Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдът отново отхвърли искането за по-лека мярка на бившата управителка на болницата в Раднево

Апелативен съд – Пловдив остави без уважение искането на Мая Узунова за изменение на мярката ѝ за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Тя е обвиняема в качеството си на управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД – гр.Раднево, съобщиха от пресцентъра на съда.

Със специална молба-декларация  лекарката е заявила, че не желае да се яви в съдебна зала, а ще бъде защитавана от упълномощения от нея адвокат.

Съдът прецени, че с оглед движението на делото между инстанциите,не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата престъпления. Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство, доводът на защитата, че д-р Мая Узунова, която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. Според магистратите, без да се подценява квалификацията на обвиняемата, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.

Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата Мая Узунова  за промяна на мярката ѝ за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното ѝ състояние.

Мая Узунова е привлечена за обвиняема в присвояване на пари в периода от месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево, в условията на продължавано престъпление, като извършител, в качеството си на длъжностно лице - управител на МБАЛ“Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ЕООД, в съучастие с главната счетоводителка и специалиста човешки ресурси и ТРЗ, в същото лечебно заведение, както и с шофьора на болницата. Обвинението е, че е присвоила чужди пари – собственост на МБАЛ”Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 83 862 лева, представляващи парични суми по граждански договори с различни лица, връчени в това ѝ качество и поверени ѝ да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Със същото постановление Узунова е привлечена като  обвиняема и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното ѝ имущество и за възложената ѝ работа, в качеството ѝ на управител на болницата и от това са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева, представляващи обща сума на изплатени допълнителни възнаграждения и ДМС на нея и на останалите обвиняеми по делото.

За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е  „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г;

Определението е окончателно.


Галерия

Още от категорията

Ген. Венцислав Мутафчийски

Първи смъртен случай на заразен с коронавирус в Стара Загора

Регистриран е първи смъртен случай на заразен с коронавирус в Стара Загора . Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг. В Университетската болница "Проф. д-р. Стоян Киркович" е починал..

публикувано на 03.04.20 в 08:11
Снимка:Фейсбук групата на Община Харманли

Община Харманли инициира създаването на групата "Моят весел Великден Харманли 2020"

Идеята на групата е хората от Харманли да споделят едни с други как отбелязват най-големия християнски празник - Възкресение Христово, заедно със своите близки, информират от общината. "Нека чрез снимка или видео разкажем за обичаите, които спазваме у..

публикувано на 03.04.20 в 07:27

Шофирането с повишено внимание в област Стара Загора

Пътната обстановка в старозагорска област тази сутрин е спокойна. Затворен за движение, поради ремонт, е проходът Шипка. Няма други въведени ограничения на движението.  От Областно пътно управление – Стара Загора призовават за повишено внимание на..

публикувано на 03.04.20 в 06:41

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, в област Стара Загора остават 3

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25. Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София...

обновено на 02.04.20 в 17:39

Зърнопроизводители даряват американски респиратор на УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович"

Тракийският съюз на зърнопроизводителите е закупил американски микропроцесорен респиратор, който стопаните ще дарят за нуждите на Клиника по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това обяви председателят..

публикувано на 02.04.20 в 17:11

Близо 43 000 събраха дарители в община Ямбол

Близо 43 000 лева събраха дарители в кампанията, организирана от община Ямбол за справяне със сложната ситуация свързана с разпространението на COVID-19. Градът продължава да е извън списъка на населените места у нас, засегнати от болестта, общината..

публикувано на 02.04.20 в 16:52

Областните дирекции на институциите към Министерство на земеделието с благотворителна инициатива

Служителите на Областните дирекции на институциите към Министерството на земеделието, храните и горите в Стара Загора се обединиха в благотворителна инициатива за събиране на средства, нужни за диагностика и лечение на пациенти COVID-19. Сумата..

публикувано на 02.04.20 в 16:43

Футболният "Берое" с дарение за ЦСМП и УМБАЛ "Проф. д-р. Стоян Киркович"

Футболният "Берое" подкрепи работата на лекарите от Спешна медицинска помощ и УМБАЛ "Проф.д-р. Стоян Киркович" в Стара Загора. Днес изпълнителният директор на клуба Илко Русев и клубният лекар Николай Борисов от името на "зелено-белите" дариха на..

публикувано на 02.04.20 в 15:56

92 училища в област Стара Загора са въвели изцяло обучението в електронна среда

92 училища от област Стара Загора от общо 125 вече са обхванати изцяло в обучение в електронна среда до края на миналата седмица, съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова. "В първата..

публикувано на 02.04.20 в 15:19

Предложения за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ могат да бъдат правени и онлайн

Във връзка с въведените противоепидемични мерки, Община Стара Загора информира, че предложения за награда „Стара Загора“ за 2020 година могат да бъдат изпращани и по електронен път. Желаещите да се възползват от тази възможност е необходимо да се..

публикувано на 02.04.20 в 14:05