Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

| обновено на 21.06.18 в 10:08
3
Снимка: личен архив

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът", която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки", пише осем години.

Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки" те хваща за гърлото от първите си страници. Накратко, една американка на име Александра Бойд идва в България, поела по дирята на спомените и обзета от желанието да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Защо точно България ли?

"Защото България е онзи мистериозен, необозрим, загадъчен къс от света, който е в средата на всичко, каза за Радио Варна Елизабет Костова.

И защото "България е моята втора родина". Омъжена за българина Георги Костов, "който е от Бургас, от морето", с три деца, носещи имената Янка, Кирил и Тони, и задължително с фамилията Костови, Елизабет Костова е завършила университета Йейл, живее със семейството си в Северна Каролина и преподава творческо писане.

Много земна и очарователна в настойчивостта си да говори български език, който "никога не е учила систематично", тя все още трудно се оправя с българския жаргон и не се е отказала от мисълта някой ден да изкара и един курс, в който да навлезе още по-ударно в стилистиката на езика, който първоначално започнала да учи, докато пеела славянски песнопения в университета.


Помните ли първата си дума на български?

-  А, това е малко сложно, защото преди да дойда тук аз учих малко български език от български песни. В Щатите бях в един балкански хор и пеехме на български. Разбирах само малко от думите. Знаех и малко словенски от университета. Знаех много български думи, но без да ги разбирам. Когато пристигнах тук за мен беше голяма изненада, че разбрах много обикновени думи. В песните, в старите песни, както знаеш има много архаизми и много красиви, особени думи, които не се използват вече в ежедневието. Мъжът ми е от Бургас, научих много и от него.

Защо фамилията Ви е Костова?

-  Това е от мъжа ми.

Да, но не е  типично. В момента много българи, когато раждат деца и махат окончанието  - ов или – ова. Вие правите обратното.

-  Мислех да запазя моето име, ако се оженя. Когато разбрах обаче, че мога да имам женска фамилия, на мен ми харесва традицията. Нашите деца също са Костова и Костов.

-  Защо пишете за България?

-  Много ми харесва тук. За мен България е вторият дом...


Цялото интервю с Елизабет Костова и обяснението ѝ защо България е в центъра на всичко може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15