Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски свещеник, благословен с пет деца, вярва, че няма случайни неща

| обновено на 19.04.20 в 10:35

Отец Алексей Атанасов от Варненския храм „Свети Николай” и съпругата му Димитрия имат 5 деца, четири момичета и едно момче. Малката Алексия е кръстена на баща си и е едва на 45 дни.

Интересна подробност е, че бащата на отец Алексей е кубинец. Той е завършил Морското училище и във Варна се е запознал с майка му тук. А запознанството на Димитрия и Алексей се случва не къде да е, а в двора на храма.

Даниела Стойнова се срещна с голямото семейство. Тя разговаря с тях:

- Как се решихте да имате толкова деца със съпругата ви?

- Любовта ни накара да създадем голямо семейство, пет деца.

- Сега много млади хора казват, че трябва първо да имат кариера, да имат пари, да имат достатъчно голяма къща.

- Щастието не е там. Парите са средство. И всъщност те не могат да ни донесат вътрешно щастие, но да намери човек половинката си, това е нещо много по-важно. И затова човек може да моли Господ Христос да му помогне. Да е смел да търси. Господ казва: „Който търси, ще намери.”


- В България свещениците първо трябва да имат семейство, на колко години бяхте?

- Малко преди да навърша 30-сет станах свещеник.

- Как се срещнахте със съпругата си?

- Срещнахме се в двора на църквата през 2003 година. Именно Бог е заложил нещо в нас, с което ние да усетим коя е истинската любов. Ако ние не гледаме материалното благосъстояние, външната красота.

- Жена ви е красива!

- Човек трябва да усети, че с половинката си се чувства най-добре, когато е заедно. Аз с жена ми се чувствам по-добре отколкото с моята майка.

- Последната наследничка как се казва?

- Алексия се казва. Моята съпруга реши така, защото аз най-много настоявах тя да се роди.

Снимка

- Да имаш пет деца е голямо предизвикателство, независимо дали сте свещеник, или не. Доходите не са кой знае какви. Как се справяте?

- Донякъде младостта ни помага. Това е нещо много важно. Човек в младостта си да има деца.

-  Вие голяма къща имате ли?

-  Не. Нямаме. Имаме един апартамент, който наследих от баба си. Най-големият ми син е Антон, на десет години. Следващата е Анна. Тя е на седем години. След това Андрея, на пет. След това е Анастасия, тя е почти на три. И Алексия, която е на малко повече от 40-сет дена.

-  Имената на всичките ви деца започват с А.

-  Да, всичките започват с буквата А. С отглеждането им се справяме сами. Като християни ние сме призвани да се самоусъвършенстваме.

Снимка

-  А как посрещате Възкресение Христово?

-  Има много богослужения, които трябва да извърша. Това е радост. За нашия Господ Христос, който ни показва, че има и Възкресение.

-  Вкъщи каква е атмосферата?

-  Те по-скоро ще си играят, ще счупят някое яйце.

-  Това ли е последното дете от вашето семейство, за сега?

-  За сега... това е нещо много трудно да се каже. Това петото беше изненада за нас. Съпругата ми малко се двоумеше, но като роди, като видя погледа на детето, каза колко много го обича.

 А какво сподели съпругата на отец Алексей - Димитрия, имате възможност да чуете в прикачения звуков файл, където е цялото интервю с това прекрасно семейство:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30