Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 70 000 македонци имат българско гражданство

От 2001 г. до момента 71 524 души са получили българско гражданство в Република Македония. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Скопие.

"От началото на мандата на президента Румен Радев, който започна през януари тази година, 1184 македонци са получили българско гражданство", каза вицепрезидентът Йотова по време на среща с българи в посолството ни в Република Македония.

Тя обеща в съвсем скоро време да бъде облекчен режимът за получаване на българско гражданство. "Обещавам ви в най-скоро време да се облекчи процедурата за получаване на българско гражданство", каза тя.

По време на срещата си с премиера Зоран Заев и председателя на парламента Талат Джафери ще поставя въпроса за допускането на български телевизионен канал, каза още Йотова.

Тя заяви, че сред приоритетите на днешното българско управление са изграждането на Коридор №8, откриването на нови КПП по границата и модернизацията на вече съществуващите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Армията е в готовност

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил засилване на охраната по границата ни с Турция, заради информациите за струпване на мигранти край Одрин .  Турски медии твърдят, че стотици бежанци са поели през Северозападна Турция към границите с България и Гърция, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара няма да спира..

публикувано на 28.02.20 в 15:15

Един обикновен (не)работен петък

Денят е петък, часът - около 10. Макар че Михаела тъкмо бе дошла на работа, мислите й вече препускаха към края на работния ден - чудеше се какво да сготви вечерта на домочадието. Може би италианско, някаква бърза паста. Натежалите й от сос болонезе мисли бяха прекъснати от колежката й по стая, която влетя с думите: „'Айде стига си се правила, че..

публикувано на 28.02.20 в 14:47

Смениха цялото ръководство на Спортния тотализатор

Цялото ръководство на Български спортен тотализатор бе сменено днес със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Новият изпълнитлеен директор на тотото е Любомир Стефанов Петров, който заменя на поста Дамян Дамянов. В новия Управителен съвет на..

публикувано на 28.02.20 в 14:36

През лято 2020 ще летим от Варна до Черна гора

През лято 2020 ще летим от Варна до Черна гора По инициатива на България тази година ще се въведат чартърни полети до Черна гора. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и Душко Маркович - министър – председател на Черна гора. Първите полети ще бъдат по линията Истанбул - София - Подгорица, а по време на летния..

публикувано на 28.02.20 в 14:34

Полицията откри боен арсенал край Варна

Служители на полицията откриха боен арсенал във вилна постройка, разположена в местността "Припек" край варненското село Константиново, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Вилата е използвана от 63-годишен мъж от Варна, неизвестен на органите на реда. При претърсване на помещенията в имота са намерени и иззети три броя..

публикувано на 28.02.20 в 14:20

Дуранкулашкото езеро след пожара - прогнози и какъв е контролът в защитената територия

За последните две години РИОСВ-Варна е съставила шест акта за риболов на забранени места в защитената местност, за навлизане с лодки в езерата и за риболов в забранен период. Размерът на глобите по закон е от 500 до 10 хил. лв. Наложените санкции са на обща стойност 250 лв., каза Милена Иванова, експерт Превантивна дейност". Т я поясни, че размерът..

публикувано на 28.02.20 в 10:43
Емил Димитров

Отново спецоперация в Басейновата дирекция в Пловдив

Отново спецоперация в Басейновата дирекция в Пловдив, където преди дни беше арестувана директорката Цветелина Кънева. Повдигнато й е обвинение за безстопанственост и по време на акцията бе отведена с белезници, което повдигна обществено възмущение. По неофициална информация на БГНес, при тази втора акция също има задържани лица. И..

публикувано на 28.02.20 в 10:35