Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солистът на „Александров” Вадим Ананиев: „Ние сме славяни и прекрасно се разбираме”

| обновено на 23.06.18 в 11:34

„При нас има такова понятие – приемственост”, казва прочутият солист на ансамбъл „Александров” Вадим Ананиев. Той пристига в България в края на юни заедно със 120 „александровци“ за концерти в четири български града. Гостуването на Академичния ансамбъл на Руската армия във Варна ще бъде на 26 юни в Двореца на културата и спорта. „Александров“ ще представи не само своя "златен репертоар" - "Катюша",  "Смуглянка", "Очи черние", но и нови танци и също български песни, издават организаторите.

„Традициите, заложени от самото начало на основаването на ансамбъла, се предават от поколение на поколение. Песните, изпълнявани от нашите предшественици, по-старото поколение колеги, са се запазили едно към едно и ние продължаваме да ги изпълняваме по същия утвърден начин. Това го спазваме, тъй като предишните изпълнители са внесли изключително много талант и душевност в тези песни, а също така и в танците”, казва Ананиев.

СнимкаВадим Ананиев вече 31 години е част от състава на „Александров”. Известен е като "Мистър Калинка"заради изпълнението му на най-популярната руска песен по света.

В края на 2016 г. не се качва на самолета, който се разбива край Сочи, тъй като му се ражда трето дете. „Благодарен съм на своя син, че заради него останах в Москва!“, казва тогава Ананиев.

На 25 декември 2016г. руски военен Ту-154 с 91 души на борда, сред които и голяма част от артистите на хора, се разби край Сочи и падна в Черно море. Така цветът на ансамбъла - 64 души от неговия състав, загина на път за авиобазата Хмеймим в Сирия, където трябваше да поздрави с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военнокосмически сили. Сред загиналите са художественият ръководител Валерий Халилов, балемайсторът Вячеслав Ермолин, главният хормайстор  Константин Майоров, солистите Виктор Санин и Григорий Осипов. Светът онемява от ужас. Италианският новинарски канал Rai News24, който разпространи трагичната новина, излъчи химна на Русия в изпълнения на ансамбъла. Световните медии написаха "Александров" замлъкна завинаги". Внукът на основателя на ансамбъла Евгений Александров казва: „Мъката е огромна. Загина цветът на ансамбъла...Летяха много, по целия свят, а загинаха в Русия…”

Никой не вярва, че хорът така бързо ще стъпи на крака, ще попълни състава си с нови хористи и ще започне отново да пътува. Но само няколко месеца след катастрофата това е факт. "Болката не е утихнала, но именно и заради паметта на загиналите си колеги, тръгваме отново на път!", казват от ръководството на хора.

Желаещите да попълнят състава са много, бързо се правят кастинги и само след месец редиците са пълни. Назначен е нов художествен ръководител – Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 г. на сцената на Централния академичен театър на Руската армия е изнесен първият концерт на обновения ансамбъл. Именно този състав идва в България.

За своите нови колеги Вадим Ананиев казва: „Лично аз усещам вече, че имат необходимия "Александровски" хъс и се справят добре. А и във времето на интернет спокойно могат да гледат изпълненията на предходния състав и да се поучат от тях”.

/по интервю, дадено за Оля Ал-Ахмет за БТА/

Билети за концерта на „Александров” във Варна на 26 юни се продават на касата на ДКС и в системата на Ивентим.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57