Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба „С обич към Изтока” в Радио Варна (СНИМКИ)

| обновено на 18.05.19 в 22:59

Изложбата „С обич към Изтока” представя заснети от проф. Александър Федотов фотографии. Включва страни от Изтока, в които той прави последните си пътувания.

Научните интереси на проф. дфн Александър Федотов бяха насочени към Изтока. Но към Изтока той питаеше и обич. Вдъхновяваше го неговата пъстрота, мъдрост, усет за изящното, удивителна креативност. Пътешествията и фотографията бяха негова страст.

„Беше неуморим и ненаситен пътешественик – и това също бе жива част от страстта му да свързва и прелива култури, светоусещания и мъдрости. Без никога да изпада в дидактически изкушения, с целия си живот и с целия си научен принос Александър Федотов разбуждаше у всекиго от нас таланта да ценим единството и многообразието си като човечество.”

Къдринка Къдринова, журналист

Александър Федотов (1956 – 2018) бе дългогодишен професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, високо уважаван член на академичната общност у нас със значим принос за развитието на изтокознанието в България. Роден в Новосибирск, Русия, възпитаник на Факултета по източни езици и култури на Санкт-Петербургския държавен университет, в България се установява през 1979 г. и започва работа в СофияПрес. В Центъра за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски” работи от 1981 г., като от 1998 г. е негов директор. Бе директор също на Центъра по кореистика, на Института Седжонг и почетен директор на Институт Конфуций в София. Научните му изследвания са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика. Проф. Федотов бе член-основател на Клуб „Приятели на Индия“ и негов зам.председател от 2010 г., както и главен редактор на издавания от Клуба годишник сп. „Светилник“.

Снимки: 16 май, Арт салон на Радио Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия