Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата „140 години Търновска конституция“ във Варна

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде открита в 16 часа днес във Варна. Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ е домакин на събитието, което представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, както и портрети и документи за тяхната дейност.

Чрез документи, снимки и дневници е проследена работата на Учредителното събрание - протоколът за откриването му с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Александър Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език и протоколът от закриването на Учредителното събрание.

В изложбата се акцентира и върху ролята на княз Александър Дондуков-Корсаков в полагане основите на гражданското управление. Представени са и снимки на депутатите, част от Учредителното събрание. Девет от тях са били от Варна, обобщи Владимир Владимиров, началник отдел на Държавен архив-Варна.


Снимка


40 табла са включени в експозицията. Тя се организира от Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата бе представена в Плевен, Русе, Разград, Търговище, Силистра и Добрич, а във Варна ще остане до 13 април. След това отпътува за Велико Търново, където на 15 и 16 април ще бъдат националните чествания, посветени на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж край Варна, май 2020

Хладно за сезона и предимно облачно

Ще преобладава облачно време. Още в началото на нощта валежите ще спрат, но около и следобед на много места отново ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Не са изключени и локални градушки! Ще духа слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, следобед по крайбрежието временно от..

публикувано на 26.05.20 в 18:08

Високото съдържание на амониев азот е токсично за рибите. Това е причинило масовото измиране на рибата

Превишено съдържание на амониев азот  на 19 и 20 май е констатирано от изследваните проби на водата във Варненското езеро в района на "Терем-КРЗ-Флотски арсенал", превишението е почти 1,5 пъти - това се казва в доклада на Басейновата дирекция "Черноморски район", след излизането на проби от седем пункта, взети на посочените дати и изследвани в..

обновено на 26.05.20 в 17:50

Транзитът на руски газ през Полша за Германия спря

Според резултатите от проведения по-рано търг полската част на тръбата е била резервирана във вторник само 3,7%, показват данните на операторите на европейски газопроводи. Според компанията Gascade доставките на газ в пункта Малнов на полско-германската граница започнаха постепенно да намаляват през уикенда и достигнаха нула в 08:00-09: 00 във..

публикувано на 26.05.20 в 17:31

Излекувани са всички боледували от коронавирус в област Добрич

Отрицателен е резултатът и от втората проба на последния от заболелите от коронавирус пациенти в област Добрич, съобщи секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова. От настъпване на пандемията досега 14 лица от областта бяха с положителни резултати от изследване за коронавирус...

публикувано на 26.05.20 в 17:31

Спецнадзор от Апелативната прокуратура във Варна по 374 дела за нарушаване на карантината

Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор по 374 досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19, съобщиха днес от пресслужбата на институцията. Най-много досъдебни производства са образувани в Районната прокуратура във Варна. Техният брой до момента е 190. Расте..

публикувано на 26.05.20 в 16:59
Кирил и Георги Домусчиеви.

Братя Домусчиеви с ново дарение за болниците в Разград, Исперих и Кубрат

Собствениците на "Биовет" и ФК "Лудогорец", чрез фирмите си "Хювефарма" и "Биовет", са осигурили за медиците и техните пациенти 10 спринцовкови инфузионни помпи и 165 комплекта защитни облекла от най-висок клас, водонепроницаеми мембранни гащеризони с качулка за многократна употреба. Облеклата са различни размери и са съобразени с нуждите на..

публикувано на 26.05.20 в 16:55
Плажът в курорта Албена - май 2020

Около 15 на сто от собствениците на заведения в област Добрич са върнали на работа персонала си

Около 15 на сто от собствениците на заведения в област Добрич са върнали на работа персонала си в очакване на новия туристически сезон. Това съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. По думите му 90% от заетите в този бизнес са били в отпуск или на трудовата борса, заради принудителното..

публикувано на 26.05.20 в 16:49