 студентите-медици от Тракийски университет, които са изявили готовност да се включат в борбата с COVID-19 като доброволци, а трима вече помагат в инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.03.20 в 11:47

Театърът е училище за нацията

На 27-и март светът отбелязва магията на театъра. Датата е избрана  през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година.  Първият..

публикувано на 27.03.20 в 06:05
Момчил Цонев

Момчил Цонев ни кани да разказваме истории

Националният исторически сайт “Сторник” Stornik.org кани музеите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите архиви в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Заради..

публикувано на 27.03.20 в 09:50

"За теб" е песен за перфектната жена

Над 55 000 гледания в ютюб само за 20 дни събра вторият авторски сингъл на Борис Илиев. Песента „За теб“ беше промотирана в интернет на 6 март, но за жалост заради пандемията и извънредното положение остана без официална премиера.   Музиката на..

публикувано на 26.03.20 в 13:45