Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БНТ

Българската държава трябва да е готова да посрещне тежка икономическа криза, предупреди в ефира на Радио Стара Загора икономистът Проф. Боян Дуранкев. По думите му кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия. „Светът е в етап на въвеждане на криза, тя все още не е в етап на растеж. В България също. Затова трябва да мерим разумно и от държавната баница да има достатъчно“, смята Дуранкев. Той одобрява мерките, които се вземат, защото смята, че първо трябва да се спасят хората, а след това икономиката.

„Светът е в етап на въвеждане на криза, тя все още не е в етап на растеж. В България също. Най-лошото е че няма нито едно лекарство, което да лекува, нито ваксина. При такава ситуация навсякъде в света се гледа първо общественото здраве, а чак след това икономическото. Принципът сега е убий икономиката, спаси хората. Това е правилен принцип“, каза проф. Дуранкев.  

По думите му обаче, след няколко месеца, вече трябва да се мисли за оперативен план за спасяване на всички най-важни обществено необходими сектори- осигуряващи храна, енергия, здраве и образование на хората.

„Далечните планове за въстановяване и развитие ще трябват когато тръгнем към етапа на спад на заболяването, при което поне две седмици да нямаме един болен. Това е толкова далече, че не смеем да мислим.

В тази ситуация държавата трябва да помисли как да компенсира най-вече хората, а не секторите. Решението в такива случаи все още не се прилага в България- то е на така наречените „хеликоптерни пари“, или раздаване на калпак на лица, които се нуждаят като деца до 18 г., възрастни хора с ниски пенсии, разбира се срещу деклариране, че нямат никакви спестявания, имоти под наем, които отдават и т.н.“, коментира още икономистът.

Притеснително за проф. Дуранкев е корупцията в страната и, това, че „нашата държава е с най-ниски доходи на населението и с най-голямото неравенство. Потвърждение за това е, че виждаме, че богаташи се лекуват в бутикови болници, докато обикновените хора са на конвейр“, добави той.

Той не е оптимист и  за  вариант за поемането на дълг от държавата. „Проблем е, че дългове се емитират от всички страни, буквално, те са крайно неизгодни за инвеститори и нямай кой да ги купи, лихвите са такива, че и правнуците ни няма да ги платят. И все пак имаме тук т.нар. линии на доставките, които са добри, имаме осигуреност с основни хранителни продукти, вътрешни. При по-далечен пик на кризата е възможно да се въведе и купонна система, макар да не ми се ще да го казвам, принципа е всички да имат.

"Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия (1929-1930 г.), поне така чертаят сериозни имена в икономическата наука. Но ние трябва да мерим разумно и от държавната баница да има достатъчно.  Трябва да знаем, че ни чакат кръв, пот и сълзи, но трябва да извървим пътя", обобщава проф. Дуранкев.


Още от категорията

70% от хората, които не лекуват алергичните ритини развиват бронхиална астма

Радостта от възможността вече да бъдем навън и често сред природата сега противопоставя, или поне една част от хората, на алергените на външната среда, каквито са полените. Те пречиняват и сезонните алергии. 15% от населението на България страда от..

публикувано на 05.06.20 в 11:42

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят в строителството

Нещатните артисти са сред най-потърпевшите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Това каза пред Радио Стара Загора/БНР Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА). Тя цитира..

публикувано на 04.06.20 в 13:30

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55