Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловната история на Варна - в изложба и книга

Документална изложба, посветена на 130 години от основаването на Ловно-рибарско дружество – Варна ще бъде открита днес в 17.30 ч.във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Изложбата представя в 10 постера историята и знакови събития от живота на дружеството– снимки, ръкописи, писма, награди. Специално внимание е отделено и на новото издание, посветено на годишнината. От 12.06. до 30.06. 2019 година могат да бъдат видени изложбените пана и подбрани, добавени от фонда на библиотеката интересни заглавия – устав и правилник на дружеството книги, периодични издания и снимки свързани с личности и прояви изградили традициите на варненското ловно-рибарско дружество, истории на дружества от цялата страна.

Днес ще бъде представена книгата „130 години Ловно-рибарско дружество – Варна“. Автор е Борислав Дряновски, издателство „Славена“.

Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. В блок от 400 души, ловните дружинки  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.  Те ще бъдат облечени в еднакви фланелки и шапки. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството. Съборът на ловците е насрочен за събота в 13 часа в СЛРК „Звездица“.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, каза за Радио Варна председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов. В дружеството членуват и 30 жени с точен мерник.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени Програма "Хоризонт" на БНР коментира днес темата..

публикувано на 26.05.20 в 17:25

Сезонът на черешите във Варна

Започна брането на черешите в градините. Реколта има,  стопаните обаче казват, че плодчетата тази година са по-дребни. Има дъждове и стоката върви едва-едва. Череши от Приселци все още на пазар Чаталджа във Варна няма. Търговците успокояват, че има време, т.к. беритбата продължава около месец. Хората си купуват по 200-300 грама череши, видя репортерът..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

С "Урааа" влетя в детската градина малкият Виктор

Тази сутрин отвориха врати общинските детски градини и ясли във Варна. Групите са между 10 и 18 деца, а за тяхната организация  отговарят директорите. Предварително проучване на общината показа, че 58% от семействата на деца над 3 г. искат те да посещават градина, а останалите предпочитат да изчакат до есента. По-голям ще е напливът към..

обновено на 26.05.20 в 11:39

Робот сервира кафе в южнокорейско заведение

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс.  "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на..

публикувано на 25.05.20 в 16:50

Доволната мисирка

Мисирката се събуди рано. С изгрева. Огледа се. Другите мисирки все още спяха. „Тия цял живот такива ще си останат – мисирки заспали“, помисли си тя и побърза да застане пред излъсканата месингова чиния. В птичарника я използваха вместо огледало. „Вярно, не съм първа хубост, но поне съм умна... Поне достатъчно умна, за да разбера откъде..

публикувано на 25.05.20 в 08:54

Ден на прошка за мюсюлманите

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите . Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата..

обновено на 24.05.20 в 16:05
Рим, 29 април 2020 г.

Кориере дела Сера: Победители са бедните европейски държави

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”. В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”,..

публикувано на 24.05.20 в 12:15