Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вени Петрова - председател на БХРА:

50% ще надхвърлят осбободените от работа в туризма до края на тази седмица

От бранша излизат с предложения за действащи мерки

Веин Петрова - председател на БХРА
Снимка: Радио Стара Загора

Около 20% от работещите в туризма са били освободени от работа до края на миналата седмица, а до края на тази се очаква да надхвърлят 50%, каза за Радио Стара Загора Вени Петрова, председател на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Останалият персонал е пуснат в платен или неплатен отпуск.

От бранша продължават да настояват за сформирането на Национален икономически щаб от експерти към Министерски съвет. Те излизат с нарочна декларация с пакета мерки – кризисни и след кризисни, и настояват за адекватни действия в помощ на бизнеса.

Сред тях са да се намалят заплатите на наетите в туризма по време на извънредното положение на 60%, като държавата да поеме и дължимите вноски към НОИ. Да се спре начисляването на наказателни лихви и лихвите за просрочие за този период. Данък сгради, такса смет и тротоарно право да не се плащат, а дължимият ДДС и туристическият данък да се разсрочат за 1 година, да се замрази изплащането на всички кредити и лизинги. От бранша настояват за безвъзмездна финансова помощ за фирмите по отношение на разходите им, докато не работят.

Според туристическия бранш предприетите от държавата мерки за справяне с последиците от кризата, предизвикана от коронавируса, са с неясни параметри. Свързаните със запазването на работните места действия ще утежнят с 40 на сто плащанията им неясно докога, а с промените в данъчно-осигурителните изисквания се удължават срокове, но дължимите суми остават.

Вени Петрова допълни, че взетите на местно ниво мерки – като приспадане на тротоарното право за следващия месец, са в помощ на бизнеса и очакват да се преосмисли и разсрочването на туристическия данък.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Министерски съвет

Министерският съвет предлага извънредното положение да се удължи до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май..

обновено на 01.04.20 в 16:57

В Ямбол: общинските пазари няма да работят на 4 и 5 април

Общинските пазари в Ямбол няма да работят на 4 и 5 април. Мярката се въвежда от общинския кризисен щаб заради множеството подадени сигнали от граждани за събиране на двама и повече души на обществени места, което е в разрез с издадените на..

публикувано на 01.04.20 в 14:31

Седем досъдебни производства за нарушаване на мерките против СОVID-19 в Ямбол

Районната прокуратура в Ямбол наблюдава седем досъдебни производства за нарушаване на въведените мерки против разпространението на СОVID-19 в страната , съобщиха от държавното обвинение. Шест от производства са бързи. Пет от деянията са осъществени в..

публикувано на 27.03.20 в 16:10

Това е декларацията на МВР за преминаване през КПП

За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция „Български документи за самоличност“ за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, спешен порядък бе изготвена бланка за декларация. Тя ще служи за..

публикувано на 21.03.20 в 16:23

Временно преустановява работа Автогара Стара Загора

Автогара Стара Загора преустановява работа считано от 00.00 часа на 22 март 2020 година. Мярката е във връзка с предприетите действия за превенция на разпространението на COVID-19. Това стана ясно днес след среща на Общинския кризисен щаб. Остават активни..

публикувано на 21.03.20 в 16:00

МВР разработва бланка, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове

За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция "Български документи за самоличност" за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, МВР в спешен порядък ще изготви нова бланка, съобщиха от..

публикувано на 21.03.20 в 15:29

Променят местата на два от КПП в Стара Загора

Местата на две от общо деветте КПП в Стара Загора ще бъдат променени. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на кмета на града Живко Тодоров, който по-рано през деня е провел среща с директора на ОД на МВР Стара Загора. След нея става ясно, че..

публикувано на 21.03.20 в 15:20
СНИМКА: БТА

Опашки от автомобили на изхода от Ямбол към с. Кукорево

Колона от автомобили, дълга повече от половин километър се образува на изхода на Ямбол към село Кукорево. Полицейски служители проверяваха личните карти на преминаващите и разясняваха режима на пропускане, репортаж на Даниела Костова.

публикувано на 21.03.20 в 13:45

9 КПП са изградени на входно-изходните артерии на Стара Загора

Общо девет КПП пунктове са обособени на входовете и изходите на Стара Загора. Екипи на полицията проверяват всеки един автомобил, който се опитва да излезе или влезе в града. В резултат на това на места се образуват опашки. По обед най-големи бяха..

публикувано на 21.03.20 в 12:24
Хасково

Един от изходите на Хасково остана без КПП за 30 минути

Единият от изходите на Хасково тази сутрин е останал без полицаи и така е била нарушена заповедта на здравния министър, която е в сила от 00 часа. Кметът на Хасково Станислав Дечев заяви, че това е недопустимо и е поискал обяснение от МВР за..

публикувано на 21.03.20 в 11:53