Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на директорите на държавното дружество. Старозагорският регион се очаква да е сред най-засегнатите от предстоящата декарбонизация на икономиката на Стария континент.

„Смятам, че ще направим всичко възможно и ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица-изток 2“ и след „Зелената сделка“, заяви Димитров. Той обясни, че се работи върху различни модели на бъдеща трансформация. Фокусът пада върху въглища, природен газ и отпадъци. Сигурно е, че ще се реорганизира производството на електроенергия от изкопаеми горива.  Компанията проучва технологични решения от световната практика. Водещ принцип за избора на вариант ще е най – конкурентната цена за електроенергията.  

„Въглищата ще бъдат източник на електроенергия в много голям период от време. Ние ще продължим да произвеждаме енергия от въглища, на нас никой няма да ни забрани. Въпросът е, че изкуствено през увеличаване на цената на емисиите тази енергия ще стане неизгодна за производство. Тя няма да бъде продаваема. Именно затова ние в момента работим по тези процеси, за да може след 8-10 години да бъдем подготвени за новите предизвикателства и да съхраним битието на хората“.

Отпадъците – проблем или ценен ресурс

Оползотворяването на боклука, който генерират съседните на централата общини, обсъждат като възможна алтернатива от ТЕЦ-а. С подходящи технологии сметта може да се превръща в електроенергия чрез модерни пречиствателни инсталации и последно поколение филтри по примера на много западни градове. Димитров категорично отхвърли преработката на отпадъци от чужбина.

Има ли бъдеще порочният „студен резерв“?

В страната от години се работи по схемата за осигуряване на „студен резерв“ от различни ТЕЦ-ове с цел гарантиране на увеличено потребление в определени периоди от годината. Схемата показа деформации и предизвиква проблеми. През седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха за премахване на този модел в енергетиката. Според тях трябва де се спре с ненужното оскъпяване на сметките за ток заради заплащането на „студен резерв“.  Диян Димитров определи като правилно  днешното решение на парламента  да подкрепи пари за така наречения "студен резерв" при нужда да се дават само на държавната централа. 

"Единствената мощност в страната, която може да реагира, ако има аварийност на единия от хилядниците в АЕЦ-а и може да покрие голям дефицит на ток - това е ТЕЦ "Марица-изток 2", аргументира се Димитров. 

По думите му този модел е на доизживяване. Според европейските тенденции след 30 юни догодина се очаква да отпадне възможността за ползване на „студен резерв“ и да се премине към т.нар. механизъм за капацитет.

Стартира ремонтът на 135 - метровия комин, който рухна преди година при пожар в централата. Застрахователна компания ще покрие 80% от възстановителните дейности. Процедурата се забави заради проточили се във времето експертизи, обясни Димитров. Реновирането на съоръжението е важно, защото ще гарантира производството на електроенергия от още един от блоковете.

В момента в най-голямата топлоелектрическа централа на Балканския полуостров работят 2350 работници и служители. Средната заплата надхвърля 2000 лева. 1620 мегавата са генерираните мощности в 8 енергоблока.

В какво финансово състояние е ТЕЦ-а? Ще се стигне ли до оптимизация на персонала заради „Зелената сделка“? Чуйте подробности в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Нашата обща история е сбор от милиони малки истории"

Благовещение и просвещение – два крайъгълни камъка в духовността на едно общество.  На днешният 25 март (Благовещение), през 1860 г. се поставя началото на най-голямата читалищна библиотека в България - старозагорската "Родина".  Историческата..

публикувано на 25.03.24 в 14:14

Растат случаите на домашно насилие

-   Прокурор Димитрова, как ще коментирате, увеличават ли се случаите на домашно насилие?   - Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят упражнено насилие, физическо или психическо..

публикувано на 25.03.24 в 11:55
Венина Цонкова

Родена под щастлива звезда

Венина Цонкова е родена под щастлива звезда. Винаги разговаря усмихвайки се, може би, защото безусловно обича семейството и безрезервно работата си. Признава, че на 18 години "позорно млада и непоправимо влюбена" изрича заветното "да" и сключва брак..

публикувано на 24.03.24 в 19:10

Приемат над 300 пострадали щъркела годишно

Пестицидите и необезопасената електропреносната мрежа на територията на България са сериозен проблем за популацията на белите щъркели. Друга причина е отстрела на тези птици според д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни „Зелени..

публикувано на 20.03.24 в 16:41
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Изглежда сякаш двете страни само са симулирали преговори за ротацията

Очаквам отстъпление от позициите и от двете коалициите преговарящи за ротацията на управлението, коментира за Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. „От едната страна продължават да настояват за тази споделена отговорност за..

публикувано на 20.03.24 в 11:37
доц. д-р Николай Пенев

Тракийски университет разкрива нови специалности

Двете сравнително нови специалности на Тракийския университет "Софтуерно инженерство" и "Информационни технолoгии" се радват на висок обществен интерес. Бизнесът и институциите подкрепят развитието им, а IT специалностите стават все по-желани от..

обновено на 15.03.24 в 16:10
Диана Русинова

Диана Русинова: Глобите няма да спрат катастрофите

България е на първо място от 27-те държави в ЕС по брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това сочат предварителните данни на Европейската комисия за 2023 г. От европейските страни България и Румъния за миналата година имат..

публикувано на 15.03.24 в 09:02

Жените днес трябва да са по-изобретателни от преди

Веселина Панайотова е старозагорка, която към днешна дата живее и работи в столицата.  Професионалният й път преминава в корпоративния сектор с бързооборотни стоки на висши ръководни позиции и опит в бизнес развитие и продажби. Има над 15- годишен..

публикувано на 08.03.24 в 12:31

Организират благотворителна кампания за Консултативния център за преживели насилие

В седмицата на 8-ми март сдружение „Самаряни“ в Стара Загора продължава с инициативите в подкрепа на жените и деца преживели насилие. Започва и нова дарителска кампания в подкрепа на Консултативния център за увеличаване на капацитета му и..

публикувано на 05.03.24 в 16:55

Димо Станкев: Хижа "Българка" - едно приятно и уютно място в Стара планина

"Хижа "Българка" бе част от Държавно горско стопанство в град Плачковци. С годините обаче значението на хижата намаля, тъй като работниците от стопанството вече не я използват активно. В крайна сметка е решено тя да бъде продадена. Бях минавал оттам..

публикувано на 01.03.24 в 11:46