Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Яхта на бъдещето и еко-селище показаха ученици на състезанието "Енергетиката и ние"

9
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Второ издание на Националното средношколско състезание "Енергетиката и ние" се провежда днес в Техническия университет във Варна. Тази година финалистите, преминали успешно предварителния етап, са 88 ученици от 9 до 12 клас, от 17 училища от Пловдив, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Севлиево, Козлодуй,  Димитровград, Кнежа, Мадан, Панагюрище и Варна. Това съобщи доц. д-р инж. Медиха Хамза – заместник-декан учебна дейност към Електротехнически факултет на ТУ – Варна.

Във фоайето на Електротехническия факултет на университета са подредени 22 макета, изработени от учениците, свързани с техните презентации по различни теми като: екологичен електроенергиен комплекс, яхта на бъдещето, алтернативна енергия, град на бъдещето, еко-селище, енергонезависима сграда, домашни ветрогенератори, плаваща атомна централа, енергия от отпадъци и много други.

Освен с макети и презентации, ученици участват с доклади, свързани със зелена енергия, геотермална енергия, пасивни къщи и др. В състезанието участват и два филма, озаглавени „Рехабилитационен комплекс“ и „Нови и странни енергийни източници“.

Днес следобед ще бъдат обявени победителите в четирите категории на състезанието: макет, доклад, образователен модул и филм. Отличените ще получат грамота и предметни награди. А сертификат за участие и поощрителни награди са осигурени за всички участници, подчерта доц. Хамза.

Събитието е посветено на 55 години от основаването на ТУ – Варна и на инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Организатори са Технически университет – Варна, Община – Варна и Регионално управление на образованието – Варна.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шишкова градинка, Варна

Затварят ул. "М. Колони" от "Приморски" до Шишковата градинка

От утре - 23.01.2020 г., ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Михаил Колони“ - в участъка от бул. „Приморски“ до пл. „Екзарх Йосиф“ / Шишковата градинка/, съобщиха от пресслужбата на Община Варна. В информацията не се уточнява периодът, в който отсечката ще бъде забранена за движение. Причината е преасфалтиране на улицата заради..

публикувано на 22.01.20 в 17:19

Затвор за машинистите по делото "Хитрино"

15 години лишаване от свобода за машиниста Димитър Михнев и 10 години затвор за колегата му Радослав Петков постанови днес Шуменският окръжен съд по делото "Хитрино". Две години бяха нужни на съда, за да изясни фактическите обстоятелства около трагичния инцидент от 10 декември 2016 г. Защитата на пострадалите при инцидента на гара Хитрино поиска по 20..

публикувано на 22.01.20 в 16:51

За здраво сърце дъвчете дъвка и си вземете куче

Дъвчете дъвка и си вземете куче - това ще помогне да имате здраво сърце, съветват лекари пред в. "Дейли мейл", съобщава БТА.  Изданието потърси съвети от специалисти какво може да се направи, за да се избегнат проблеми и заболявания на сърцето. Всяко движение - дори и дъвченето на дъвка, е благоприятно за сърцето, защото гори калории и намалява..

публикувано на 22.01.20 в 16:31

16 двойки ще си кажат „Дa“ на 20.02.2020

16 двойки са избрали до момента да си кажат заветното "Да" на 20.02.2020 г., съобщават от сектор „Гражданско състояние“ към Община Варна. Интересът към датата е голям, заради търсена символика в цифрите. Заявените сватби за 02.02.2020 г. са шест,  а за 22.02.2020 г. – три. В Деня на влюбените – 14-ти февруари, засега желаещите да..

публикувано на 22.01.20 в 16:11

Стартира данъчната кампания във Варна

Гражданите вече могат да заплащат местни данъци и такса битови отпадъци и за 2020 година, съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна. Няма промяна в размера на налога. Информация за размера на задълженията може да се получи на гише „Информация” в дирекция "Местни данъци” на бул. ”Сливница” № 191, на телефон 052/820-905, както и на следните..

публикувано на 22.01.20 в 15:38

Апелативната прокуратура във Варна взе под специален надзор боклука от Италия

Досъдебното производство на Районната прокуратура във Варна за 25-те контейнера от Италия, съдържащи отпадъци, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна, съобщават от съдебната институция. Това се случи в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев досъдебни производства за престъпления, свързани с..

публикувано на 22.01.20 в 14:54

"Социално подпомагане"-Варна с проверки всеки месец

Изплатените социални помощи по различни нормативни основания от дирекцията за социално подпомагане във Варна за миналата година са  10  300 000 лева повече, отколкото за предходната година и са в размер на 44 278 000 лева - това съобщи  Адриана Григорова-директор на дирекцията. Тя уточни, че най-голям относителен дял от получилите помощи са..

публикувано на 22.01.20 в 14:48