Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампанското е вредно за зъбите

Снимка: www.jenite.bg

Газираните напитки нанасят най-големи вреди на зъбите. Това заяви пред вестник „Сън“ стоматологът от Лондон Кристофър Ор, който разказа кои напитки са най-опасни за здравето на зъбите, съобщава БГНЕС.

Газираните напитки разрушават зъбния емайл заради високата си киселинност и голямото съдържание на захар.

Лекарят призова да пием газирани напитки на интервал от половин час. Именно толкова време е необходимо за изработването на естествена защита от организма – слюнка. „Когато вие пиете дадена напитка няколко часа, както се случва по време на коледните купони, вашият организъм няма шанс да произведе достатъчно слюнка“, обясни Ор.

Той отбеляза, че не само безалкохолните напитки са вредни, но и всички шампанизирани вина, сред които шампанското и Просеко.

„Нивото на Рh при различните вина е различно, но най-киселинните са белите“, подчерта стоматологът.

Той добави, че всякакви видове сладки розови вина, а също така коктейли на основата на газираните напитки и твърд алкохол сериозно увреждат нашите зъби.

За да съхраним емайла, лекарят призова да пием със сламка или между две глътки да изплакваме устата си с вода. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

20 нови японски вишни радват варненци в Морската градина

Най-новите попълнения на дървесния фонд на Морската градина  – 20 броя млади японски вишни, вече радват с цветовете си варненци. Дръвчетата, които са дарени на Община Варна, са засадени миналата година от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за най-големия варненския парк. Вишните са в близост до Природонаучния..

публикувано на 17.04.24 в 18:13

Решението по жалбата на Община Варна срещу новия борд на болница "Св. Анна" пак се отлага

За началото на месец юни се отлага решението на казуса с жалбата на Община Варна срещу избрания през октомври 2021 г. борд на директорите на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна – някогашната окръжна, която обслужва спешните пациенти на цяла Варненска област. Неявяване на юрисконсулта на лечебницата на второ поредно заседание в Апелативния съд - първото..

публикувано на 17.04.24 в 15:45

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 17.04.24 в 15:05

Дванадесетокласници от Варна караха кола, ел. тротинетка и мотопед с "пияни очила"

Ученици от 12 клас на Професионалната техническа гимназия във Варна, които вече имат шофьорски книжки, участваха в демонстрация в рамките на информационните кампании "Не шофирай, ако си пил" и "Без дрога на пътя", организирани от дирекция "Превенции" в общината.  Те управляваха автомобили, мотопеди, мотори, електрическа тротинетка и велосипеди със..

публикувано на 17.04.24 в 14:32

Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за непълнолетни?

Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една..

публикувано на 17.04.24 в 09:50