Услугите в област Варна = 8 320 лв. на човек

Във Варненска област делът на услугите в добавената стойност е 69%, а добавената стойност на услугите е над 8 320 лв. на човек, показва анализ на Института за пазарна икономика. За сравнение в Бургаска област делът на добавената стойност на услугите е 64% ,  добавената стойност на услугите е 6 790 лв. на човек, което е пред всички останали области, с изключение на столицата и Варна. Единствено София е с най-висока добавена стойност в услугите (22 575 лв. на човек) и цели 86% дял на услугите в добавената стойност на областта.

"Икономиката на София и тази на областите Варна и Бургас, обаче са много различни", коментира в предаването "POST FACTUM" икономистът Петър Ганев"В столичната икономика, например, над 10% от всички наети са в сектор Информационни и компютърни технологии (по данни за 2017 г.), т.е. във високо технологичния сектор на услугите, който дърпа заплатите нагоре. В областите Варна и Бургас този сектор все още не е на такова ниво – едва 1-2% от наетите са в IT - сектора. В същото време туризмът във Варна и Бургас играе водеща роля – 14% от наетите в Бургас и 9% от наетите във Варна са в хотели и ресторанти, докато в София те са едва 4% . Докато икономиката на услугите в София има по-високотехнологичен профил, то във Варна и Бургас има ясно изразени традиционни сектори."

Цялото интервю на Емилия Николова със старши изследователя Петър Ганев от Института за пазарна икономика чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда президентското вето върху закона за личните данни, а правната комисия Изборния кодекс

Парламентът ще обсъди днес президентското вето върху закона за личните данни. Държавният глава Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания. Правната комисия в Народното събрание ще обсъди днес..

публикувано на 20.02.19 в 09:25

В България стопанска дейност упражняват 31 мидени ферми

Информация съдържаща се в писмен отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на въпрос от народен представител посочва, че мидените ферми с колектори е 31, а язовирите, в които аквакултурите се отглеждат в целия водоем са 184. Според справка в информационната система на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към 13..

публикувано на 20.02.19 в 08:10

Част от кв. "Владиславово" без вода поради ремонт

ВиК-Варна информира, че част от кв. „Владислвово“ ще е без вода през днешния ден. Поради изграждане на връзки от фирма "Хидрострой" от 9 до около 19 ч. ще бъдат абонатите от бл. 403 , 404 и част от бл. 405 .

обновено на 20.02.19 в 07:08

Поредни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще обсъжда министерски съвет

Министерски съвет ще проведе заседание в сряда, 20 февруари. Редовното правителствено заседание е с начален час 10.00. Очаква се министрите да одобрят проект на закон за изменение и допълнение на закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Като първа точка от дневния ред на министрите е записан проект на решение за одобряване на..

публикувано на 20.02.19 в 07:08

Слънчево време в сряда

Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад, който ще се ориентира от запад-северозапад. Ще остане топло за сезона с преобладаващи максимални температури от 10 до 15 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 6-8 градуса. За Варна максимална температура..

публикувано на 20.02.19 в 06:17

Кола помете трима пешеходци на троатоар в Дългопол

60-годишна жена от Обзор блъсна четирима пешеходци на тротоар в град Дългопол. По време на движение по ул. „Георги Димитров” тя загубила контрол над "Фиат"-а си и..

публикувано на 19.02.19 в 17:27

Бракониери с моруна гигант

Служители на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА) заловиха днес бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра. „Рибата е жива и е пусната обратно във водите на река Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р..

публикувано на 19.02.19 в 15:57