Над 70 000 македонци имат българско гражданство

От 2001 г. до момента 71 524 души са получили българско гражданство в Република Македония. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Скопие.

"От началото на мандата на президента Румен Радев, който започна през януари тази година, 1184 македонци са получили българско гражданство", каза вицепрезидентът Йотова по време на среща с българи в посолството ни в Република Македония.

Тя обеща в съвсем скоро време да бъде облекчен режимът за получаване на българско гражданство. "Обещавам ви в най-скоро време да се облекчи процедурата за получаване на българско гражданство", каза тя.

По време на срещата си с премиера Зоран Заев и председателя на парламента Талат Джафери ще поставя въпроса за допускането на български телевизионен канал, каза още Йотова.

Тя заяви, че сред приоритетите на днешното българско управление са изграждането на Коридор №8, откриването на нови КПП по границата и модернизацията на вече съществуващите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
ого източници вече твърдят, че гласуването утре ще бъде отложено, но вероятно е най-добре потвърждението да дойде лично от Тереза Мей.

Тереза Мей с извънредно изявление

Британският премиер Тереза Мей ще направи извънредно изявление в 17:30 часа българско време. Новината идва, след като Би Би Си съобщи, че насроченият за утре вот в парламента за одобрението на сделката по Брекзит, ще бъде отложен. Засега няма официално потвърждение като от правителството настояват, че гласуването в Камарата на представителите ще..

публикувано на 10.12.18 в 15:54

Продължават дебатите за избор на лятно или зимно часово време

Едно от предложенията е България да синхронизира позицията заедно с другите страни в региона.  Проучванията до момента категорично показват, че бизнесът и медицината са против смяната на стрелките на часовника. Консенсус по темата кое време да изберем - лятното или зимното все още няма. Проучване сред бизнеса на Българската стопанска камара..

публикувано на 10.12.18 в 13:23

Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието

Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието. Производителите на мед настояват за адекватна подкрепа. Според тях решението на държавата да ги подпомогне с 3.5 милиона лева по схемата "Де минимис" е крайно недостатъчно. Това, според тях, е нищожна сума, която не помага за проблемите в сектора и измирането на..

публикувано на 10.12.18 в 08:20
Права людей

Световен ден за правата на човека

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека. Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо..

публикувано на 10.12.18 в 06:15

Частни лица и фирми държат в банките над 70 милиарда лева

Хората държат в банките в България в момента 48 млрд. лв., а фирмите - 20 млрд. лв. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банки. Това обяви в интервю за БНТ Димитър Радев, управител на БНБ. Според него се забелязват ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. „Рано е да говорим за финансова криза, но има явни..

публикувано на 09.12.18 в 16:13
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.

Открити са 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария

Факт е че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани. Това каза пред Нова телевизия зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на..

публикувано на 09.12.18 в 10:16

Македонски кмет намери решение срещу замърсяването на въздуха

Кметът на македонския град Кавадарци Митко Янчев намери решение срещу ужасяващото замърсяване на въздуха в града. Снощи с екипи от администрацията на общината той прочисти въздуха с помощта на земеделска апаратура, която струва само 2500 евро. "Техниката е..

обновено на 09.12.18 в 09:39