Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 10 февруари

ПО  ПЪРВИ  ПЕТЛИ

10 февруари 2020, понеделник

04.00 – 06.00 часа

РАДИО ВАРНА

Водещ: Ваня Славова

Напусна ни звукорежисьорът Герасим Старчев- Геро!

"По първи петли" от Варна загуби слънчевия почерк на музикалното си оформление. Загуби ритъма на сърцето. Геро умееше да хваща пулса на аудиторията, да предизвиква вълната на доброто настроение чрез песните, които избираше. И дори да накара хора в инвалидни колички да танцуват... Всички да мечтаят и да се почувстват добре в един различен райски свят, който с лекота създаваше в ефира.

Меломан по природа, с богатите си познания, и без завършена Консерватория, слагаше в малкия си джоб тези, които дълги години са учили много. Неговатата музикална култура бе на световно ниво, благодарение на плочите, които от ранно детство баща му като моряк носи от цял свят.  Можеше да намери подходяща мелодия за всяко мл (така наричаме записите, които излъчваме). И винаги пускаше най-точната. Защото кодът на нотите бе генетично заложен в кръвта му.

Импровизатор: в предаването в рамките на два часа понякога са звучали от родопски гайди до мексикански мариачи. В невероятна фонична симбиоза. Извън рамките и ограниченията, над нещата.

Шарен, цветен, пъстър, щедър, широко скроен като човек. Преди всичко Човек!

Няма думи, които да опишат вселената на Геро.

Очаквам го да се появи с ярки дрехи, с джапанки или маркови маратонки, къси гащи, крещяща тениска... да се усмихне и да ми каже един виц! И после още много да говори, дори когато му кажа да млъкне, че имам работа. Жалко, че това може вече да се случи само в сънищата ми.

Сбогом, Геро!!! ❤

 И аз, а и всички, които те познаваха, и слушателите, които ти казваха Гери Младочев, с огромна любов ще се сещаме за теб: за момчето от морето, което изразяваше всичко с песен. Винаги най-хубавата! 

Да бъде лек и светъл пътят на душата ти!




Темите в предаването този понеделник:

Кръводаряването в България трябва да бъде регламентирано, а хората да бъдат стимулирани да станат кръводарители според оперния певец Иво Йорданов. Той е редовен кръводарител от 1998 година, когато навършва 18 години.

Отзвук от Осмата Национална среща на земеделските производители в България, провела се в Златни пясъци. Разговори със зърнопроизводители от Стражица и Великотърновско.

Как хората, които се занимават с чисто земеделие си помагат безплатно? Разказват собствениците на „Тревясалата ферма” от село Здравец. Защо раздаваха семена. Безплатно. За всеки, който пожелае да си вземе, да ги засади и да де грижи за растенията. Семената са събрани от нарочно и напълно осъзнато отгледани български сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя.

Пазарът на недвижими имоти във Варна в момента, коментар от брокера Мартин Сребров.

Ярък колорит и свежо наплъстени цветни маслени платна предлага на ценителите на изобразителното изкуство с най-новата си изложба художникът Георги Станчев – Гео. Той работи в широк спектър от стилове – импресионизъм, експресионизъм, кубизъм. Среща с него.

“Личностите, които промениха Варна“ – кои са те разказва  авторът Даниела Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00