Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметната плоча на репресираните през 1916-1918 г. ще бъде открита в село Дропла

Откриване на паметна плоча на добруджанци, жертви на румънските репресии по време на Първата световна война, се организира на 16 ноември от 11,00 часа в балчишкото село Дропла. Инициативният комитет с председател Денчо Попов – кмет на селото, кани всички да почетат с присъствието си паметта на репресираните добруджанци. Програмата предвижда освещаване, поднасяне на венци и цветя, едноминутно мълчание. Отбелязването на 100 години от края на Първата световна война ще продължи с тържествена част в салона на читалището, където официалните гости ще приветстват присъстващите и ще бъде изнесена кратка литературно-музикална програма.
Върху паметната плоча, изработена от черен гранит, са изписани 89 имена на репресирани от с. Търновка и с.Той куюсу (сега махали на с. Дропла), от несъществуващото село Ралица и от с. Фрекацей (Тулчанско, Румъния), част от наследниците на които живеят в с.Дропла.
За един от хората, чието име е изписано върху паметната плоча - Митю Добрев от с.Фрекацей, Тулчанско, разказва правнучката му Мария Добрева, родена в с. Дропла, община Балчик:

Как дядо Митю е бил откаран, ми е  разказвала баба Мария, майка на баща ми Христо Петров Митев, който е внук на Митю Добрев. Баба Мария е била снаха в семейството на Митю Добрев. Нейният мъж, Петър Митев Добрев, е бил мобилизиран още през 1913 г. в румънската армия, за да се бие срещу българите – жестока историческа несправедливост.

През август 1916 година дядо Митю е бил на нивата. Румънците се отнесли особено грубо с него, защото дядо е бил в кметската управа на с. Фрекацей, което е било почти изцяло с българско население. Бил е откаран директно от нивата, без да му позволят да отиде до вкъщи да се сбогува, да си вземе храна и дрехи. Той, заедно с много други, е бил откаран в Молдова в една полугориста местност. Отначало спели на гола поляна. След това пазачите им ги накарали сами да си изкопаят землянки, които са били влажни и студени. Настъпващата зима, гладът и болестите, заедно с грубото отношение на пазещите ги, са свършили своето. Дядо е бил на 62 години. Починал е и е бил заровен в общ гроб, без да е посочено лобното място. Така той остава без гроб, който да посетят близките му. Споменът за него ще носим  винаги в сърцата си, ние неговите наследници, а камбанният звън на църквата в с. Фрекацей, построена изцяло с дарения на хора от селото, ще бъде  „свидетел“ за този работлив и природно интелигентен  българин, който е дарил камбаната на църквата за вечни времена.

В живота безкраен, родовата памет трябва се поддържа жива. На 16 ноември 2018 г. в с. Дропла, община Балчик, родното ми село, се открива Паметна плоча на добруджанци, жертви на румънските репресии по време на Първата световна война. Между 89-те имена на репресирани е и името на дядо Митю. В този списък е и името на Георги Златев, който е бил кмет на с. Фрекацей.  Откаран от румънците, и той попада в концлагерите на Молдова, заедно с хилядите други. И той, както две трети от репресираните, не се завръща.

Една снимка, снимката на кметската управа в с.Фрекацей, запазена от баба Мария, ще съхрани завинаги образите на тези двама  българи, мъченици на историческия феномен „откараните“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02