Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 хиляди лева са нужни за Балетния конкурс, почти половината липсват

Организаторите на Международния балетен конкурс - Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров.

За причините и решенията на проблема с Димитър Димитров разговаря Светлана Вълкова.

Какво означава тази дума "отлага се"?

„Отлага се"  във всички случаи означава, че събитието ще продължи да съществува. Към момента финансовата ни ситуация е доста комплицирана. Налага се през 2020 година да не проведем планирания конкурс.

В момента как се финансира той?

След промените през 1989 г. Фондацията намира средства за финансиране чрез спонсори и дарителски кампании. През 1994 г. започва да получава подкрепа от Министерството на културата, което покрива бюджета за наградния фонд на балетния конкурс. През последните години получаваме стабилна подкрепа от Община Варна. Бюджетът на конкурса се осигурява така: около 20-25 % - от собствени приходи (продадени билети, такси за участие, провеждане на Международната лятна балетна академия). Други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. Около 50 процента от бюджета на конкурса се осигурява от спонсори.

Това означава ли, че спонсорите са намалели?

Да, за съжаление през последните години спонсорите намаляха. През всичките 30 години, в които конкурсът оцеля, голяма част от приходите бяха предимно от спонсори от чужбина, както и от български компании, които дълги години са до нас и продължават да бъдат. Но през годините голяма част от спонсорските средства се осигуряват от източници от чужбина. За съжаление, през 2016 г. се разделихме с един изключителен меценат – Сергей Давидов, който след 2010 г. подкрепяше конкурса много сърдечно. След 2018 година основният ни спонсор – „Ескпресбанк“, беше придобит от друга банка, чиито дарителски функции са в друга посока.

Каква е общата сума, необходима за едно издание на конкурса?

700 хиляди лева – това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях. Истината е, че има много пера, някои от които са срамно ниски – например наградният фонд. Този бюджет от 700 хиляди лева е сравнително санитарен. Но ако искаме да се развиваме и конкурсът да продължи да бъде едно от водещите събития, трябва да го надграждаме. Тази година е значителен дефицитът и не искам да рискуваме да го проведем с минимални средства и по начин, по който не желаем да съществува.

Варна е построила театъра си, няма как да не спаси балетния си конкурс. Мислили ли сте за формула?

Този бюджет, който търсим, е от спонсори. Този начин на финансиране трябва да претърпи промени. Осигуряването на тези около 350 хиляди лева е мисия невъзможна в някаква степен, освен ако не намерим нови меценати. Масовото спонсорство в България в момента е в рамките на 5 хиляди лева. За този бюджет са ни необходими около 70 спонсори. Никой спонсор обаче не би бил заинтересован да е един от 70-те.

Цялото интервю с Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10