Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията отключи и нашата съпричастност, не само страховете

В криза, каквато е световната пандемия на Ковид-19, хората реагират в три зони на комфорт. Първият тип са тези, които не излизат от зоната си на комфорт. Те следят всички новини, оплакват се и непрекъснато търсят аудитория, за да споделят своята паника от страха. Вторият тип хора са тези, които смело излизат от зоната си на комфорт Те избират зоната на учението и растежа, приемат осъзнато случващото се, отпускат се и не позволяват да бъдат „окупирани“ от тази психологическа война. Третата е зоната на растежа. Това са личности, които мислят не само за себе си, но и за другите, за общността. Те помагат на другите и приемат кризата като житейски урок. Това е едно от нещата, които споделя д-р Мирена Василева, консултант-психотерапевт, доктор по педагогическа и възрастова психология.

Хората с психични проблеми са по-устойчиви на кризата с коронавируса, защото такъв живот за тях е ежедневие, допълва специалистът. Определя пандемията като психологическа война, в която армията са лекарите и здравните работници, а врагът е неясната и плашеща информация. След кризата, казва д-р Василева, едни ще се възстановят бързо, а у други ще остане траен отпечатък.

Тя работи като консултант в българската докторска клиника „Doctors 4 You“ в Лондон. Всеки ден е на работното си място, консултира и подкрепя  във времето на страх и паника заради COVID-19. Обяви и безплатни онлайн-консултации за всеки, който има нужда да получи подкрепа.

Д-р Василева има 14-годишен опит от България в практическа психотерапия и като изследовател, тя е и квалифициран психолог във водене на кризисна интервенция. Била е главен асистент, доктор в Бургаски Свободен Университет по експериментална и педагогическа психология.

Живее в Англия от 2016 година. Освен консултациите в кабинета ѝ, оказва психологическа помощ и на хора, претърпели инцидент и страдащи от пост-травматичен стрес, работи с деца и юноши със специални образователни потребности. Член е на Великобританската Асоциация на Психолозите.

Всеки човек иска да бъде изслушан, разбран, одобрен, оценен и обичан от другия. А той самият колко пъти си е задал въпроса как обичам, как одобрявам, как изслушвам, как разбирам и как оценявам? Именно тук е ключът към взаимоотношенията между хората, казва д-р Василева.

Повече можете да чуете в звуковите файлове. Интервю на Ина Николова.


Още от категорията

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50

Българските училища в чужбина са едни от най-големите обединители на общностите ни извън родината

Д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" . След защитата на докторската си дисертация   печели изследователска стипендия на престижната фондация „Александър фон Хумболт“...

публикувано на 24.05.20 в 13:32

Дария Каменска: Раждането на бебе може да бъде прекрасно преживяване

Днешният ни гост в Британско-Български истории се казва Дария Каменска. Тя е на 37 години, родена е в Бургас, завършила е история в Софийския университет. От 8   години живее в Англия, в Хорли - малък град близо до Лондон. Практикува и преподава..

публикувано на 17.05.20 в 11:50

Руси Русев – бизнесменът, който живееше на улицата

Руси Русев се озовава в Англия след като става жертва на измама. Получава обещание за работа в Нотингам, но на място се оказва, че фирмата - посредник приема комисионни, срещу които осигурява ужасяващи условия на труд и живот. В България Руси..

публикувано на 10.05.20 в 13:27

Любомир, който изгражда мостове между българите в Оксфорд

Любомир Делигинев е строителен инженер, който живее в Оксфорд от 2015 година и вече се е превърнал в сърцето на българската общност в този град. Роден е в Хасково, дипломира се в Природо-математическата гимназия и заминава да учи в САЩ. Завършва..

публикувано на 26.04.20 в 10:49

Таня Сандхам: Семейството ми празнува Великден по два пъти

На днешния най-светъл празник в православния календар, ни гостува Таня Сандхам. Тя е от Пазарджик, a от вече 16 години живее в Оксфорд, английският град, известен с един от най-реномираните университети в света. Таня се озовава там не заради..

публикувано на 19.04.20 в 11:50

Как една британско-българска двойка се справя с изолацията по време на пандемията от коронавирус

Цветелина Стефанова е от София и от години живее в Лондонското предградие Сърбитън. Спътникът й в живота е   английски ят джентълмен Джон Уокър. Цветелина е на 64 години, а Джон – на 87. Тя има постоянна работа, грижи се за хора с образователни..

публикувано на 12.04.20 в 11:50
На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50