Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президент на Република България 2012-2017 година

Росен Плевнелиев: Прогресивна данъчна система води до по-голяма справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г. Според него редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще изсветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

В пространно интервю той лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент на страната.

Плевнелиев подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

„Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално, и стигнете например до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-то, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор“.

Според Росен Плевнелиев плоският данък е извървял своят път, а за да има справедливост в обществото трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза още Росен Плевнелиев.

Очаквайте целия разговор с Росен Плевнелиев, публикуван на интернет страницата на Радио Стара Загора утре. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44
Йордан Йорданов

Инспекцията по труда и полицията със съвместни проверки по празниците

В празничните дни Инспекцията по труда – Стара Загора и полицията ще извършват съвместни проверки за спазването на работното време, за извънреден труд, който не се заплаща допълнително и разбира се за трудови договори. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 19.04.24 в 09:22
Тракийски университет, Стара Загора

Кандидат-студенти полагат изпити по биология и химия в Тракийския университет

Традиционно висок остава интересът към изпитите по биология и химия в Тракийския университет, които са вход за специалностите "Медицина", "Ветеринарна медицина", както и за прием в редица бакалавърски програми на старозагорската Алма матер. Общо 411..

публикувано на 19.04.24 в 08:25

Няма основания великденската трапеза да ни струва по-скъпо от настоящия момент

Няма раздвижване на нивата на цените на агнешкото месо с наближаването на празниците, яйцата са с 6% по-евтини от миналата година в периода преди Великден, брашното е със същата цена, а при захарта се отчита спад. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.04.24 в 08:00
Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Групата на ПП ДБ в общински съвет – Стара Загора питат ЦИК за казуса с Янко Янков

Групата на ПП - ДБ в общински съвет – Стара Загора направи запитване до ЦИК за участието на общинския съветник Янко Янков с влязла сила присъда в заседанията на общински съвет Стара Загора.  Заседанието на Върховния касационен съд, което..

публикувано на 18.04.24 в 16:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

Започна ремонт на една от най-емблематичните сгради в Хасково, тази на читалище „Заря“. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково..

публикувано на 18.04.24 в 15:13