Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев отбелязва с книга своя 50-годишен юбилей:

„Книга за песните“ ще бъде една много силна и тиха връзка с публиката, която толкова обичам

С „Книга за песните“ един от най-многоликите и талантливи артисти в България – старозагорецът Стефан Вълдобрев отбелязва своя 50-годишен юбилей. Книгата включва литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. Красивият том от над 360 страници с твърда подвързия съдържа 41 разказа  за 41текста на песни от 80-те години до днес, спомени и изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки. Изданието е вече на пазара, броени дни преди рождения ден на актьора, текстописеца, фронтмена на групата „Обичайните заподозрени“ Стефан Вълдобрев, който е на 20 май. А в музикалната платформа youtube е качена и специално подбрана плейлиста с всички песни от книгата (https://www.youtube.com/playlist?list=PLbzWIbr3vjB5msIqKrUGSXU17KOYYxD95&fbclid=IwAR3Yt7ScCPCVN4eziK078nXTps4BtpQxavjkTuRnvu0qMYJOE6JfKEFnkGE).

В интервю за Радио Стара Загора той сподели, че книгата ще бъде една много силна и тиха връзка с публиката, която много обича.

„През целия си път се стремях да укротявам бесовете си, да се фокусирам и да бъда смирен. Като всеки млад човек в началото съм летял в облаците и морето ми е било до колене. И това е прекрасно до определена възраст, но после пречи. После трябва да си дадеш сметка какво е предназначението ти“, казва Стефан Вълдобрев и признава, че за него преходният период е бил, когато е разбрал, че песните не се правят за целия свят и да шашкат всички, а се правят за един конкретен човек, един определен 3-минутен миг от неговия живот. „И започнах да правя песни за тези 3 минути между мен и някой човек“, допълва той.

„На 50-ет започваш да мислиш за малките неща, защото те са всъщност големи“, казва още актьорът и музикант.

За музиката, която твори Стефан Вълдобрев казва, че следва импулсите и инстинктите си, не се ограничава в жанрове. Влиянието на театъра е базово, в песните има драматургия. А за текстовете – че подрежда думичките много трудно, след много мислене, премисляне, опипване и опитване, но ги прави така, че да изглеждат с лекота и са като монолози, облечени в музика.

„Родната Стара Загора ми даде усещането за изкуство, за култура. В началото с операта, после с поезията, с музиката, с театъра. Във въздуха има изкуство и моята цел е да го видя, осмисля, преформатирам и пресъздам по друг начин“, допълва артистът.

А за групата „Обичайните заподозрени“ казва, че вече са си паснали като петте пръста на една ръкавица.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства отбелязва една петилетка история

Разположеният в Долината на царете Казанлък, освен град на розите, е и град на фотографите. Не е случаен факта, че именно тук се намира  първият и единствен в България Музей на фотографията и нейната история. В този град, фотографията е с дълбоки..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Петиция в подкрепа на сурогатното майчинство в България тръгна от Стара Загора

Млада жена от Стара Загора направи петиция в подкрепа на сурогатното майчинство в България. Основната причина Жени Димова да започне петицията е лична история. В резултат на поредица от лекарски грешки се е наложило матката й да бъде отстранена. "Реших..

публикувано на 05.06.20 в 12:28

Отбелязваме Световния ден на околната среда

За 2020 година темата на Световния ден на околната среда е Биоразнообразието –  своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани..

публикувано на 05.06.20 в 11:25

В община Стралджа изпълняват детските желания

"В Стралджа и децата имат думата, как да се харчат общинските средства. В началото на седмицата кметът Атанас Киров прие детска делегация, в камерен състав, на която представи работата на служителите в общинската администрация. Децата не забравиха да му..

публикувано на 04.06.20 в 13:46

Без лятна почивка за учителите от Езикова школа при Народно читалище "Родина"

От началото на седмицата Езикова школа при Народно читалище "Родина" в Стара Загора започна работа при спазване на всички наложени мерки за дезинфекция и безопастност.  " Ние не сме спирали да работим с големите ученици, както и училищата, но с малките не..

публикувано на 04.06.20 в 12:21

Телемедицината ще остане и след края на пандемията от коронавирус

Увеличение на броя на лекарите, присъединили се към платформата "Healee" и на пациентите, ползващи нейните услуги е регистрирано в месеците на извънредно положение у нас. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора един от нейните съоснователи..

публикувано на 03.06.20 в 11:23

68 диви орхидеи са регистрирани в България, 29 се срещат и в старозагорска област

68 са дивите орхидеи регистрирани в България. Според различни проучвания между 27 и 29 от тях се срещат на територията на старозагорска област, посочи преподавателят по ботаника в Тракийския университет доц. Нели Грозева в интервю за Радио..

публикувано на 02.06.20 в 12:26

Ясни са победителите в конкурса „Детството на моята фамилия“

Трима победители бяха отличени  в онлайн предизвикателството „Детството на моята  фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от първото организирано..

публикувано на 01.06.20 в 15:18

Училища споделят практики за приобщаване

Преподаватели от 10 училища в страната се включиха в новия проект "Приобщи се в нови партньорства". В него учителите споделят своите практики за приобщаваща среда в специално създадената платформа, обясни Елисавета Таракджи от Сдружение за споделено..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Популярни личности водят безплатни онлайн работилници за деца

Третото издание на кампанията, посветена изцяло на децата, които обичат да четат и мечтаят да пишат: „Национална седмица на детската книга“ ще се проведе от 1 до 7 юни в нов актуален формат – онлайн в платформата URBO , а участие ще вземат едни от..

публикувано на 01.06.20 в 11:02