Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мораториум върху плащането на въглеродните емисии иска евродепутатът Ангел Джамбазки

Снимка: БГНЕС

Директен мораториум върху т.нар. въглеродни емисии е предложил българският евродепутат Ангел Джамбазки. Той коментира, че в момента те струват на България повече от 350 млн. евро годишно.

„Това са инструменти, които по никакъв начин не засягаха чистия въздух, банкови инструменти, които директно удряха работещата икономика и Източномаришкия басейн.  Предложението е въглеродни емисии да не се плащат два или три месеца след края на извънредното положение. Това ще даде малко въздух и на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“,  смята евродепутатът.

По думите му в момента две теми трябва да бъдат скъсани и хвърлени в кошчето на Европейският съюз. Това са пакета мобилност и „зелената сделка“.

„Ако беше влязъл в сила пакета мобилност и бяха фалирали източноевропейските транспортни фирми, сега европейският съюз нямаше да има нищо в магазините. По шосетата на Белгия сега може да се видят само български, румънски, полски, унгарски, литовски камиони. Тези смели мъже карат и доставят. В момента българска фирма доставя най-необходимото в болниците, претоварва спринцовките, маските и камионите заминават по болниците, за да може лекарите да спасяват. Ето какво значи български транспорт“, каза Джамбазки.

Той коментира и „зелената сделка“, като я нарече голяма глупост и даде пример със сегашното състояние на Европа по време на епидемията.

„Самолетите не летят, фабриките не работят, заводите не произвеждат, замърсяване няма. Хората нямат работа и утре няма да имат хляб. Това е показно какво щеше да стане ако беше осъществена тази глупост.  Аз не искам жителите на Старозагорска област и на Източномаришкия байсейн на плащат цената на някакви световни експерименти“, коментира Джамбазки.

Икономиката на европейските държави, с малки изключения, не работи. Сега е времето, в което трябва да се мисли за най- засегнатите от кризата. Туризмът и транспортът оглавяват челните позиции. В България те се нареждат на второ и трето място в образуването на брутен вътрешен продукт. Към момента, основната задача в Европарламента е да се мисли в посока отваряне на границите за транспортни услуги, коментира за Радио Стара Загора евродепутатът Ангел Джамбазки, които допълни, че недоумява позицията на противниците на Европейския съюз и гарантира, че страната ни кандидатства, участва и ще получи 800 милиона евро.

Евродепутатът в момента е в Белгия, където откритите заболели са повече, отколкото в България.

„Смъртността в Белгия е по- голяма също, но здравната система е стабилна и предприетите противоепидемични мерки се спазват и следят строго от властите“, коментира Джамбазки. Той сподели, че в сърцето на европейската столица не се наблюдава паника, а ред и дисциплина.

Според него подценяването на ситуацията в международен план е отговор на неадекватното поведение на китайското правителство и прикриването на информация.

Още от категорията

Два месеца държавните институции нехаят за посегателство върху защитен вид птица у нас

Два месеца, след като бракониери застреляха изключително редкия вид черен лешояд, реакция от държавните институции и прокуратурата в Кърджали липсва. Това разкри Ивелин Иванов - Ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Птицата е защитен..

публикувано на 26.05.20 в 08:13
Стара Загора

Поетапно възстановяват дейността на детските ясли и градини в Община Стара Загора от днес

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, считано от днес, 26 май (вторник) се възстановява дейността на четири общински детски градини: Детска градина № 4 „Бреза“, Детска градина № 10 „Светлина“, Детска градина № 11 „Загоре“ и Детска..

обновено на 26.05.20 в 07:58

Росен Плевнелиев: Прогресивна данъчна система води до по-голяма справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г.  Според..

публикувано на 25.05.20 в 17:23

Бракониери убиха черния лешояд Ултрон

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от "Зелени Балкани". Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената..

публикувано на 25.05.20 в 12:42

Започна онлайн гласуването за Царица Роза в Казанлък

Изборът на Царица роза в Казанлък започва официално от днес. Тази година най-красивата абитуриентка в общината и царица на цветята ще бъде избрана в онлайн версия на конкурса. Конкурсът за избор на Царица Роза 2020 ще се проведе за първи път..

публикувано на 25.05.20 в 11:31

Градският часовник в Сливен звуча с химна „Върви народе възродени"

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени.“ Решението на кмета Стефан Радев  за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на..

публикувано на 24.05.20 в 14:59

На официална церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

Навръх празника на славянската писменост и култура 24 май в зала „П.Р.Славейков“ на Община Стара Загора бяха връчени тазгодишните награди „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за успехи в сферата на културата, образованието и науката. Въпреки липсата на..

публикувано на 24.05.20 в 14:50

Митрополит Киприан с поздрав за 24 май

Братя и сестри, Днес е 24 май - най-светлият български празник, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник, в който заставаме пред светлите ликове на светите братя Кирил и Методий, за да се поклоним пред..

публикувано на 24.05.20 в 10:32

В Ямбол връчват наградите за образование, наука и култура

а 26 май, вторник, от 10:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще бъдат връчени наградите за образование и наука на името на Ради Иванов Колесов по Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол. В 10:30 часа в..

публикувано на 24.05.20 в 10:25
Хасково

В Хасково връчват отличията „Ученик на годината“

Кметът на Хасково Станислав Дечев ще връчи днес отличието „Ученик на годината“. Церемонията ще се състои от 10:30ч. пред Паметника на будителите. Наградата „Ученик на годината“ се дава по повод 24 май – Денят на българската просвета и на славянската..

публикувано на 24.05.20 в 09:51