Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕРУ: една сбъдната мечта на Кремена Ненкова

Най-хубаво е мечтите да се сбъдват!

Дори, когато е минал период от 20 години, за да се оцветят подобаващо цветно с багрите на Рейнбоу маунтин:Планината- дъга.

Снимка

Рейнбоу маунтин представлява цветна планинска област от Перуанските Анди.Част е от много известната Ausangate mountain, която играе и много важна роля в митологията на древния кечуа народ. Счита се, че мястото е свещено и е пазело Куско, било е божеството закрилник на града. Невероятно тюркоазено се редува пред очите ни със златисто, кестеняво и червено. Сякаш омагьосани са прелестните хълмове. Красивите цветове са получени от ерозирането на слоевете минерали.

Еднодневните трекове в местността се разработват през последните години и наистина е ново и уникално изживяване.

На него успя да се наслади варненката Кремена Ненкова.

Всъщност тя ни е позната най-вече като психолог, хипнотерапевт с Европейско призната диплома, треньор по програмата Трениране на Успешни Родители на д-р Томас Гордън и водещ на курса по приложна психология и психотренинг...

Оказва се, че обожава, освен да помага на хората, да пътува много. Този път по древните и свещени пътеки на инките. В свят, който от голямата си височина те приземява. Близо до корена, макар и далече от родината. В тайните на земята.

Снимка

Перу е имал богат културен живот хиляди години преди Пизаро да се появи в странното си облекло. Разходете се из колониалните градове, в които отеква заветът на Испанските завоеватели, изследвайте древната столица на Инките – Куско, посетете изгубения град Мачу Пикчу и се опитайте да разгадаете загадките на пустинята Наска.

Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в Южна Америка. Красивите Перуански Анди подканват с вик на сирени любителите на висококласните планински преходи. Тези планини са дом на местните туземци, които още говорят на древния индиански език Кечуа и водят традиционен начин на живот. 

За всичко това ни разказва Кремена Ненкова:



Както чухте от края на звуковия файл, шоколадът в Перу си заслужава вкусването. Да си призная и аз успях да го опитам благодарение на моята събеседничка, уверявам ви, че наистина е невероятен. Някой ден, ако отида там, със сигурност ще се отбия в Museo Del Chocolate - Cuzco.
Оказва се, че много хора вече ходят и заради кулинарните турове. Но за мен лично природата и красотата й са от първостепенна значимост. Разкрива ни нейните чудеса сега Кремена:



Многоцветно и дълго стана това интервю, но когато нещата са интересни, си заслужава да им отделим повече време. Поне така извън канона и правилата, си мисля аз, Ваня Славова!
Дано да сме ви дали повод за мечти!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05