Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виктор Чучков-син: Варна е много интересен за снимане град

Днес е предпремиерата на "18 % сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков-син. Прожекцията ще бъде от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, а половин час по-късно ще се проведе среща с част от екипа на филма.

Преди това, Светлана Вълкова ни среща с режисьора Виктор Чучков-син:

Започвате във Варна – мисля, че е съвсем логично. Захари си е варненец.

Варна е един прекрасен град и освен това е много интересен за снимане. Даже пожелавам и на мои колеги по-често да излизат извън София, защото няма как да не можем да виждаме другите градове, което е малко неестествено. Органично дойде снимането във Варна.

Колко променихте книгата?

Филмът не е просто илюстрация на книгата и не би трябвало да е съвсем така. Тя се адаптира и се прехвърля във филмов разказ, което налага различни промени, за да могат зрителите да бъдат заедно с нашите герои на екрана и да ги усещат. Трябва да извадиш най-важното – това, заради което сме харесали тази книга и то да бъде центърът.

Защо харесахте тази книга?

Защото видях в нея много въпроси, които човек в някаквъв етап от живота си може да си зададе. Това е филм за загубата, за съвременния човек. Историята е адаптирана и действието не се развива в Америка като в книгата, а в Англия, Белгия, Германия и България (Варна). Това е филм за съвременния човек, който е и раздвоен и объркан. Филм за всичко, което се случва у нас и по света и за хаоса в Европа. Филм е и за хората, които се чувстват все по-несигурни и не знаят граждани на коя държава са. Главните герои във филма са хора, примамени от блясъка на по-добрия свят, който те погубва в някакъв смисъл. По този начин ти изгубваш себе си и най-първичните и ценните неща.

Къде снимахте във Варна?

Снимките започнаха на плажа, в една много красива сутрин – един изгрев на слънцето, където трябваше да бъде снимана сцената. Снимахме и на плажа в кв. „Аспарухово“, на входа на Морската градина, както и в един апартамент, който също е до Морската градина. Той е с огромна тераса, от където се вижда целия град.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Виктор Чучков-син може да чуете в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03