Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловната история на Варна - в изложба и книга

Документална изложба, посветена на 130 години от основаването на Ловно-рибарско дружество – Варна ще бъде открита днес в 17.30 ч.във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Изложбата представя в 10 постера историята и знакови събития от живота на дружеството– снимки, ръкописи, писма, награди. Специално внимание е отделено и на новото издание, посветено на годишнината. От 12.06. до 30.06. 2019 година могат да бъдат видени изложбените пана и подбрани, добавени от фонда на библиотеката интересни заглавия – устав и правилник на дружеството книги, периодични издания и снимки свързани с личности и прояви изградили традициите на варненското ловно-рибарско дружество, истории на дружества от цялата страна.

Днес ще бъде представена книгата „130 години Ловно-рибарско дружество – Варна“. Автор е Борислав Дряновски, издателство „Славена“.

Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. В блок от 400 души, ловните дружинки  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.  Те ще бъдат облечени в еднакви фланелки и шапки. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството. Съборът на ловците е насрочен за събота в 13 часа в СЛРК „Звездица“.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, каза за Радио Варна председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов. В дружеството членуват и 30 жени с точен мерник.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50