Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Рибарски: Въпросът по-скоро е да опазим здравето на играчите

„След като е взето решение ще се съобразим. Въпросът, който стои пред нас по-скоро е да опазим здравето на играчите и той не е свързан само с коронавируса. Защото в момента имаме два месеца и половина обездвижване. Това със сигурност е най-дългият период, в който играчите са били без бегова дейност. Двигателна всеки в собствени условия ще направи, но беговата е незаменима и много важна. А и е от значение колко мача ще бъдат изиграни след като бъде подновено първенството. Ако действително е само един мач, решението е по-скоро нелогично. След два месеца и половина да изиграеш един мач и после отбора да има отново месец и половина почивка, по-скоро изкуствено се подлагат състезателите на риск”. Така директорът на Академията на „Берое” и наставник на „Берое” U19 Атанас Рибарски коментира в интервю за Радио Стара Загора предложението на БФС сезонът в Елитните групи да се доиграе с мачове на директни елиминации между първите осем тима в настоящото класиране. Това трябва да стане след отпадане на извънредното положение у нас като предложението, което ще бъде дискутирано, е четвъртфиналите и полуфиналите да бъдат по два мача на разменено гостуване, а финалът в един двубой на неутрален терен.

Другият момент е колко време ще имаме за подготовка. Разбира се, че ще се съобразим с всичко, но аз бих предложил да се помисли преди всичко за връщането към тренировъчна дейност и чак след това да говорим за връщането към състезателна. В стремежа да се върнем по-скоро към мачовете да не направим така, че някои от футболистите да получат трайни контузии и да пропуснат евентуално подготвителния период за следващата година или пък полусезона. Затова времето за подготовка ще бъде доста важно и ценно и въпросът е колко седмици ще бъде то”, допълни Атанас Рибарски.

Важно е и състоянието, в което ще дойдат играчите след паузата. В домашни условия може да бъде поддържано общото физическо такова, но не и чисто функционалното. На практика в момента не можем да говорим за никаква подготовка. Затова състоянието, в което са, ще бъде отправната точка, от която да прецизираме от къде ще започнем. Другата такава е броят на срещите. Ако са два мача, ще ни трябват поне две седмици тренировки”, обясни още той.

„За съжаление не можем да имаме пълна яснота как тази изолация се отразява на всеки един от играчите. Познавайки ги добре, знам че всеки един от тях спазва това, което му е дадено като програма. Но условията на тренировъчна дейност са незаменими с домашни такива”, категоричен бе Атанас Рибарски.

 „Бих препоръчал доиграването на сезона за купата да стане при закрити врати. Защо не на базата на футболния съюз в Бояна. Така играчите ще бъдат изолирани, а и ще могат да бъдат тествани.

Ние например се падаме да играем с два софийски отбора (б.ав.-Берое U19 се изправя срещу Левски, а Берое U15 срещу Септември), а знаем, че София е най-голямото огнище на зараза с коронавирус. И не се знае дали играчите ни няма да станат преносители, все пак всеки от тях живее при своите родители, прибират се по градове, по села. Затова също трябва да се внимава много и да се обмисли внимателно. Няма да е лека задача”, заяви още директорът на Академията на Берое.

Той допълни, че първенство с 18 тима в Елитните групи през следващия сезон ще компенсира в известна степен липсващите тази пролет срещи. Този вариант се обмисля от футболния съюз като предложението е заради прекъсването да няма изпадащи тимове, а влизащите във всяка от трите Елитни групи да са по два, както предвижда наредбата за сезон 2019/20.  „Затова е добре да се помисли за следващия полусезон. По-скоро подготовката за него трябва да започне по-рано и съответно да се изиграят по-голям брой мачове с повече отбори. Виждаме какво се случва в други страни. Италия и Франция вече взеха решение да прекратят юношеските си първенства и го направиха точно с тази цел – да се концентрират за новия сезон и да стартират малко по-рано през лятото от предвиденото. Според мен това би било по-удачния вариант. Сега не сме  наясно дали едно подновяване на първенствата няма да доведе до допълнителни вреди и дали няма да усложним ситуацията и с епидемията от Ковид 19”.

„Един мач няма да доведе до повишаване на нивото на нито един от отборите. Даже напротив, притесненията са да не доведе до обратното – нежелани контузии. И е несправедливо един или два мача да решат сезона. В "Берое" отборът до 15 години е на второ място в класирането, но при една загуба отпада от четворката. Докато при нас в старшата е обратно – с един или два мача можем да влезем в четворката. Но първенството не е турнирен сблъсък. Турнирът за Купата разбира се трябва да се изиграе”, сподели още Атанас Рибарски.

От прекратяването на всяко едно първенство, дори и при децата, губим всички. Това би било най-лесното и разбира се радикално решение. Ако ще се прави, то трябва да се прави с цел предотвратяване на заразата и да се начертаят датите, на които би могло да започне следващото. Както и начините, по които ще се компенсират пропуснатите мачове. Затова би трябвало и по-малките да започнат по-рано, но само след като започне да намалява инфекцията в страната. Здравето на децата е най-важно. Но може би трябва и да се подходи и индивидуално за всяка една зона или област. Защото има такива, в които има по-голяма заболеваемост и такива, в които тя е по-малка. Не бива под общ знаменател да бъдат ощетени всички”, заяви директорът на Академията на „зелено-белите”.

Цялото интервю с директора на Академията на "Берое" Атанас Рибарски чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бадминтонисти бяха на лагер с националния отбор

През следващата седмица в Първомай ще бъде проведен силен международен турнир по бадминтон за юноши и девойки до 15 години. Седмица по-късно пък в Стара Загора предстои първенството във възраст до 17 години. Днес приключва лагер на националния..

публикувано на 28.03.24 в 16:25

Рекорден брой атлети ще участват в маратон Стара Загора

1049 са записаните до момента участници в Деветото издание на маратон Стара Загора, който ще бъде тази неделя. Записването за трите дисциплини, класически маратон 42 км 195 метра, полумаратон 21 км и 10.5 км продължава до събота включително. Това..

публикувано на 28.03.24 в 15:17

Над 50 стрелци ще участват в турнира „Марин Недков“

Силно се представиха възпитаниците на старозагорския клуб по спортна стрелба „Августа 1992“ при участието си в турнира „Първа пролет“, проведен в столицата. Мартин Станчев и Мария Атанасова се класираха на първите две места при юношите в стрелбата..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Силно представяне на тежкоатлетите

Двамата братя Валентин Генчев и Габриел Маринов се готвят за предстоящи стартове с националния отбор. Пред Валентин е участие в Световно първенство в края на годината. Габриел също ще участва в Световното първенство, но в края на този месец има..

публикувано на 27.03.24 в 15:00

„Берое 2016“ загуби от „Нефтохимик 2010“

Във втора среща от четвъртфиналния плейоф на Супер Волей Лигата „Берое 2016“ прие „Нефтохимик 2010“ Бургас и загуби с 1:3 гейма. В отделните части 25:22, 22:25, 19:25 и 17:25 точки. Така резултатът в серията стана 2:0 победи за гостите от Бургас и..

публикувано на 26.03.24 в 21:59

24 отличия за плувци от „Траяна“

В края на седмицата в София предстои Държавният отборен шампионат по плуване за мъже и жени. „Подготвяме 11 състезатели, трима ще се включат в София, а Тодор Господинов е на лагер с националния отбор и също ще се включи там“, съобщи за радио „Стара..

публикувано на 26.03.24 в 10:06

86 мериха сили в шахматен турнир

Старозагорският клуб по шахмат „Траяна 2011“ бе домакин на 10-тото издание на турнира за Купа „Траяна“. В надпреварата се включиха 86 шахматисти, а домакините бяха най-многобройни. Тяхната група бе от 38 състезатели. 45 участници бяха от България,..

публикувано на 25.03.24 в 15:47

Силно представяне на юноши от „Берое“

В петък, 29 март, в залата по борба в Стара Загора предстои Държавното първенство за момичета до 15 години и подготвителна група. На следващия ден, 30 март, предстои изданието за 2024 година на турнира „Динко Петров“. Състезанието ще бъде за кадети..

публикувано на 25.03.24 в 14:09

Вторият тим на "Берое" не успя да победи последния

Вторият отбор на "Берое" завърши наравно 0:0 като домакин на "Сливен" в двубой от 25-ия кръг на Югоизточната Трета лига. С тази точка младите беройски надежди остават на 19-та позиция във временното класиране с актив от 16 точки, с 3 повече от..

публикувано на 24.03.24 в 17:38

„Нефтохимик 2010“ – „Берое 2016“ 1:0 победи

„Берое 2016“ гостува на „Нефтохимик 2010“ в Бургас за първи двубой от четвъртфиналната плейофна серия в Супер Волей Лигата. Двубоят бе динамичен и оспорван и премина през различни етапи. Възпитаниците на Мирослав Живков успяха да поведат с 2:0..

публикувано на 23.03.24 в 21:46