Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Ботево - центърът на Вселената

Село Ботево е център на света за всички онези, които са родени и все още живеят в това живописно местенце. И макар на Светата троица – даскала, попа и кмета, времето и събитията да са разделили пътищата, успявам да се срещна с някои от тях. Говорим си на български - за минало, настояще и бъдеще. Чиста родна реч звучи по мегданите на Аксаковското село. С риск да ме обвините в дискриминация, смятам че това е причината престъпността  да клони към нула. Последната обява, в която се търси дрон, за да бъде заловен местен злосторник е от края на 2013 година. Набирането на спонсори с цел купуването на летящата техника е за да се патрулира над село Ботево. В обявата пише, че "Дронът ще е снабден с камера , за да се усети пълният адреналин от линчуването на злосторниците, понеже оня ден бай Кольо си взел еклери от Гинчето и ги забравил под навеса за 5 минути. Въпросът е - коя котка къде ги е завлякла. "  С подобно  настроение ме посрещат жителите на Ботево. Надявам се да го предам и на вас в ранното съботно утро на 15 февруари след новините в 9 часа.

На Даниела Митева трябва да й е лесно  в стола на кметския наместник, защото е от същата политическа партия, от която е и кметът на голямата община Аксаково. Битката й е за автобус, който да пътува не само от понеделник до петък, но и през почивните дни.  Родена в съседното на Ботево село - Крумово, тя си спомня за добрите му години. 

Предимно млади хора си купуват къщи в Ботево. Цената е между 15 и 30 хиляди лева според големината на имота. Къщите на англичаните стоят празни, пуснати са за продажба, но поради високата им цена, никой не ги купува.

Язовир Ботево е с нов концесионер, който вече го е зарибил, а на пролет трябва да започне реализацията на амбициозния му проект да изгради къмпинг и шатри за риболовците.


Старото име на Ботево до 1882 година е Юшенлий. 

Когато е в Браила през 1871 година,  Христо Ботев издава своя първи вестник, наречен „Дума на българските емигранти”. В брой 8 той пише: "На 29 октомври като бях в село Юшенлий, дойде един арапин с 20 души въоръжени читаци, тръгнали да се хранят по селата, да обират, да убиват.... ". По-нататък Ботев продължава: "На 9 ноември ми се случи пак да мина през това село и да видя друга, още по-страшна сцена..."

Историкът Борислав Дряновски, обаче уточнява: "Ботев никога не е бил във Варна и във варненския край. Не са открити нито документи, нито свидетелски показания да е пребивавал тук. Има само едно сведение, че през 1875 година с кораб Ботев стига до Варна и продължава за Браила. Написаното във вестника е заради дописка, изпратена от Варна на 26 ноември 1873 година от анонимен автор. И до днес точното име не е установено, но повечето изследователи предполагат, че това е учителят Димитър Станчев, който от началото на 1872 година се установява в село Юшенлий, днес Ботево, и учителства там до 1875 година".

През 2009 година е изграден паметник на Христо Ботев със спомоществователството на арендаторите на селото. Землището на Ботево е най-голямо в общината с 15 арендатори. Един от тях е направил пътя до манастира „Света Великомъченица Марина”, където служи Архимандрит Прокопий заедно с монаха Йосиф.


Няма по-важно нещо от духовната храна, която дава изцеление на тялото и върши чудеса. За едно от тях разказва последната акушерка в село Ботево, докато сълзите й напират от спомени за младостта. Днес най-малкият жител на село Ботево е на година и половина, най-възрастната е на 86 години, баба Кръстинка. Навремето десетина бебета са проплаквали всяка година в селото, спомня си последната акушерка Желка Михова. Краят на трудовия стаж на леля Желка е край и на историята на здравното обслужване на Ботево. Родилният дом днес се руши и е обрасъл с растителност.


След 9-ти септември 1944 г. Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години. Ремонтирани са параклисът и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. Възобновен е и традиционния събор на 17 юли,  който се е чествал на това място още от 19 век.

Село Ботево е разположено в изворната област на река Ботевска, която образува коритообразна котловина в самото село - Чаира.  Отстои на 18 км. от Добрич, 38 км. от Варна и 4 км. от жп линията Варна - Кардам. До 1913 г.  е било в Добричка административна околия, а след откъсването на Добруджа от България минава във Варненска околия. Селото е кацнало на три рида, отсечени от Франгенското плато с долината на река Ботевска, разказва 75-годишната Кръстина Георгиева, родом от Ботево.


В края на февруари предстои избор на ново настоятелство на "Читалище 1871 година", за да зазвучи отново гласът на „Ботевските баби” от едноименната фолклорна група.

Цялото предаване чуйте в прикачения файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00