Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна раздаването на дезинфектанти на домоуправителите в Хасково

От тази сутрин община Хасково започна да раздава дезинфектанти за многофамилните жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Препаратът, който получават домоуправителите или представителите на етажната собственост е натриев хипохлорид. Той е силно концентриран, затова е придружен със строги инструкции за безопасна употреба.  Използва се като разтвор в съотношение 10 мл от препарата в 10 л вода. Количествата, които се предоставят на домоуправителите, при правилна употреба, ще стигнат за дълъг период от време при редовна дезинфекция. 

От вчера до 11,00 часа днес заявления за дезинфектанти са подали 310 домоуправители или представители на етажна собственост. От тях първите 110 получиха препаратите преди обяд. Работата продължава. Община Хасково приканва гражданите да бъдат отговорни и да  организират редовното почистване и дезинфекция на общите части на жилищните блокове. 


Още от категорията

Електронно микроскопско изображение на частиците (вириони) на коронавируса, причинител на Covid-19 на фона на инфектирана клетка, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

399 случаи на коронавирус у нас

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас вече са 399 , сочат данните на Националния оперативен щаб, оповестени от Министерството на здравеопазването. Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник. Хоспитализираните..

публикувано на 31.03.20 в 17:27
Снимка: Личен Архив

Мартин Акинреми: Англичаните не изглеждат притеснени от настоящата ситуация

Въпреки постоянните съвети, които чуваме от всички страни, има хора, за които е наложително и не търпи отлагане да пътуват от и за България. Такъв е случая на Мартин Акинреми - старозагорец до скоро пребивавал в Англия в Графство Девън, град Торки...

публикувано на 31.03.20 в 17:00

25 нови случая на Covid-19 в България за денонощието, общо са 379

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Нови 25 случая на заболели от коронавирус и всички те са в София. 113 са в болница, 13 са интубирани и се намират..

публикувано на 31.03.20 в 08:35

Атомен кислород деактивира коронавируса

Кислородът е този, който по естествен път може да деактивира устойчивостта на коронавируса. Разпространението и мутацията на ковид-19 по принцип се контролира от природата,  каза за Радио Стара Загора професорът по електрофизика Жеко Ганев.  Според..

публикувано на 31.03.20 в 07:40

Д-р Александър Симидчиев: До две седмици ще имаме по-точен статистически модел на епидемичния процес!

Скрининговото проучване на 1000 души, с бързи тестове за коронавирус, започва в началото на тази седмица, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет. Проучването ще бъде..

публикувано на 30.03.20 в 13:52

С над 280 легла за настаняване на болни от коронавирус разполагат областните болници в Стара Загора

Малко над 283 болнични легла, които при необходимост могат да бъдат заети от пациенти с коронавирус, има в болничните заведения на територията на област Стара Загора , информира Гергана Микова, областен управител и председател на Областния здравен..

публикувано на 30.03.20 в 11:36

Генерал Мутафчийски: Няма бум на заразените, шестима вече са починали

"Няма бум на заразените в България, няма и смъртност както и в другите държави", каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса професор генерал Венцислав Мутафчийскки на брифинг. Общият брой на заразените е 331. Той потвърди,..

публикувано на 28.03.20 в 18:10

311 легла са осигурени за лечение на пациенти с COVID-19 в Сливен

311 легла в държавни и частни болници в област Сливен са предвидени за наблюдение и лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб  с участието на ръководители на всички лечебни заведения и на съсловните..

публикувано на 27.03.20 в 16:56

В елховската болница липсва апаратура и персонал

Общинската болница в Елхово разполага с помещения за прием на пациенти с коронавирус, но липсват апаратура и медицински персонал. Репортаж по темата на кореспондента ни Даниела Костова

публикувано на 27.03.20 в 16:21

Полицията в Сливен залови четирима нарушители на карантината

Четири бързи производства са образувани в Районна прокуратура – Сливен за нарушаване на карантината, съобщават от полицията. За денонощие са извършени 578 проверки за спазване на карантинния период на завърнали се от чужбина.  Най-много адреси за..

публикувано на 27.03.20 в 13:37