Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва 25-ата конференция по изменение на климата

Георги Стефанов, WWF: България може да преобърне концепцията на икономическото развитие в зелена посока

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мадрид започва 25-ата конференция по изменение на климата. До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение.

Сред темите ще бъде как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. Toй призова за край на войната срещу природата:

“От много векове човешкият род води война срещу планетата. Планетата се отбранява. Ние трябва да спрем войната си срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим. Последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история, ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последиците от това“.

Българският премиер Бойко Борисов също ще участва в климатичната конференция. Той припомни, че евроинституциите поставят климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място:

“Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но те казват друго – мислете първо за продължителността и качеството на живот, за 5 или 10 хил. души можете да намерите работа. Но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух - ето това изисква един дебат“.

Не можем ли да използваме този глобален преход за силно ускоряване?

В предаването "Преди всички" Георги Стефанов, ръководител на климатичната програма в WWF - България, каза:

"Всички държави трябва да си обявят националните цели за намаляване на емисиите и догодина трябва да бъдат одобрени. В рамките на следващата година Протоколът от Киото спира и влиза в сила Парижкото споразумение. България не е лош пример, но политиците и бизнесът нямат желание за промени, това се случва по икономически и демографски причини. От една си намаляваме нещата по естествен път, от друга страна – не правим нищо".

По думите на Стефанов българската икономика е скромна по размер:

"И затова е много лесно да се преобърне концепцията на икономическото развитие в зелена посока. Там са всичките иновации, там са основните потоци от средства, там е големият интерес. Вместо да мислим да пазим едно или друго предприятие, можем да отворим широко възможностите на страната. Това ще позволи актуалност към младите хора и по-бързо наваксване на нашите икономически възможности напред... Въпросът, който стои е, не можем ли да използваме този глобален преход за силно ускоряване".

Интервюто с Георги Стефанов можете да чуете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокопават траншеята по дъното на Варненското езеро

Прокопаване на траншеята по дъното на Варненското езеро за полагане на тръбопровода се извършва в момента в южната част на трасето, извън фарватера. Удълбочаването се прави от минус 2 до минус 13 метра, работим активно, ползваме и специализиран плаващ кран за драгажните дейности, обясни Христо Николов, главен инженер на фирма „Хидроремонт -..

публикувано на 01.06.20 в 14:43
Курорт Албена, май 2020

Връщат се старите условия за влизане с автомобили в Албена

От днес петте лева вход за коли в Албена стават 10 лева, т.е. връщат се старите условия за влизане с автомобили в комплекса, съобщиха от пресслужбата на черноморския курорт.  Първите 30 минути са безплатни за всички зони за паркиране. В Албена има четири различни зони за паркиране. Един билет осигурява единичен вход - влизане и..

обновено на 01.06.20 в 14:30

Отпускат 1 млн. лв. за лаптопи и таблети за деца

По нова програма МТСП отпуска парите. Преносими компютри и таблети ще бъдат  купени на деца, настанени в социални услуги и специализирани институции, по нова програма на Министерството на труда и социалната политика. С устройствата учениците от I до XII клас ще..

публикувано на 01.06.20 в 14:25

Утре отварят електронната система за прием на първокласници във Варна

Електронната система за прием в първи клас за общинските училища на територията на община Варна отваря на 2-ри юни от 10 ч. Крайната дата за кандидатстване е 8-ми юни до 23,59 ч. В 37 общински училища са създадени условия за прием на подлежащите първокласници в 132 паралелки, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община..

публикувано на 01.06.20 в 14:20
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Само 79 зрелостници от Варна и областта не се явиха на матурата по БЕЛ

79 от общо 3276 зрелостници във Варна и областта не са се явили на матурата по български език и литература, те имат възможност да го направят през есента. Това съобщи Венцеслава Генова, началник  на Регионалното управление по образование в морската столица. Тя уточни,че няма нарушения на реда по време на изпита, ситуацията навсякъде е била..

публикувано на 01.06.20 в 14:12

1 юни на Балканите и Европа

В Гърция от днес отварят врати началните училища, предучилищните заведения и забавачниците. Възобновят работа моловете, ресторантите, баровете и кафенета. Клиенти започват да приемат и целогодишните хотели. Очаква се възобновяване на фериботните линии между Гърция и Италия. От днес Турция отваря граничните си пунктове с Гърция и България като..

публикувано на 01.06.20 в 13:21

Пътен знак на пътя за Тополи обърква шофьорите

Няма да се заплаща винетка по пътя за село Тополи, в отсечката от изхода на Варна до кръстовището с пътя за новите гробища, въпреки че отскоро има поставен знак, който указва това. Слушател на радио Варна сигнализира, че е поставен знак „Д25.1- За използването на пътя се изисква платена винетна или ТОЛ такса”. Същото потвърди за радио..

публикувано на 01.06.20 в 13:14