Услугите в област Варна = 8 320 лв. на човек

Във Варненска област делът на услугите в добавената стойност е 69%, а добавената стойност на услугите е над 8 320 лв. на човек, показва анализ на Института за пазарна икономика. За сравнение в Бургаска област делът на добавената стойност на услугите е 64% ,  добавената стойност на услугите е 6 790 лв. на човек, което е пред всички останали области, с изключение на столицата и Варна. Единствено София е с най-висока добавена стойност в услугите (22 575 лв. на човек) и цели 86% дял на услугите в добавената стойност на областта.

"Икономиката на София и тази на областите Варна и Бургас, обаче са много различни", коментира в предаването "POST FACTUM" икономистът Петър Ганев"В столичната икономика, например, над 10% от всички наети са в сектор Информационни и компютърни технологии (по данни за 2017 г.), т.е. във високо технологичния сектор на услугите, който дърпа заплатите нагоре. В областите Варна и Бургас този сектор все още не е на такова ниво – едва 1-2% от наетите са в IT - сектора. В същото време туризмът във Варна и Бургас играе водеща роля – 14% от наетите в Бургас и 9% от наетите във Варна са в хотели и ресторанти, докато в София те са едва 4% . Докато икономиката на услугите в София има по-високотехнологичен профил, то във Варна и Бургас има ясно изразени традиционни сектори."

Цялото интервю на Емилия Николова със старши изследователя Петър Ганев от Института за пазарна икономика чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират детските надбавки за година при пет отсъствия в месеца от училище или за три - от детската градина

При три дни отсъствия в месеца на дете от задължителна предучилищна група или пет неизвинени отсъствия на ученик по неуважителни причини, на семейството ще бъдат спрени месечните помощи за дете за срок от една година. Това реши парламентът днес с приетите на второ четене промени в Закона за социално подпомагане. Промените бяха внесени от..

публикувано на 19.04.19 в 15:22

Дигитализацията не е заплаха за счетоводителя

"Дигитализацията не е заплаха за счетоводителя и на този етап не съществува опасност тази професия да изчезне, защото счетоводството е разпределение между техническото устройство и човека", това каза за Радио Варна професор Гено Генов, дългогодишен ръководител на катедра "Счетоводна отчетност" в Икономически университет-Варна.  " Счетоводството вече..

публикувано на 19.04.19 в 14:58

Спират движението по бул. "Сливница" утре от ул."Сахаров" до "Отец Паисий"

Във връзка с предстоящи строително-монтажни работи на 20-ти април, събота, от 7.00 до 20.00 ч. ще бъде затворен за движение бул. „Сливница“. Става дума за участъка от кръстовището с ул. „Акад. Андрей Сахаров“ до кръстовището с ул. „Отец Паисий. Маршрутни промени ще има за автобусни линии  №118 и 118А , обявиха от „Градски транспорт“...

публикувано на 19.04.19 в 14:44

Задържани са 13 души, претърсени са единадесет адреса във Варна и шест леки автомобила за наркотици

Във Варна  е проведена масирана полицейска операция по линия противодействие на наркоразпространението под ръководството на Окръжната прокуратура в града. В резултат на полицейските действия, за срок до 24 часа, са задържани 13 мъже на възраст между 30 и 63 години. Те са добре известни на МВР. За част от тях е установено, че имат..

публикувано на 19.04.19 в 13:40

Преди реставрацията на "Нотр Дам" ще трябва да се почука върху всеки камък

Преди реставрацията на парижката "Нотр Дам" специалисти ще трябва да почукат върху всеки камък и да се вслушат в леките вариации на звученето, които издават повредите . Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на директора на проекта за възстановяване на голяма нюйоркска катедрала след пожар. Ремонтът надали ще е бърза работа, предупредиха..

публикувано на 19.04.19 в 13:33

Всеки трети не знае къде се намира черният му дроб

Всеки трети не знае къде се намира черният му дроб в тялото, a повече от половината българи никога не са изследвали черния си дроб . Това са само част от констатациите на първото у нас проучване за запознатостта на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб. Защо изследването на черния дроб е важно за всеки посочва Елена..

публикувано на 19.04.19 в 09:38

95 години обучават бъдещи счетоводители във Варна

"Счетоводство, одит и финанси в променящия се свят" е темата на конференция, с която ще бъдат отбелязани 95 години от създаването на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет – Варна. Катедрата е създадена през 1924 г., а неин основател и първи преподавател по счетоводство във Висшето търговско училище е проф. Феодор Белмер. Лично..

публикувано на 19.04.19 в 08:08