Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Финансовата комисия гласува бюджет 2020

След почти 5-часови дебати ПК „Финанси и бюджет“ гласува бюджета на Варна за 2020 г. Той е в размер на 492,07 млн. лв. От тях 169,8 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите над 213,7 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 108,37 млн. лева.

От имуществени и други местни данъци се очаква да влязат в хазната 91,6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество – по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са в размер на 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са в размер 76,7 млн. лева. Основна част по това перо са постъпленията от такси и от управление на собственост – 83%.

За поредна година се отделя рекордно висок бюджет за образование. Проекторамката е в размер на 154 млн. лв. и е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината   – 40%, като увеличението спрямо миналата година е с 11 млн. лв.

Ръст на средствата има и по други ключови пера, сред които са здравеопазването и социалните дейности. Проекторамката по функция „Здравеопазване“ е в размер на 23,4 млн. лева, или с 2,3 млн. лева повече спрямо предходната година. За социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета са отредени 17,2 млн. лева.

Капиталовата програма възлиза на 163,2 млн. лева, от които 100,6 млн. лева са по европейски проекти и програми. Акцентите в нея са: инвестиции в кварталите – в улици, тротоари, зелени площи, подобряване на инфраструктурата, строителство на спортни съоръжения и площадки.

Най-важният финансов документ за развитието на община Варна трябва да бъде одобрен от местния парламент. Заседанието, на което предстои да бъде гласуван бюджетът, е насрочено за 11 и 12 февруари 2020.

ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката

Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука. Признанието е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата "Питагор" е само част от израза на нашето уважение към тях. Това каза..

публикувано на 24.05.20 в 21:05

Учени изчислиха кога ще свърши епидемията в различните държави

Специалисти от Сингапурския технологиченуниверситет създадоха модел с данни отпандемията от COVID-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави, и установиха, че това ще стане през есента, автора вълна няма да има, съобщи в. "Мейл он сънди". Моделът предвижда траекторията на разпространение на вируса във времето. Той..

публикувано на 24.05.20 в 19:20
Майк Помпео

Пекин: Нова студена война между Китай и САЩ застрашава глобалния мир

Министърът на външните работи на Китай Ван И даде традиционната годишна пресконференция, на която представи основния външнополитически курс на страната. Основен акцент в нея беше развитието на отношенията със САЩ и съвместната борба срещу новия вид коронавирус...

публикувано на 24.05.20 в 19:15
Варненско крайбрежие

Синоптиците вещаят хладна седмица

През цялата седмица атмосферата над района ще е неустойчива. Облачността ще е променлива, купеста и купесто-дъждовна, с условия за краткотрайни валежи и гръмотевици в часовете около и след обяд. След полунощ явленията ще затихват, облачността временно ще намалява. По-значителна ще е облачността в средата на седмицата, когато се очакват и..

обновено на 24.05.20 в 18:10

Една трета от смъртните случаи от COVID-19 са на болни от диабет

Ново изследване установи, че една трета от смъртните случаи от COVID-19 във Великобритания са свързани с пациенти, болни от диабет. Авторите на проучването са стигнали до извода, че съпровождащото затлъстяване вследствие на това ендокринно заболяване, се явява главната причина за смъртността от COVID-19 в Обединеното кралство. Медиците..

публикувано на 24.05.20 в 17:40
Истанбул

Турското правителство предвижда нормализиране през юни

Турските здравни власти очакват след 4-дневната карантина за Рамазан байрам между 23 -27 май в Истанбул и в още 26 окръга в страната случаите на заразени с COVID-19 да паднат под 500 дневно.В зависимост от това дали ще се постигне целта, се планира поетапно през идния месец да се възстановят редица дейности, които бяха отменени от месец март..

публикувано на 24.05.20 в 17:30

Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято

Френското правителство не желае гражданите на страната да пътуват в чужбина това лято и препоръчва да почиват във Франция, казва министърът на околната среда Елизабет Борн. По-рано този месец президентът Еманюел Макрон заяви, че е малко вероятно французите да успеят да предприемат големи пътувания извън страната това лято и че може да се..

публикувано на 24.05.20 в 17:28