Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познанието на предците в "Тракийските Хроники"

В Концертното студио на Радио Варна се състоя поредната среща на акад. Цветан Гайд, директор на Института по Т-наука, с варненската общественост на тема „Древните технологии и тайното познание в Тракийските Хроники“.

Цветан Гайд представи някои от основните идеограми, изследвани от Института, и ги поясни в посока разбиране мирогледа на древните и тяхното осмисляне на връзката между минало, настояще и бъдеще, между микрокосмоса и макрокосмоса, както и силите, които действат в живота на човека и в цялото творение и тяхното овладяване.

„Тракийските хроники“ е сборник от текстове, които показват в съвсем нова светлина древната ни история и възстановяват факти, неизвестни за широката общественост досега. От документите, поместени тук става явно, че българският народ е имал държавност много по-назад във времето още от епохата на т.нар. „предисторическо“ минало и постиженията на древната тракийска култура по нашите земи я превръщат в първолюлка на човешките цивилизации.  

Ценността на тези текстове е в това, че те са източник за познание на древните ни предци, написан от самите древни предци. Забележително е колко актуални са те и колко приложни по отношение на духовната ни култура днес, личното усъвършенстване и благоденствието на целия народ.

“Метода Гайд” е доказана методология за разчитане на древни писмени кодове и артефакти, чрез по-късна аналогична писменост, позната в научните среди. Тя е плод на лингвиста д-р Стефан Гайд, който през 2006 г. прави епохален пробив в декодирането на древната тракийска пиктографска писменост. Неговите анализи и изследвания са поместени в четирилогията „Тракийското писмо декодилано“ 1-4 част. Създаденият от него изследователски метод е приложим от всеки учен в различните области на познанието. Разчетените артефакти по „Метода Гайд“ се датират от 5 хилядолетие пр.н.ера - период, предхождащ с цели хилядолетия подобни писмености, познати на науката до сега в Египет и Шумер.  

Петата книга от „Тракийското писмо декодирано“ – „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните“, чийто автор е академик Цвета Гайд, е посветена на последните резултати от работата на института, а именно: разчитане на древните рунически знаци в Тракия чрез „метода Гайд” през по-късния им еквивалент в келтската (галска) писменост на друидите, наречена от тях „огам” или Дървесна писменост. С помощта на тази аналогова писменост са декодирани посланията от Ситовския надпис, Кременския надпис и множество надписи, запазени върху мегалити като Харман кая, Бузовград и др.

Сензационните открития на Института по Т-наука в областта на модерната тракология завинаги променят историческата наука и възстановяват истината за древното минало на нашите предци.

Има още много материали и артефакти, върху които Институтът по Т-наука работи и продължава да допълва и развива тази нова насока в Тракологията.

За повече информация guidefoundation.org

Разговор на Доротея Николова с акад. Цветан Гайд.

Синмки: 25 юли, Концертно студио на Радио Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия