Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болниците "Берое" и "Тракия" подготвят отделения за пациенти с COVID-19

Един от етажите в Медицински комплекс „Берое“ – Стара Загора ще бъде преустроен за лечение на  болни с коронавирусна инфекция. Той ще разполага с 14 легла като 6 от тях ще бъдат оборудвани с апаратура за кислородотерапия и изкуствено дишане, съобщи в интервю за Радио Стара Загора д-р Кирил Добрев, пълномощник управител на комплекса. 

"Имаме готовност да се отдели и още един етаж, където, евентуално, да се настаняват и почиват медицинските екипи, ако се наложи 14-дневна карантина", поясни д-р Добрев. Проблем в момента е липсата на специални предпазни средства за персонала и дезинфектанти. Болницата не разполага и с необходимите специфични медикаменти за лечение на болните от коронавирус. За целта очакваме съответните доставки от Министерство на здравеопазването, допълни д-р Добрев. По спешност за други пациенти ще продължат да работят операционния блок на болницата, реанимацията, където има още 6 интензивни легла, инвазивната кардиология и ортопедията.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл:   

 
Съгласно разпорежданията на Националния оперативен щаб подготовка за прием на пациенти с COVID-19 се извършва и в Болница "Тракия". 
"Отделили сме на този етап 3 броя респиратори и 6 легла за болни от коронавирус със спазване на всички правила за качествено лечение", съобщи д-р Валентина Цанева, епидемиолог и инфекционист на Болница "Тракия".  За момента болницата разполага с минимални количества специални предпазни средства за медицинския персонал и също очакват доставка от държавата.  
Предприети са всички предпазни мерки, които да дадат на болницата възможност да продължи да обслужва пациентите с други заболявания.

Повече за организацията в Болница "Тракия" в звуковия файл: 

     Още от категорията

Подменят водопроводната мрежа в Зимница

Продължава работата по подмяната на водопроводната мрежа в най- голямото ямболско село. До два месеца в Зимница ще бъдат преасфалтирани и 10 улици.  Над 7 млн. лева е стойността на проекта. Според плана в Зимница се подменя 34 км водопроводна..

публикувано на 01.06.20 в 16:14
Радио Стара Загора

В Сливен пробват ново осветление

Община Сливен е направила пробно осветление на няколко пешеходни пътеки в града, съобщи заместник-кметът по строителството Любомир Захариев. Пробите са направени по булевардите „Бургаско шосе“ и „Стефан Стамболов“, и вече е направена оценка на..

публикувано на 01.06.20 в 16:06

ЕК предлага нов корпоративен данък върху оборота на големите компании, опериращи на единния пазар

Нов корпоративен данък може да набере около 10 милиарда евро годишно за подпомагане финансирането на стимулиращите икономически планове на съюза, като същевременно този данък ще възлиза на по-малко от 0,2% от оборота на големите компании, които се..

публикувано на 01.06.20 в 15:47

Расте броят на царските орли у нас

Броят на двойките царски орли у нас тази година се увеличи с още три и достигна 34. От тях 11 гнездят в изкуствени гнезда. Естествените обиталища на този вид хищни птици, застрашени от изчезване са в Сакар, по долината на рекаТунджа  и в Сливенския..

публикувано на 01.06.20 в 14:01

Община Ямбол от днес работи с нова структура

Промяната беше приета на последното заседание на общинския съвет. Броят на служителите в общинската администрация се съкращава с 30 щатни бройки, от 181 на 151 служители. Закрито бе общинско предприятие „Туризъм и култура“.  Кметът на Ямбол Валентин..

публикувано на 01.06.20 в 13:31
Община Стара Загора

5 бебета проплакаха през 2019 по ин витро програмата на Община Стара Загора

5 бебета – три момиченца и две момченца, се родиха през 2019 година в Стара Загора след подпомагане от Общинската програма „Ин витро“, припомнят от община Стара Загора.  Тази година, в бюджета на местната администрация, са заложени 90 хил. лева, които..

публикувано на 01.06.20 в 11:04
Иванка Сотирова

43% от децата се върнаха в старозагорските ясли, в градините посещаемостта е 35%

Днес отварят врати всички ясли и детски градини в община Стара Загора. От първите данни на детските заведения става ясно, че по-висока е посещаемостта в детските ясли, където 43% от децата са били доведени от родителите. От 872 заявили желание днес..

публикувано на 01.06.20 в 10:45
Детските градини се готвят да посрещнат най-нетърпеливите деца. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. На децата, постъпващи там, ще им бъде измервана температурата.

От днес петте детски градини в община Тунджа възстановяват приема на деца

От днес петте детски градини в община Тунджа възстановяват приема на деца във филиалите си. Отварянето на детските заведения в 15 от 17-те  села в общината,  е съгласувано и с родителите.  В началото детските градини ще работят с намален капацитет..

публикувано на 01.06.20 в 10:41

1 567 ученици в Хасковска област се явяват на матура днес

1 567 ученици в Хасковска област се явяват на първата задължителна матура по български език и литература днес. Изпитът ще протече в 22 училища. Според началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково навсякъде има о сигурени..

публикувано на 01.06.20 в 09:35

В общо 30 училища в областта се провежда матура

2183 ученици от общо 2266 дванадесетокласници в област Стара Загора са допуснати до държавния зрелостен изпит по Български език и литература, съобщи Милена Йолдова, председател на комисията по организиране на изпита в Регионалното управление на..

публикувано на 01.06.20 в 09:06