Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЕВР: Загубите на питейна вода в България са над 60%

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Състоянието на ВиК сектора е изключително лошо, отчетоха от КЕВР. Загубите на вода надхвърлят 60 процента. На всеки 100 километра водопроводна мрежа има средно по 85 аварии, а при канализационната мрежа авариите са 200. Освен това близо половината от общите водомери на сградите не отчитат правилно подадените количества вода, от което ВиК дружествата търпят загуби.

Поскъпването на водата е неизбежно, заяви директорът на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в комисията Ивайло Касчиев. Той посочи, че поскъпването е заложено в одобрените включително и от общинските съвети бизнеспланове на ВиК дружествата:

"Мога да цитирам едно интервю, което прочетох на кмета на град Шумен. Той казва, че: "Да, подкрепил съм бизнес план, но сега съм против увеличението на цената". Това е все едно аз да кажа: "Да, аз се заклех и казах "да" в обредния дом, но няма нужда да го спазвам". Това е абсолютно несериозен подход и не считам за нормално да се играе с такива политически мерки".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екосдружения от Варна ще сезират ЕК за замърсяването на Варненското езеро

Писмото  до европейската институция ще бъде съпроводено с придружаващи сигнали от други еко организации от страната. Това съобщи за Радио Варна инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.  Той напомни, че Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите..

публикувано на 03.06.20 в 16:10

КЕВР предвижда по-високи цени на парното от 1 юли, във Варна поскъпва с 8%

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо увеличение се планира за София - с 22 процента. За Варна поскъпването ще е с около 8 на сто.  Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград.  За Велико Търново се предвижда увеличение с 9 процента, а за Плевен - с 3 на сто,..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Шофьорът, блъснал жена и 7 коли във Варна, страда от биполярно разстройство

Шофьорът, който вчера блъсна пешеходец и седем коли във Варна, страда от биполярно разстройство. Назначена е съдебнопсихиатрична експертиза, която да установи дали водачът може да носи наказателна отговорност. Днес изявление по досъдебното производство по случая  направи пред журналисти районният прокурор на Варна Невена Илиева: Районната..

обновено на 03.06.20 в 15:32
Кампания за събиране на капачки

Капачки за бебетата - акция за събиране на 6 юни във Варна

Владислав Николов, инициаторът и председател на първата кампания за събиране на пластмасови капачки в България,  с нова покана за акция тази събота във Варна. Кампаниите обичайно са  в помощ на недоносените бебета под надслов "Аз Вярвам и Помагам" и започна от  Варна през 2015г. С разрешение на Община Варна тази седмица на 06.06.30 (Събота) от..

обновено на 03.06.20 в 15:31
Мая Манолова пред скъсания тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро

Мая Манолова: Екологична бомба и знак за пълно безхаберие е аварията в езерото /обновена/

Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест Мая Манолова е на посещение във Варна като председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ , за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса Преди Манолова  посети..

обновено на 03.06.20 в 15:08

Укрепват свлачището в района на Алея първа до края на седмицата

До края на седмицата ще бъдат взети мерки за укреване на активизиралото се свлачище в района на Алея първа в Морската градина във Варна, трябва обаче да се търси трайно решение и укрепване на цялата част от ската. Tова заяви Стоян Пасев, областен управител на Варненска област. По думите му вече има работен проект за стабилизиране на втори участък..

публикувано на 03.06.20 в 15:01

Безработните запазват помощите си, ако се включат в селскостопанска работа

Безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето , ще запазят правото си на месечни социални помощи, съобщи пресслужбата на кабинета. Те ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия и изисквания за получаването..

публикувано на 03.06.20 в 14:11