Услугите в област Варна = 8 320 лв. на човек

Във Варненска област делът на услугите в добавената стойност е 69%, а добавената стойност на услугите е над 8 320 лв. на човек, показва анализ на Института за пазарна икономика. За сравнение в Бургаска област делът на добавената стойност на услугите е 64% ,  добавената стойност на услугите е 6 790 лв. на човек, което е пред всички останали области, с изключение на столицата и Варна. Единствено София е с най-висока добавена стойност в услугите (22 575 лв. на човек) и цели 86% дял на услугите в добавената стойност на областта.

"Икономиката на София и тази на областите Варна и Бургас, обаче са много различни", коментира в предаването "POST FACTUM" икономистът Петър Ганев"В столичната икономика, например, над 10% от всички наети са в сектор Информационни и компютърни технологии (по данни за 2017 г.), т.е. във високо технологичния сектор на услугите, който дърпа заплатите нагоре. В областите Варна и Бургас този сектор все още не е на такова ниво – едва 1-2% от наетите са в IT - сектора. В същото време туризмът във Варна и Бургас играе водеща роля – 14% от наетите в Бургас и 9% от наетите във Варна са в хотели и ресторанти, докато в София те са едва 4% . Докато икономиката на услугите в София има по-високотехнологичен профил, то във Варна и Бургас има ясно изразени традиционни сектори."

Цялото интервю на Емилия Николова със старши изследователя Петър Ганев от Института за пазарна икономика чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно с превалявания

Днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми, възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 24 и 29 градуса.Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 24-27 градуса. За Варна максимална температура около 28 градуса...

публикувано на 23.07.19 в 05:58

Валери Симеонов: Няма криза в българския туризъм

Няма криза в българския туризъм въпреки подобни констатации напоследък, приходите се увеличават въпреки известен спад на туристите. Това заяви във Варна депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който присъства на заседание на Областния съвет по туризъм. Симеонов обясни, че това се дължи на повишеното качество на туристите у нас, които са..

публикувано на 22.07.19 в 16:56

Пътят за Тузлата ще бъде ремонтиран

Изпълнението на проекта за подобряване на пътните връзки между румънската община Мангалия и Балчик, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество, ще започне още това лято, съобщи зам.-кметът по строителството на Балчик Димитрин Димитров. Проектът включва рехабилитация на общо 8 километра общински пътища на стойност 5 милиона..

публикувано на 22.07.19 в 16:55

Без коли по "Дамбата" в Балчик

За създаването на условия за сигурност и безопасно движение   по алея „Дамба” в Балчик до 30 септември по крайбрежната алея се въвежда пропускателен режим през контролен пункт „Тих кът“, гласи кметска заповед . Изпълнението на режима се възлага на общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“. Движение на..

публикувано на 22.07.19 в 16:49

Влогъри от цялата страна се обединяват срещу агресията

Конкурс за влогъри, организиран от Асоциация „Докосни дъгата”,  дава шанс на деца и младежи от цялата страна да покажат своя талант и да кажат НЕ на агресията. Конкурсът е част от проекта „Младите хора – Бъдещето на България- заедно срещу агресията”.  Всеки желаещ, на възраст от 15 до 29 години, може да се включи, като изпрати своето триминутно видео..

публикувано на 22.07.19 в 14:55
Венцислав Караджов

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за „Хоризонт“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Караджов подчерта,..

публикувано на 22.07.19 в 14:16

Морската вода край Варна е чиста

Морската вода край Варна и курортите е чиста. Това показват резултатите от пробите на Регионалната здравна инспекция от началото на сезона досега. Резултатите бяха представени по време на работна среща на областния консултативен съвет по туризъм До края на септември качеството на водата ще се проверява поне 2 пъти месечно. И тази година на..

обновено на 22.07.19 в 14:02