Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Андрей Митевски: Сега се нуждаем от вашата подкрепа

„Отделям малко време да ви напиша няколко реда, тъй като съм нощна смяна в реанимацията на болницата ми. Генералът-шеф на ВМА и председател на националния кризисен щаб не можеше да ви го каже по-ясно преди малко по телевизията. Да ви го кажа и аз като завеждащ ОАИЛ и лекар анестезиолог-реаниматор, който заедно с колегите си ще се опитва да ви лекува през следващите седмици в условията на българската здравна действителност.

Ако не си спрете децата-тийнейджъри да ходят по купони (преди да дойда на работа видях групи от младежи, купуващи си Редбул, чипс и т.н., очевидно отиващи някъде на купон), ако не спрете да ходите по градинки и паркове на групи и по входовете на блоковете ,приказвайки си весело и безгрижно за невидимия вирус и как всичко е конспирация, ако не спрете да се трупате по опашки където и да било ще ни затрудните изключително много, да не кажа, че ще направите невъзможно да ви лекуваме ефективно когато това се наложи! Благодаря, ако прочетохте това и ви пука!“

Този призив написа преди дни в социалната мрежа старозагорският лекар Андрей Митевски. Д-р Митевски е лекар от 23 години, 22 от тях работи като анестезиолог-реаниматор. Във всекидневната си практика непрекъснато се сблъсква със състояния на пациенти, застрашаващи живота им. Припомня, че през 2009 -2010 година сме имали сходна ситуация със сегашната, не в тези мащаби, разбира се, с т.н. „свински грип“.

 „Да, и тогава имаше напрежение сред нас, имаше пациенти, които са ми се отпечатали в съзнанието, имахме, за съжаление, и загубени животи, имахме и много, които спасихме. Но това, което наблюдаваме сега като масовост в Италия, Испания и други държави, тогава не сме го усетили по този начин – нещо, което да ни изкара извън релси, защото осъзнаваш,  че не можеш да помогнеш на всички“, казва д-р Митевски и допълва:  

„Имаме днес нужда от подкрепа от страна на обществото, за да успеем да помогнем на всички!“

Какво чувства един лекар, когато разбере, че не може да помогне, дали се страхува от заразяване с коронавирус, дали приема отказа на свои колеги да лекуват пациенти с ковид инфекция, чуйте от д-р Андрей Митевски в звуковия файл: 


Още от категорията

70% от хората, които не лекуват алергичните ритини развиват бронхиална астма

Радостта от възможността вече да бъдем навън и често сред природата сега противопоставя, или поне една част от хората, на алергените на външната среда, каквито са полените. Те пречиняват и сезонните алергии. 15% от населението на България страда от..

публикувано на 05.06.20 в 11:42

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят в строителството

Нещатните артисти са сред най-потърпевшите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Това каза пред Радио Стара Загора/БНР Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА). Тя цитира..

публикувано на 04.06.20 в 13:30

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55